Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij-avgust 2017

Vodoodporen ali vodotesen?

Vodoodporen ali vodotesen?

To, da elektronskih naprav ne smemo namakati v vodi, nekako vsi intuitivno vemo. Ker pa imamo pametne telefone običajno s seboj stalno in povsod, se je temu včasih težko izogniti. Je torej smiselno kupiti vodoodporni telefon? Ali še raje vodotesni?

Ravno te dni sem dobil klic (no, prav, »mesendžer ping«) od kolegice, ki ji je telefon padel v vodo in je zato seveda popolnoma »mrtev«. Ali poznam kakšnega serviserja, kaj naj naredi? Moj edini pošten odgovor je bil – prav nobene možnosti ni, da bi telefon še kdaj zadovoljivo deloval. Klasični recepti sušenja v rižu (riž je higroskopski in »posrka« vlago iz elektronike) bi morda celo delovali, telefon bi se posušil, toda velika verjetnost je, da je odpovedal LCD in/ali baterija, še večja pa je verjetnost, da bo napad vlage pustil posledice – korozijo na vezju. Mimogrede, korozija ne nastane zaradi same vode, ampak zaradi nečistoč v njej ali na samem vezju. O tem smo konec lanskega leta objavili res zanimiv članek izpod peresa/tipkovnice Mateja Huša.

Tudi moj primer izpred pol leta je bil namreč natanko tak. Telefon (Samsung Galaxy S6 Edge) se je začel obnašati, kot da bi imel slab stik na vtičnici USB: polnjenje telefona večinoma ni delovalo, razen če sem polnilni kabel malce potresel oz. premaknil (k sreči je brezžično polnjenje delovalo brez težav). Dogodek me je razsvetlil na dva načina.

Najprej, šok, ko so mi na pooblaščenem servisu povedali, da menjava USB-vtičnice stane, pozor!, 220 evrov. Ker skupaj z vtičnico zamenjajo tudi celo sprednjo stran telefona, torej zaslon. Pogovor z drugim pooblaščenim servisom je stanje potrdil – serviser pri Samsungu dejansko sploh ne more naročiti rezervnega dela »USB-vtičnica«, ampak le »zaslon s pripadajočo elektroniko«. Dejstvo, da na spletu obstajajo trgovine, ki USB-vtičnico z nekaj pripadajoče elektronike prodajajo za 30 dolarjev, za pooblaščene servise ne obstaja. Nekateri manjši »nepooblaščeni servisi«, tudi pri nas, to sicer opravijo, vendar je Samsungova uradna politika pač drugačna. In ne le Samsungova, tudi Apple ob tovrstnih okvarah raje zamenja več kot manj. Za vsak primer. (Pa »morda bo kupec raje kupil kar nov telefon«, zlobno dodajam sam.)

Telefoni še vedno ne marajo vode, pika. To, da so vodoodporni, jemljite le kot dodatno »zračno blazino«, za vsak primer. Plavat z njimi pa vseeno ne hodite. So predragi.

In druga razsvetlitev – servis, na katerega sem telefon potem vseeno nesel, je odkril, da je bil slab stik na vtičnici USB posledica korozije, ta pa posledica vode/vlage, ki je nekoč našla pot v telefon. Malce sem pobrskal po spominu in ugotovil, da mi je telefon pred pol leta v resnici nekajkrat padel – v sneg. Trajalo je pol leta, toda vlaga je na koncu vendarle naredila svoje.

Vrnimo se k vodoodpornosti in vodotesnosti – prvi telefoni so tisti, ki jih lahko malce poškropimo, pa bodo morda »preživeli«, drugi pa zares »preživijo« tudi nekaj časa v vodi. iPhone pol ure v meter globoki vodi (standard IP67), Galaxy S7 in S8 pa v meter in pol globoki vodi, enako tudi Sonyjeve Xperie in nekateri specializirani modeli (standard IP68). Je torej vredno vložiti »nekaj« denarja v nakup vodoodpornega telefona? Škodi zagotovo ne, popolna rešitev pa tudi to ni. Kajti garancijski pogoji pri vodoodpornih telefonih so zapisani enako kot pri onih drugih, »navadnih« – garancija ne velja, če je notranjost telefona prišla v stik z vodo. In kako to ugotovimo oz. ugotovijo? Če je eden izmed namenskih indikatorjev v notranjosti pordečel ali če je podroben pregled ugotovil korozijo, se za zastonjsko garancijsko popravilo lahko obrišemo pod nosom. Tudi če boste na polno dokazovali, da ste imeli telefon v vodi le 29 minut in le 99 cm globoko, bo servis neusmiljen, kajti tako pač piše v garancijskih pogojih, in pika. Tudi debata o tem, da »kaj, pa če je telefon prišel iz tovarne slabo zalepljen?«, ne bo zalegla. Spomnim se primera izpred leta ali dveh, ko je kolega servisu za telefone Sony poskušal dopovedati, da je zagotovo (!) dobro zaprl pokrovček za vtičnico USB (to so bili še stari časi, ko so proizvajalci vodotesnost zagotavljali s pokrovčki …). Ni zaleglo, kajti »če bi vratca dobro zaprl, voda v telefon pač ne bi vdrla«, in pika.

Sploh pa, pozor, vodotesnost še posebej in nikakor ne pomeni tudi »kokakolatesnost«. Samsung, denimo, posebej poudarja, da »lahko pride do težav, če telefon izpostavljate korozivnim snovem, kot so sladke gazirane pijače, alkohol, sredstva za čiščenje, slana voda, kislina, alkalije ...«.

Skratka, telefoni še vedno ne marajo vode, pika. To, da so vodoodporni, jemljite le kot dodatno »zračno blazino«, za vsak primer. Plavat z njimi pa vseeno ne hodite. So predragi. Hostese na Samsungovih predstavitvah to včasih počnejo, toda one svojih telefonov niso plačale. ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji