Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Julij 2006

Velikost je pomembna

Kar zadeva hitrost branja in pisanja, so diski ena počasneje razvijajočih se panog v siceršnjem stampedu računalniških tehnologij. A po drugi strani pri večanju zmogljivosti z Moorovim zakonom precej dobro držijo korak.

Če je Seagate šele pred pol leta z Barracudo 7200.9 začrtal novo mejo 500 GB, je tokrat končno prestopil sicer že dolgo napovedovani korak in na trg postavil 7200.10 z osupljivih 750 GB prostora. To je polovico več, kot trenutno ponujajo najzmogljivejši izdelki konkurence. Gre za enega prvih diskov, ki podatke zapisuje navpično na ploščo (perpendicular magnetic recording) in ne več vzporedno z njo.

Dosedanja metoda je bila namreč prostorsko precej potratna, za večanje zmogljivosti diskov je bilo treba bodisi povečevati število plošč v disku ali pa zmanjševati prostor za posamezne bite na eni plošči, to pa ne gre v nedogled. Ničle in enice zapisanih podatkov so namreč zapisane kot v eno ali drugo smer nabita polja na plošči, zelo majhni delci pa zaradi toplote okolja začnejo izgubljati svoj magnetni naboj; to bi v primeru diska na kratko pomenilo izgubo podatkov. Novo tehnologijo zapisa so lani prvi predstavili pri Toshibi.

Podatki so po novem zapisani navpično in ne več vodoravno.

Gostota zapisa je na novi Barracudi precejšnja, saj so v ohišju, ki je na zunaj povsem vsakdanje, skrite le štiri plošče, vsaka s po 188 GB zmogljivosti. Vse to bo skupaj s tehnologijo SATA II, oplemeniteno z NCQ (ta pride prav predvsem v strežniških postavitvah), pocedilo sline marsikomu, ki je gigabajte kdo ve česa doslej skladiščil drugače.

Tudi pri hitrostnih preizkusih se je Barracuda izkazala, zlasti pri testu Business Disk Mark, ki odslika zmogljivost diska pri poganjanju poslovne programske opreme. Nekaj manj pa vendarle pri preizkusu HE Disk Mark, ki simulira delovanje nekoliko zahtevnejše večpredstavne programske opreme. Tudi pri zapisovanju in branju 500 MB velike datoteke s programom DBench32 poseka vse svoje predhodnike, ki se vrtijo s 7200 vrtljaji. Še to: disk se je - nedvomno zaradi svoje velikosti in zmogljivosti posamezne plošče - med delom nenavadno močno segreval, tako da dotik z golo roko ni bil mogoč še nekaj minut po izklopu.

Kajpada 7200.10 ne bo najprimernejša rešitev za zahtevne strežnike in večuporabniška okolja, saj ga tudi izdelovalec ponuja kot disk za rabo doma. No, tudi domači računalniki se že dolgo raje nagibajo k zanesljivosti polj RAID in več manjših diskov namesto le enega velikega. Toda prihajajoče, podatkovno požrešne videotehnike HD bodo kmalu pokazale potrebo tudi po enem samem velikem disku. Manj privlačna je za zdaj cena - slovenski zastopnik Barracudo 7200.10 ponuja po 115.340 tolarjev.

Seagate Barracuda 7200.10, 750 GB.

Kaj: Disk SATA.

Izdeluje: Seagate, www.seagate.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 115.340 tolarjev.

Winbench 99 Business: 9610 MB/s.

Winbench 99 HE: 27.100 MB/s.

Winbench 99, dostopni čas: 13,1 ms.

DBench32 - pisanje: 74,473 MB/s.

DBench32 - branje 79,934 MB/s.

Za: Največji disk na trgu, hitrost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji