Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto

Xara, petič

Glavni razlog, zakaj tako marljivo opisujemo prav vsako novo inkarnacijo XareXtreme, je v tem, da gre za simpatičen program, ki v novih različicah ne samo dodaja popravke in izboljšave, temveč se z vsako različico poda osvajat nova področja grafičnega oblikovanja.

Na začetku so bili predvsem orodje za hitro izdelavo vektorskih ilustracij. Ko se je razvil internet, so dodali možnosti za enostavno izdelavo gumbov in grafik, namenjenih WEB stranem. Ko so ljudje množično preklopili s klasičnih na digitalne fotoaparate, so dodali orodja za enostavno obdelavo fotografij. Ko so postali priljubljeni odprtokodni programi, so kodo svojega paradnega konja dali v v javno last in tako postali najboljše vektorsko grafično orodje na platformi Linux. Kasneje so programu dodajali čedalje več funkcij programov za DTP, v novi različici pa so omogočili celo oblikovanje internetnih strani. Tako jim je v 15 letih uspelo razviti orodje, ki tudi zahtevnejšemu oblikovalcu zadošča za večino vsakdanjih potreb. In kar je najvažneje, pri večini stvari se Xara odreže bolje od konkurence. Je enostavnejša za uporabo, hitrejša, neredko tudi bolj stabilna - ter predvsem bistveno cenejša.

No, da tole ne bo zvenelo kot plačana reklama, tudi kakšna slabost se najde. Razlog, da se Xari ni uspelo uveljaviti med grafičnimi oblikovalci, ki delajo s tiskovinami, je v tem, da barve interno obdeluje zgolj v RGB barvnem prostoru, to pa otežuje precizno določanje barv v barvnem načinu CMYK. Toda to je stara napaka, ki se kronično vleče že od začetka in jo kritiziramo prav v vsaki recenziji - posvetimo se novostim.

Najprej opazimo da so povsem prenovili prejšnji "Layer Galery" in ga temu primerno celo preimenovali v "Object Galery". Kot pove že ime, nam ta ne omogoča samo dostopa do posameznih layerjev, temveč lahko z njim kontroliramo prav vsak lik! To se pokaže za še posebej koristno pri zelo kompleksnih vektorskih risbah.

Omenili smo že možnost oblikovanja internetnih strani. Z njo bodo najbolj ustregli občasnim oblikovalcem. Imate zamisel za internetno stran, ki je ne znate oblikovati v specializiranih programih za HTML oblikovanje? Xara ne zahteva znanja programiranja v HTML ali javascriptu. Karkoli boste vrgli na stran, bo Xara lepo premlela in izpljunila internetno stran v precej prečiščeni kodi HTML, skupaj z vsemi javascript dodatki (padajoči menuji in posebni učinki). Celo razne posebnosti, kot je besedilo, ki obliva sliko, ji ne povzročajo težav. S Xaro sicer ne boste mogli narediti zahtevnih strani, kot je internetna trgovina, je pa zelo primerna za oblikovanje predstavitvenih strani manjših podjetij in starih mam.

Najbolj zabavna (in občasno tudi koristna) novost pa je tako imenovani "Content-Aware Scaling" (ali, krajše, "Smart Scaling"). To v praksi pomeni, da pri spreminjanju velikosti fotografij Xara sama razbere, kateri deli so bolj pomembni in kateri manj, in pomanjša samo manj pomembne. Recimo, da oblikujete časopis in na strani ni dovolj prostora, da bi vanjo postavili celotno fotografijo. Fotografijo lahko sicer odrežete, vendar boste s tem izgubili pomemben del vsebine. Nova funkcija pa pomanjša samo manj opazne dele v ozadju in to naredi tako dobro, da skoraj ne opaziš posega! Rezultati so lahko presenetljivo dobri, če seveda ne pretiravamo. Kadar Xara sama ne zna razbrati, kateri del fotografije je za nas pomemben, ga označimo z masko in pri pomanjševanju bo tisti del ostal nespremenjen. Za več informacij o inteligentnem spreminjanju velikosti slik na Googlu odtipkajte "Seam Carving".

Slika na desni je, kljub temu da smo jo precej ekstremno zožali s funkcijo "Content Aware Scaling", ohranila vse elemente. Ker smo z masko določili, naj se lik starega očeta ne spreminja, so popačenja na sliki še manj opazna.

Xara Xtreme Pro 5

Kaj: Profesionalna različica orodja za vektorsko risanje.

Izdeluje: Xara, www.xara.com.

Cena: 229 eur za PRO in 79 eur za navadno različico. Na voljo preizkusna različica.

Za: Galerija objektov, Pametno spreminjanje velikosti fotografij, izdelava internetnih strani, hitro in stabilno delovanje.

Proti: Delo z barvno paleto CMYK ni natančno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji