Objavljeno: 15.6.2010 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2010 | Teme: proetcontra, foto

Video in foto ali foto in video?

Video in foto ali foto in video?

Verjetno ne bo nikogar prav hudo presenetilo, če zapišem, da so (digitalni) fotoaparati danes eni izmed najbolj prodajanih izdelkov, ki so izšli iz "računalništva" v najširšem pomenu besede. Podobno (ne)presenetljivo je, da tržni delež (digitalnih) video kamer prav zaradi njih drastično upada.

V Monitorju smo se prvega večjega primerjalnega preizkusa fotoaparatov lotili davnega leta 1997, posamične eksotične primerke pa smo preizkušali že leto ali dve prej. Zapisali smo, da zlatega Monitorja za dober nakup enostavno ne moremo podeliti, ker so bile te naprave takrat enostavno še predrage. Kompakten fotoaparat, ki smo ga takrat ocenili kot najboljšega (Kodak DC 120), je (preračunano) stal okoli 1100 današnjih evrov! Pri tem pa premogel ločljivost polno 0,8 mega pik, fotografije pa smo na računalnik pretakali z noro hitrostjo 230 kilobitov/s ...

Video kamer smo se lotili leto dni kasneje, nekako takrat so namreč tudi te postale "digitalne" - osvojile so zapis miniDV, to pa je v nasprotju s prvimi fotoaparati v resnici pomenilo drastičen napredek v kakovosti. Cene? Okoli 2600 evrov, skoraj trikrat več od fotoaparatov, torej.

Danes dobimo dovolj dobro oz. vsaj povprečno kamero za domačo rabo za 300-400 evrov, le malce manj pa stanejo fotoaparati s spodobnim zumom in video zapisom ločljivosti HD. Presenečenje? Niti ne, kajti kamere enostavno morajo biti poceni, drugače bi jih v resnici kupovali le še navdušenci za video, nikakor pa ne več domači uporabniki, popotniki in turisti. Že tako jih kupujejo vedno manj ...

Trga fotoaparatov in kamer se namreč vse bolj zlivata v enega, saj znajo fotoaparati tudi snemati video, kamere pa zajemati fotografije. Resda so video posnetki fotoaparatov slabši (razen nekaterih res vrhunskih modelov DSLR) od tistih, ki jih naredimo s kamero, tako kot so fotografije, posnete s kamero, slabše od tistih, ki jih zmorejo fotoaparati. Pa vendar je dejstvo, da večina običajnih uporabnikov iz zgornjih treh kategorij danes v resnici potrebuje le eno izmed obeh vrst naprav in večinoma se zato odloči za nakup fotoaparata.

Da je res tako, kažejo tudi podatki o prodaji fotoaparatov v Sloveniji. Leta 2009 je bilo namreč v primerjavi z letom 2008 zaznati kar 15 % povečanje prodaje dražjih fotoaparatov z večjim zumom. Njihov zajem videa (visoko ločljivega - 720p) je namreč že precej primerljiv z izdelki video kamer, hkrati pa izdelujejo (za povprečne uporabnike) že vrhunske fotografije. Za povrh pa še lepo sedejo v žep. Mimogrede, drugi del trga fotoaparatov, ki je drastično zrasel, so zrcalno refleksni modeli oz. modeli DSLR. Predvsem zaradi res zelo močno prisotnih Nikonov se je prodaja teh povečala za kar 30 %. In oboje skupaj je pripomoglo k temu, da se povprečna cena prodanega fotoaparat v resnici ne znižuje več, kot je bilo običajno še pred kratkim. Po nekaterih ocenah se je ta s prejšnjih 100 evrov zvišala na okoli 130 evrov.

In tako sem prišel do nesrečnega trga kamer. Nesrečnega zato, ker se je leta 2009 prodalo kar za 30 % manj kamer kakor leta 2008, in to ni bilo le posledica krize (trg fotoaparatov v celoti je takrat upadel za 10 %, vendar se letos že povečuje). In še v absolutnih številkah - prodano je bilo 75.000 fotoaparatov in le 6000 kamer ... Številke so dovolj zgovorne, da so izdelovalci kamer začeli uporabljati že znane tržne prijeme - zniževanje cen. Vendar ne toliko zniževanja cen "običajnim" modelom, temveč so res zelo poceni popolnoma novi modeli, menda "namenjeni Youtubu", kot je danes vedno bolj priljubljeno reči. Se pravi "igračke", ki snemajo v svoj interni pomnilnik ali na pomnilniške kartice in predvsem tam, kjer kakovost posnetkov ne igra velike vloge; bistveni so majhnost, enostavna raba in - cena. Prvi odzivi naših prodajalcev, ki so trg napadli z najcenejšimi modeli, so menda navdušujoči ...

Sicer pa se trg kamer hitro spreminja tudi glede nosilca, na katerega zapisujejo. To, da kamer s kasetami miniDVD in še nedolgo tega zelo oglaševanimi modeli miniDVD in celo mini blu-ray, ni več, je opaziti takoj. Zanimivo pa je, da počasi upada trg kamer z vgrajenimi diski (visoka cena) in da je drastično zrasel trg kamer, ki zapisujejo na vgrajeni pomnilnik flash. In seveda - zaradi vedno cenejših in vedno zmogljivejših kartic SD so kamere s takimi nadomestki za "kasete" vedno bolj priljubljene. Zanimivo, da gredo v tej smeri celo (pol)profesionalne kamere, ki smo jih preizkusili v zadnjem delu tokratne posebne številke.

Da, posebne poletne številke, ki zaokrožuje zgoraj zapisano video resničnost in ima namen hkrati predstaviti ponudbo na tem področju in obenem pomagati z nasveti pri delu z napravami, ki so lahko veliko več kot samo priložnostne igrače za hitro zajemanje resničnosti okoli nas. Upam, da vam bo to poletno branje, ki smo ga pripravili, všeč.

Leta 2009 se je prodalo kar za 30 % manj kamer kakor leta 2008, in to ni bilo le posledica krize. In še v absolutnih številkah - prodano je bilo 75.000 fotoaparatov in le 6000 kamer ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji