Objavljeno: 24.9.2012 10:16 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2012

Visoka ločljivost na daljavo

Sliko in zvok je od računalnika do televizorja najlažje peljati prek kabla HDMI. Seveda taka povezava deluje le takrat, ko sta obe napravi v neposredni bližini. Za tiste, ki takšnega razkošja ne poznajo, pa skuša poskrbeti podjetje Conrad.

V embalaži dobimo oddajnik, ki ga priklopimo v vhod HDMI računalnika in je podoben ključu USB, a kar konkretno širši. Slednje je pomembno, ker imajo nekatere matične plošče stacionarnih računalnikov vhode HDMI postavljene ob boku vsem drugim priključkom in prostora lahko hitro zmanjka. Seveda je oddajniku v paketu priložena tudi majhna črna škatlica, ki rabi za prejemanje signala. Postavimo jo poleg televizorja in jo nanj povežemo s priloženim kablom HDMI.

Obe napravi potrebujeta napajanje. To je pri oddajniku rešeno tako, da nanj priklopimo kabel mini USB. Ta je lahko napeljan iz napajalnika za vtičnico ali pa lahko uporabimo priloženi kabel USB/mini USB in oddajnik napajamo kar iz računalnika. V obeh primerih je lahko zopet problem prostor okoli vhoda HDMI na računalniku, saj napajalni kabel v oddajnik priklopimo ob vtiču HDMI in če je prostora malo, bo priklop težaven. Mi smo tako napravo testirali na prenosniku, saj oddajnika ni bilo mogoče priklopiti na namizni računalnik, ker je okoli HDMI vhoda preveč gneče.

Sicer pa napravi delujeta zelo dobro, predvsem gre pohvaliti neobstoječo namestitev. Po priklopu oddajnik in prejemnik le prižgemo, nakar se med seboj najdeta in že imamo na televizorju sliko in zvok. Na obeh najdemo gumb info, ki na televizorju pokaže, pri kateri ločljivosti se kaže slika na zaslonu. Prejemnik ima še gumb za vklop in izklop, tako da ga je mogoče ugasniti, ko mu slike ne pošiljamo. Malo zmotijo tudi modre diode na obeh napravah, ki svetijo močno in jih je smotrno prekriti s črnim lepilnim trakom.

Največjo omejitev naprave razkriva priloženi vodič za hitro namestitev, ki se začne z besedami "in room". Sika in zvok ne bosta zanesljivo prehajala do televizorja ob prisotnosti sten, tako da gre resnično za napravo, ki se jo uporablja le v istem prostoru. Ob ceni 169 evrov je le vprašanje kupca, ali resnično ne more od računalnika do televizorja nekako napeljati daljšega kabla HDMI.

HDMI komplet za brezžični prenos podatkov

Prodaja: www.conrad.si
Cena: 169 EUR.
Za: Neboleča namestitev.
Proti: Slab prenos ob ovirah

.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji