Objavljeno: 13.11.2008 16:03 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Oktober 2008

Visoka ločljivost na kablu

Sprejemnik Handan CV-7000 HD je eden izmed treh digitalnih sprejemnikov, ki jih je sredi septembra v treh različnih paketih ponudil kabelski operater UPC Telemach ob promociji svoje digitalne kabelske ponudbe (DVB-C). Sprejemati zna tudi programe visoke ločljivosti, ne zna pa jih snemati.

Že v prejšnji številki smo preizkusili sprejemnik Handan CV-6000 DVR, ki ima dva tunerja in omogoča snemanje oddaj na vgrajeni disk, vendar ne more sprejemati digitalnih kanalov v visoki ločljivosti. Sprejemnik CV-7000 HD omogoča sprejem tudi v visoki ločljivosti, saj poleg dekodiranja video slike v formatu MPEG-2 obvlada tudi dekodiranje slike v formatu MPEG-4 (standard H.264), v katerem so posnete oddaje v visoki ločljivosti, žal pa nima vgrajenega diska za snemanje oddaj.

Sprejemnik CV-7000 HD je oblikovno podoben sprejemniku CV-6000 DVR, razlike so predvsem pri priključkih na zadnji strani. Ima tako komponentni priključek Y/Pb/Pr kot tudi digitalni priključek HDMI, ki smo ju pogrešali pri sprejemniku CV-6000 DVR. Sliko visoke ločljivosti bomo namreč dobili samo prek priključka Y/Pb/Pr oziroma še raje prek priključka HDMI. Tudi za sliko običajne ločljivosti (SDTV) je bolje, če jo do televizorja posredujemo prek digitalnega kabla, saj se tako izognemo dvojni konverziji signala (iz digitalnega v analognega in nazaj), to pa poslabša končni rezultat. Pod poklopcem, ki je čez vso sprednjo stran, je čitalnik naročniških kartic in reža za dodatne module PCMCIA ter nekaj osnovnih upravljavskih tipk. Pri korejskem izdelovalcu Handan nam niso znali povedati, kakšni moduli PCMCIA bi prišli v poštev za njihove sprejemnike, oziroma kakšno dodatno funkcionalnost naj bi omogočali (v navodilih pa tudi ni nič omenjeno). Daljinec ima 36 tipk, ki so pregledno razporejene. Z daljincem nastavimo format, v katerem naj sprejemnik posreduje sliko televizorju (oziroma projektorju); 1080i, 720p ali 576p - format velja samo za digitalni izhod HDMI.

V digitalnem kabelskem omrežju UPC Telemach sta bila v času testiranja na voljo dva kanala v visoki ločljivosti, Astra HD in Anixe HD, pri nekem manjšem kabelskem operaterju iz omrežja UPC Telemach pa smo zasledili celo testni kanal z olimpiade, ki ga je Televizija Slovenija poizkusno oddajala z Ljubljanskega gradu v tehniki DVB-T. Nimamo pripomb na kakovost, slika je več kot odlična. Kot smo že večkrat poudarili, pa na televizorjih, ki imajo diagonalo manjšo od 32 (ali še raje vsaj 42) palcev, ob sliki visoke ločljivosti ne bomo zares uživali. UPC Telemach v začetku načrtuje oddajanje vsaj enega programa v visoki ločljivosti, verjetno National Geographic HD. Škoda, da sprejemnik nima vgrajenega diska, da bi si lahko tako dobre posnetke tudi shranili na disk. Za gledanje plačljivih programov potrebujemo naročniško kartico UPC Telemach, ki jo vstavimo v čitalnik pod poklopcem na sprednji strani sprejemnika.

Tudi ta sprejemnik ima enake težave s teletekstom, kot smo jih ugotavljali že pri sprejemniku Handan CV-6000 DVR; ne pozna šumnikov, ne interpretira pravilno zadnje navigacijske vrstice, po nepotrebnem išče neobstoječe strani in ima omejeno zmogljivost pomnjenja strani. Na srečo lahko uporabimo tudi teletekstni dekoder televizorja, ki navadno deluje bolje, vendar moramo paziti na neprijetno omejitev, da se teletekst prenaša do televizorja samo po analognih povezavah (S-Video ali Y/Pb/Pr), ne pa tudi po digitalni povezavi HDMI - snovalci standarda HDMI so namreč v standard enostavno "pozabili" dodati teletekst.

Sprejemnik povsem zadovoljivo opravlja svojo temeljno nalogo, prikazovanje kanalov v visoki ločljivosti, a samo to in nič več. Dokler bo v ponudbi en sam kanal v visoki ločljivosti, bo verjetno bolj zanimiv model CV-6000 DVR zaradi možnosti snemanja oddaj.

Handan CV-7000 HD

Kdo: UPC Telemach, www.upctelemach.si.

Za: HDTV, odlična slika

Proti: Nima diska za snemanje, odvečna naprava.

Ali sploh potrebujemo digitalni sprejemnik?

Najnovejše digitalne televizorje lahko priključimo na digitalno kabelsko omrežje (DVB-C) ali na anteno za sprejem digitalne prizemeljske televizije (DVB-T), saj obvladajo tako format MPEG-2 (za DVB-C) kot tudi MPEG-4 (za DVB-T) in za televizijo visoke ločljivosti (HDTV). To pomeni, da lahko z njimi spremljamo digitalno kabelsko ponudbo brez posebnega digitalnega sprejemnika. Zatakne se lahko edino pri sprejemu plačljivih programov, za katere potrebujemo naročniško kartico.

Vendar pa je tudi ta "težava" že odpravljena, saj ima večina novejših televizorjev že vgrajen vmesnik za različne dodatne module PCMCIA. V tak vmesnik potem vstavimo PCMCIA modul CAM (Conditional Access Module) za kodirni sistem, ki ga uporablja naš kabelski operater. Pri UPC Telemachu uporabljajo sistem Conax in tudi v Sloveniji že lahko nabavimo Conax modul PCMCIA znamke EDISION. Ta modul smo vstavili v televizor SONY Bravia KDL-40W4000, ki smo ga sicer preizkusili že v poletni številki. Ko smo v modul vtaknili še naročniško kartico UPC Telemach, smo lahko gledali vse plačljive programe iz digitalne ponudbe UPC Telemach, tudi programe v visoki ločljivosti.

Glede na to, da sprejemnik Handan CV-7000 HD nima nobenih dodatnih zmogljivosti (npr. snemanje na disk, prikazovanje digitalnih fotografij ipd.), je to veliko prijaznejša možnost, saj tako prihranimo prostor, ki bi ga zasedal digitalni sprejemnik (set-top-box) in nas poleg tega obvaruje pred nepotrebno zmedo pri upravljanju dveh daljincev namesto enega.

Primerjali smo tudi kakovost slike HDTV v primeru sprejemanja z zunanjim sprejemnikom in v primeru neposrednega sprejemanja s televizorjem. Ugotavljamo, da moramo sprejemnik in televizor na vsak način povezati prek digitalne povezave HDMI, saj komponentna povezava Y/Pb/Pr daje slabšo sliko visoke ločljivosti. Če pa uporabimo digitalno povezavo HDMI, razlike v kakovosti slike ni; to pomeni, da imata tako sprejemnik Handan kot tudi televizor SONY enako dober dekodirnik za MPEG-4 (tole bi bilo treba preveriti v živo!).

Modul PCMCIA je posodilo podjetje Duna Špenko d.n.o, Vodice. Cena: 50 evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji