Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Oktober 2006

Veliko denarja, malo muzike

Brezžični telefoni WiFi naj bi uporabniku sčasoma omogočali nekaj podobnega kot danes telefoni GSM, vendar je zaenkrat takih izdelkov na trgu malo. Tokrat smo preizkusili prvega med njimi - Linksysov WIP330. Namenjen je poslovni rabi.

Brezžični Linksys je lepo oblikovan, nekoliko večji od aparatov GSM, a vendarle ne prevelik. Odlikuje ga barvni zaslon ločljivosti 240 × 230 pik, ki je ravno pravšnji za udobno upravljanje. K temu še bolj pripomore navigacijski krmilnik na zgornjem delu tipkovnice. Operacijski sistem, ki poganja telefon, je Windows CE 4.20. Omogoča, da lahko telefon uporabljamo tudi kot zmogljiv brskalnik, kar nam pride prav v primerih, ko se v omrežje WiFi povezujemo ob pomoči brskalnika (npr. pri slovenskem omrežju Neowlan). Podprt je protokol 802.11g, varnostno pa temelji na protokolih WPA-PSK in WEP. Ker je namenjen tudi rabi na potovanjih, omogoča hranjenje do 10 različnih profilov WiFi. Enako velja za "telefonske" nastavitve SIP, ki se shranijo skupaj s profili WiFi.

Aparat lahko nastavimo prek brskalnika v krajevnem računalniku, in sicer tako, da vnesemo številko IP telefona ali pa neposredno z vnosom nastavitev v telefon. Slednje je precej nerodno in vam vsekakor odsvetujemo.

Pri telefonih je seveda najpomembnejša kakovost zvoka. Podprti so standardni kodeki, vštevši G.729ab, G.711u in G.711a, vendar smo žal ugotovili, da je kakovost zvoka podpovprečna. Sogovornikov glas je zvenel kovinsko in ni bil nič kaj primerljiv s kakovostjo pogovorov, ki nam jih omogočajo aparati GSM.

Meritve trajanja delovanja aparata so pokazale, da je baterija bolj anemična, saj zdrži v stanju pripravljenosti komaj 16 ur, neprestanega pogovora pa omogoča le do 3 ure. Akumulator znova napolnimo prek priloženega napajalnika, ki ga priključimo na vrata mini USB.

Nastavljanje telefona prek spletnega vmesnika

Telefon lahko tudi programsko nadgrajujemo, tudi z neuradnimi različicami programske opreme. Preizkusili smo eno, ki poleg popravkov vsebuje še Skype in MSN Messenger. Taka nadgradnja se je izkazala za težavno, saj ima napravica premajhen pomnilnik in je bilo potrebnih nekaj ovinkov. Po vnovičnem zagonu se nam na menuju prikažeta dve novi ikoni za Skype in MSN. Prav kmalu ugotovimo, da omenjena programa nista prilagojena za delo s telefonskimi aparati (primernejša sta za ročne računalnike), saj je njuno upravljanje prepuščeno navigacijskemu gumbu, s katerim premikamo kazalec po gumbih in menujih na zaslonu. Moti tudi to, da ob zagonu Skype ali telefon MSN opozori, da nas bo odjavil iz omrežja SIP. Hkratna uporaba omenjenih programov in telefonije torej ni mogoča. Morda bo uradna različica nadgradnje vsebovala bolj telefonom prilagojena programa.

Glede na to, da telefon poganjajo Okna CE, lahko namestimo tudi druge programe, omejeni smo le z velikostjo pomnilnika. Žal pa ti po vnovičnem zagonu telefona nepovratno izginejo; res žalostno. Telefon lahko povežemo tudi z Okni in datoteke med njima prenašamo z običajnim programom Activesync.

Če povzamemo, lahko rečemo, da je WIP330 idejno zanimiv, vendar smo pogrešali kar nekaj možnosti. Zelo čudno je, da telefon, kot večina današnjih aparatov GSM, ne podpira e-pošte. Poleg tega pri protokolu SIP ni bilo moč nastaviti strežnika STUN, ki pride prav, če uporabljamo NAT. Nadalje, ko shranjujemo nastavitve SIP, ne moremo shraniti več različnih profilov pod isti profil WiFi. Telefon tudi ne podpira univerzalnih naslovov URI (npr. uporabnik@domena). In ko uporabljamo brskalnik, si priljubljenih povezav ne moremo sproti shranjevati. Na koncu omenimo še ceno, ki je odločno previsoka, glede na to, kaj nam aparat omogoča, saj so na trgu telefonov GSM že taki, ki poleg storitev GSM omogočajo tudi zgoraj opisane lastnosti in še veliko več.

Naj na koncu omenimo še slabšo različico telefona WIP300, namenjeno rabi doma, ki se od WIP330 razlikuje predvsem po operacijskem sistemu in s tem drugačnem telefonskem vmesniku. WIP300 nima spletnega brskalnika, ima pa poštni odjemalec POP3.

Linksys WIP330

Kaj: Brezžični IP telefon Wifi.

Izdeluje: www.linksys.com.

Cena: 99.990 tolarjev.

Za: Enostavna raba.

Proti: Čas delovanja, nima poštnega odjemalca, cena.

Telefon lahko programsko nadgrajujemo, tudi z neuradnimi različicami programske opreme. Preizkusili smo eno, ki poleg popravkov vsebuje še Skype in MSN Messenger.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji