Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus

Vremenska supergoska

Ko se nam v strežniških sobah začne kopičiti dejavna oprema, ki jo nujno potrebujemo za delovanje podjetja, se nam lahko kaj kmalu zgodi, da mikroklimatske razmerei v prostoru postanejo precej bolj labilne, kot so bile takrat, ko smo imeli manj opreme. Rešitev - specializirana vremenska naprava.

Vzrok za pregrevanje strežniške sobe je lahko slabo načrtovano hlajenje, slaba električna infrastruktura, pa še bi kaj našli. Najverjetneje se nam bo prostor začel pregrevati, zato bomo kupili dodatno klimatsko napravo, hkrati pa smo v prostor postavili še en potencialni vir odtekanja vode, ki pa je v strežniški sobi nikakor nočemo imeti. Če je prostor še malce bolj na "prepihu", nas bo zanimalo, kdaj so se na primer odpirala vrata v sobo in kdaj so bile prižgane luči. Diši po kompleksni mešanici tipal in varnostnih naprav? Niti ne, saj si lahko priskrbimo Super Goose, nekakšno vremensko postajo za strežniške sobe. Uporaba pa seveda ni omejena zgolj na strežniške sobe, saj so tipala dovolj občutljiva, da lahko spremljajo tudi mikroklimo kakšnega laboratorija ali prostora z delikatnim arhivskim gradivom in še kaj.

Podjetje IT WatchDogs se je specializiralo za naprave, ki spremljajo mikroklimatske razmere v prostorih, za te naprave pa ponujajo tudi paleto različnih tipal. SuperGoose je ena izmed najzanimivejših naprav v njihovi ponudbi, saj vključuje že nekaj vgrajenih tipal. Brez priklapljanja zunanjih tipal lahko torej spremljamo temperaturo v prostoru, relativno vlažnost, pretok zraka čez napravo ter stopnjo svetlobe in hrupa v prostoru. Od nekaj cenejše sestre WeatherGoose pa se supergoska razlikuje tudi po vgrajenem zaslonu LCD, ki sprotno izpisuje podatke, ki mu jih ponujajo vsa dosegljiva tipala. Čeprav je na sami napravi pet priključkov za digitalna tipala, jih lahko z dodatnim razdelilnikom priključimo do šestnajst. Tako izjemno povečamo učinkovitost naprave in s precej oddaljenimi tipali pokrivamo razmeroma velik prostor ali več prostorov. Uporabimo pa lahko tudi tri priključke za analogna tipala (za vodo na primer) in IP video kamero.

Preizkusni primerek izdelka je bil nameščen v Monitorjevi strežniški sobi. Eno zunanje tipalo za temperaturo smo namestili ob izpuh zraka iz precej obremenjenega strežnika, drugo za pretok zraka in temperaturo pa ob izpuh klimatske naprave. Tipalo za vodo smo postavili v skledico na tla in čez nekaj časa vanjo nalili nekaj vode.

Namestitev naprave je sicer trivialna, za samo postavitev zunanjih tipal pa je potrebno nekaj razmisleka, odvisno od tega, kaj nas pravzaprav zanima. Po premišljeni namestitvi pa se glavnina dela z napravo seli v spletni brskalnik, saj SuperGoose vsebuje tudi prijazen spletni vmesnik, ki nam sproti tudi v grafični obliki prikazuje vse merjene količine. Prepuščeno nam je, da prosto izbiramo tipala, katerih odčitki se bodo prikazovali na glavnem grafu; njegova časovna os se dinamično spreminja glede na to, koliko časa je naprava priključena. Naprava bi bila seveda brez vrednosti, če ne bi mogli nastavljati nekih mejnih dovoljenih vrednosti merjenih količin. Supergoska omogoča različne vrste alarmiranja in obveščanja ob preseženih vrednostih. Najbolj uporabno je seveda obveščanje po elektronski pošti, pošlje lahko tudi obvestilo prek protokola SNMP. To pride v poštev, če uporabljamo katero izmed aplikacij za nadzor omrežja, ki pozna delo s tem protokolom (eden takih je Cacti ali pa Zenoss), sproži pa se lahko tudi zvočni alarm na sami napravi. Kombinacija vseh naštetih načinov obveščanja je prav tako možna.

Konkreten konec našega preskušanja je bil ta, da v uredništvu najbrž pretiravamo s samim hlajenjem strežniške sobe, saj sta dve klimatski napravi v prostoru v stalnem pogonu, to pa ni ekonomično. Zato smo seveda zvišali nastavljeno najnižjo temperaturo in z zanimanjem opazovali, kaj se bo dogajalo. Morda kaj več o naših ugotovitvah napišemo v našem blogu.

Omeniti moramo, da je bila edina težava, ki smo jo imeli z napravo, v zunanjem senzorju temperature in pretoka zraka. Tipala nam namreč nikakor ni uspelo prepričati, da bi začelo prikazovati pretok zraka. Nasvet prodajalca je pomagal. Prek telneta smo s posebnim ukazom sprožili kalibracijo tipala, to pa je nato začelo opravljati svojo nalogo. V celoti gledano pa je naprava delovala brez težav.

Edini očitek gre temu, da se podatki v napravi shranjujejo le za zadnje tri dneve. S tem, žal, odpade možnost ugotavljanja trendov in analize za daljše časovno obdobje. Če imamo take potrebe, bomo morali poseči po dodatnih orodjih, kot je na primer že prej omenjeni odprtokodni Cacti.

SuperGoose

Kaj: Naprava za spremljanje mikroklimatskih razmer v prostoru.

Izdeluje: ITWatchDogs, www.itwatchdogs.com.

Prodaja: Micropos, www.micropos.si.

Cena: 614 EUR, tipalo za temp: 36 EUR, tipalo za temp. in pretok zraka: 91 EUR, tipalo za vodo: 51 EUR.

Za: Zanesljivo delovanje, enostavnost rabe.

Proti: Podatki shranjeni le za zadnje 3 dni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji