Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij 2006

Windows XP na plošči

Marsikdo med nami, še posebej pa to velja za vse upravitelje računalniških omrežij, se je že znašel pred računalnikom z operacijskim sistemom Windows 2000 (ali XP ali še novejšim), ki se ga nikakor ni dalo pripraviti k delovanju. Navadno gre za pokvarjen register ali kak gonilnik, ki ne deluje dobro in sesuje računalnik še med zagonom. Resda si je mogoče dostikrat pomagati z ukazno vrstico, do katere lahko pridemo v varnem načinu, vsemogočna pa ta rešitev le ni. Dostikrat bi si želeli pognati Windows s plošče, v zbujenem sistemu pa potem obujati diske.

Naj vas razveselimo - tudi to je mogoče. Ogledali si bomo kar tri rešitve tega problema.

Bart's Preinstalled Environment

Z omenjenim problemom se je (uspešno) spopadel nizozemski programer Bart Lagerweij. Opazil je, da so se z natanko enakim problemom že spoprijeli v Microsoftu. Namestitveni program za Windows XP (in novejši) namreč deluje tako, da s plošče najprej obudi omejeno različico operacijskega sistema Windows, imenovano Windows Preinstalled Environment (oziroma Windows PE), potem pa požene 32-bitni namestitveni program, ki deluje v tem operacijskem sistemu.

Bartova rešitev je orodje PEBuilder, ki iz izvirne namestitve za Windows (ali njene kopije na disku) zgradi zagonsko ploščo. Spotoma doda nekaj programov, ki omogočajo priklop računalnika v omrežje, delo z datotekami, izdelavo varnostne kopije diska in dostop do oddaljenih računalnikov (Remote Desktop). Orodij torej ni veliko, pomembno pa je, da je PEBuilder popolnoma odprt. Dopolnimo ga lahko z gonilniki za naprave, ki jih v osnovni namestitvi ni, in dodamo programe, ki jih potrebujemo za reševanje računalnikov. Na Bartovih straneh najdemo kar nekaj tako pripravljenih dodatkov, s katerimi lahko sestavimo zelo uporabno zagonsko ploščo.

BartPE s programom za delo z datotekami.

Bart's Preinstalled Environment (BartPE) 3.1.10a

Kaj: Okolje za pripravo zagonske plošče, zasnovane na Windows XP/2003.

Izdeluje: Bart Lagerweij, www.nu2.nu/pebuilder/

Cena: Brezplačno.

Za: Fleksibilnost, možnost dodajanja lastnih programov.

Proti: V osnovni različici ni pretirano uporaben.

Ultimate Boot CD

Namesto da pripravljate dodatke za BartPE, lahko uporabite Ultimate Boot CD, ki je v bistvu zbirka že pripravljenih dodatkov - programov in gonilnikov za omrežne kartice, diske SCSI, polja RAID in še marsikaj. Da gre za obsežno zbirko, pokaže že primerjava velikosti plošč. BartPE zasede 152 MB, Ultimate Boot CD pa kar 385 MB.

Poleg orodij, ki jih prinaša že BartPE, z UBCD dobimo še dober nadomestek za Explorer, nekaj različnih protivirusnikov, programe za odstranjevanje vohunskih programčkov (spyware in rootkiti), nekaj internetnih programov (Firefox, Opera, bralnik za poštne predale POP), bralnik datotek PDF, odjemalec za povezavo s strežniki VNC na daljavo, kup orodij za diagnosticiranje strojnih napak, programe za brskanje po registru, iskanje gesel, pisanje na plošče CD/DVD in še in še. Celo nekaj igric s kartami je vključenih.

Kljub temu pa pogrešamo kakšno malenkost, denimo orodje za odstranjevanje popravkov (hotfix). Marsikdaj se namreč zgodi, da nedelovanje sistema povzroči ravno kateri od Microsoftovih uradnih popravkov za Windows. Tudi tu je mogoče najti rešitev, vendar morate zanjo spodobno seči v žep.

Ultimate Boot CD vsebuje zelo veliko orodij za reševanje računalnikov.

Ultimate Boot CD for Windows 2.6

Kaj: Zbirka dodatkov za BartPE.

Izdeluje: Benjamin Burrows, www.ubcd4win.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Dober nabor programov.

Proti: Nekaj koristnih orodij vendarle manjka.

Winternals Administrator's Pak

V podjetju Winternals, ki izdeluje sama odlična orodja za raziskovanje računalnikov z operacijskim sistemom Windows, so izdelali paket pripomočkov za sistemske upravitelje, ki poleg nekaterih zelo uporabnih orodij vsebuje tudi zagonsko ploščo, ki prav tako kot BartPE temelji na Windows PE.

Velikost zagonske plošče je "le" 185 MB in že to nam da takoj vedeti, da po zagonu ne bomo zagledali take množice orodij kakor v UBCD. Zato pa so vsa orodja odlično izdelana in služijo svojemu namenu - reševanju nedelujočih računalnikov. Poleg tega je v paketu nekaj orodij, ki jih ne najdemo nikjer drugje, denimo program za odstranjevanje popravkov, pa programi za popravljanje sistemskih datotek, spreminjanje gesel (tudi če starega gesla ne poznamo), reševanje izbrisanih datotek, upravljanje diskov ... Vključen je celo strežnik, ki datoteke računalnika ponudi v omrežju, tako da lahko pridemo do njih iz drugega računalnika. Skrajno uporabno orodje, ki ga BartPE ne pozna, je Remote Recover. Omogoča dostop do diskov okvarjenega računalnika z drugega sistema, tako da lahko iščemo viruse, popravljamo datoteke in register, spreminjamo namestitve itd. kar z drugega, delujočega računalnika.

Poleg zagonske plošče ima Administrator's Pak še orodja za nadzor dogodkov nad datotekami in registrom (Filemon in Regmon), brskalnik po aktivnem imeniku, program za reševanje izbrisanih datotek in orodje, s katerim lahko pripravimo zagonsko disketo, na kateri so tudi gonilniki za dostop do diskov z datotečnim sistemom NTFS. Skratka, odlična rešitev, katere uporabnost pa precej zmanjšuje zelo visoka cena.

Zagonsko okolje podjetja Winternals.

Winternals Administrator's Pak 5.0.

Kaj: Zbirka profesionalnih orodij za reševanje nedelujočih sistemov. Vsebuje tudi orodje za pripravo zagonske plošče.

Izdeluje: Winternals, www.winternals.com/Products/AdministratorsPak.

Cena: 1692 dolarjev, količinski popusti.

Za: Vse, kar potrebujete za reševanje nedelujočih sistemov.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji