Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Februar 2010

Veter v jadrih

Verjetno že vrabci na strehi čivkajo, da Intelovo integrirano grafično čipovje ni kak hud presežek. To še posebej velja za njihove izdelke, namenjene netbook in nettop računalnikom. Konkurenčna Nvidia ponuja tehnologijo ION, Microstar International pa je za svojo "vetrno" rešitev ubral srednjo pot.

MSijev Wind Box DE200 je v svoji osnovni različici le še en mini namizni računalnik, ki se lahko kaj hitro izgubi v poplavi podobnih izdelkov. Pravzaprav mora biti kupec posebej pozoren na različne oznake, saj se pod istim imenom in zunanjostjo skriva več različic strojne opreme, ki se po zmogljivostih krepko razlikujejo. V našem laboratoriju smo preizkusili trenutno najzmogljivejšo različico, kjer se na ohišju bohoti rdeči Atijev znak.

MSi je v pričakovanju Nvidine rešitve poiskal alternativo v obliki Ati Mobility Radeona HD (nove Wind Boxe bo po napovedih krasila zelena ION nalepka). V osnovi gre še vedno za Intelov Atom 330 (64-bitni dvojedrnik s podporo večnitnosti) na Intelovi 945GC + ICH7 matični plošči z 2 GB delovnega pomnilnika in 320 GB diska, le na grafičnem področju so sistem nadgradili z Atijevim prenosniškim čipom, ki se ponaša z 256 MB lastnega pomnilnika. O tem, da MSi ni ničesar prepustil naključju, priča tudi Realtekov gigabitni ethernet in vgrajen brezžični vmesnik istega izdelovalca po 802.11n standardu, HDMI in VGA izhod, čitalnik kartic, ključavnica Kensington, 3,5 mm priključka za mikrofon in slušalke (hkrati tudi izhod S/PDIF) in žal le 4 USB priključki (2 spredaj, 2 zadaj). Na računalniku privzeto domuje tudi Windows 7 Home Premium operacijski sistem, ki se izkaže za smiselno in s stališča kupca tudi dolgoročno izbiro.

Že prvi preizkus moči grafičnega čipa, predvajanje na Oknih prednaloženega videa Wildlife in HD (ki se, mimogrede, na Intelovi rešitvi precej zatika), takoj pokaže, da je dograditev smiselna in učinkovita. Primerjava z mini računalnikoma januarskega velikega preizkusa, natančneje Viewsonica VOT132 in Asrocka ION 330, je zaradi podobne opremljenosti tako povsem smiselna; Sysmarkov poslovni in večpredstavni indeks prikaže zelo podobne vrednosti vseh treh preizkušenih sistemov. Celo tako zelo podobne, da bi zgolj po strojni opremljenosti in zmogljivosti le stežka določili najugodnejši oziroma najbolj smiseln nakup!

Glavna hiba MSijevega "malčka" je sama velikost naprave, kar bi v kakem drugem segmentu povsem brez težav spregledali. Računalnik je med "miniji" pravi velikan: 30 x 22 cm oblikovanih v neke vrste jadro z dvema aerodinamično oblikovanima režama za hlajenje. Pri šestih centimetrih debeline bi pričakovali vgrajen optični pogon ali pa vsaj napajalnik, žal pa večino prostora v notranjosti porabi prav nadgradnja, Radeon HD. Med navodili smo zasledili tudi možnost montaže računalnika na hrbtno stran monitorja, kar je pri skoraj treh kilogramih (kolikor skupaj z napajalnikom pokaže tehtnica) za nekatere manjše zaslone prehud zalogaj.

V ohišju in ob njem ne najdemo niti kakih priboljškov, ki jih izdelovalci radi prilagajo takim napravam: zaman smo namreč iskali daljinski upravljalnik, tv sprejemnik, vgrajeni zvočnik in mikrofon, mehanizem za montažo na monitor, VGA ali HDMI kabel ... Tudi poraba električne energije je nekaj višja kot pri primerljivih mini računalnikih, kar gre nedvomno na račun dodatnega grafičnega vmesnika. Ko v končno "tehtanje" vračunamo še ceno, nam hitro zmanjka lastnosti, zaradi katerih bi nakup nemudoma in brez slabe vesti priporočili. Viewsonicova rešitev je občutno manjša in lažje prenosljiva, AsRock pa v manjšem kompletu ponuja še optični pogon blu-ray in inovativen način "navijanja" celotnega sistema. Računalnik ima sicer nekoliko nižjo ceno od konkurentov, a nakup lahko mirne vesti priporočimo le tistim, ki so zagrizeni privrženci "rdečih".

MSi Wind Box DE200 EE

Kaj: Mini računalnik.

Poslovni Indeks Sysmark 2007 (Productivity): 37.

Večpredstavni Indeks Sysmark 2007 (VideoCreation): 54.

Značilnosti: Intel Atom 330 1,6 GHz, 2 GB, ATI Mobility Radeon HD 4330 256 MB, 320 GB disk, wlan, Windows 7 Home Premium.

Mere: 297 × 223 × 60 mm, 2,8 kg.

Izdeluje: www.msi.com.

Prodaja: www.acord-92.si.

Cena: 339 EUR.

Za: Zmogljivost, primerljiva Nvidiinemu ION čipovju.

Proti: Zajetno ohišje, nekaj višja poraba, brez "priboljškov".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji