Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2013 | Teme: oblak

Vsakomur svoj oblaček

Spletne shrambe podatkov nam že prav brezsramno ponujajo velikanske količine prostora. Kako naj se torej podjetje prebije med že uveljavljene? Tako, da spletnega prostora sploh ne ponuja; vse je na vaših diskih.

S ključi urejamo dostop do map.

S ključi urejamo dostop do map.

Podjetje iz uvodnega odstavka vsi poznate. Imenuje se BitTorrent in je zaslužno za omrežje, s katerim si milijarde zemljanov izmenjujejo nepregledne količine (večinoma nezakonito pridobljenih) datotek. S to tehnologijo se zdaj poskušajo prebiti na novo področje, v svet zasebne sinhronizacije datotek.

BitTorrent Sync je pripomoček za nadvse enostavno sinhronizacijo datotek med množico računalnikov. Namestite ga na poljubno število naprav (te lahko poganjajo Windows, OS X ali katerega od Linuxov), nastavite deljenje map in omrežje BitTorrent bo poskrbelo, da se bodo datoteke znašle v vseh računalnikih. Vsi prenosi so šifrirani; tako nekdo, ki ne pozna skrivnega (naključnega in samodejno generiranega) ključa, ne more priti do podatkov, tudi če prisluškuje vašim povezavam. Končni rezultat je nekakšen zasebni Dropbox, ki pa nima osrednjega strežnika. Vsi podatki so shranjeni le v vaših napravah.

Sync naj bi bil sposoben sinhronizacije med računalniki, ki so skriti za vdorobrani. Pri tem uporablja nekaj tehnologij, ki so sposobne prebiti določene vdorobrane, če pa mu ne uspe, pošlje (šifrirane) podatke v osrednji strežnik, od tam pa se prenesejo v druge vaše računalnike in izbrišejo. Le »majhna« težava je z vsem skupaj – včasih enostavno ne deluje. Pri testiranju smo tako naleteli na dve omrežji, ki ju nikakor nismo mogli uskladiti, čeprav sta imeli popolnoma odprto možnost povezovanja navzven. V nekaj drugih omrežjih pa nam je sinhronizacija zelo lepo delovala.

Poleg običajne sinhronizacije datotek je na voljo tudi enosmerno deljenje (prenos le v eno smer), deljenje map z drugimi uporabniki ter generiranje začasnih ključev, ki delujejo le 24 ur. Vse skupaj da nadvse uporabno in prilagodljivo rešitev – če se vaši računalniki »vidijo« med seboj, seveda.

BitTorrent Sync

Omrežje za zasebno izmenjavo datotek.

Izdeluje: labs.bittorrent.com/experiments/sync.html.

Cena: Zastonj.

✓    Enostavna namestitev, enostavna raba, preizkušen in uveljavljen protokol.

✗    Včasih prehod skozi vdorobran ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji