Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013 | Teme: NAS

Veliki preizkus omrežnih diskov NAS

Priznamo, da nam je preizkus naprav NAS med ljubšimi. Odvijanje diskov iz naprav in privijanje vanje včasih kar malo pogrešamo. Obenem se vidi, da gre za razvijajoči se segment računalništva, zato so podjetja večinoma zelo ustrežljiva pri dobavljanju preizkusnih primerkov. Izjema je bilo tokrat podjetje Thecus, ki je zavrnilo sodelovanje.

Pogled v laboratorij

Pri izboru smo se nekako držali naprav za manjše pisarne in domače uporabnike, izpustili smo torej naprave za več diskov ali tiste, namenjene vgradnji v strežniške omare. Prav tako smo izpustili naprave z enim samim diskom, ki nimajo ene glavnih prednosti teh naprav, diskovne redundance.

V vsako izmed naprav smo vstavili oziroma privili enake diske, konkretno WDjeve modele Green Line WD20EZRX. Pri večini naprav dobimo CD s programsko opremo, ki napravo poišče v omrežju, to smo uporabili tudi sami. Pri prvi postavitvi smo nastavili tudi polje RAID, pri napravah z dvema diskoma RAID 1, pri večjih pa RAID 5. Pred preizkušanjem smo tudi nadgradili naloženo programsko opremo (firmware), seveda če je bila na voljo novejša različica.

Hitrosti smo izmerili za štiri različne primere, pisanje in branje tako malih kot velikih datotek. Merili smo z lastnim programom Dbench in s programom DUMeter, namenjenim merjenju hitrosti omrežnih prenosov. Glede na prejšnje preizkuse smo otežili preizkus z majhnimi datotekami, saj smo število slednjih povečali na dobrih dva tisoč, s skupno velikostjo 1,5 GB. Med preizkušanjem smo merili tudi porabo energije, tako med delom kot v mirovanju.

Buffalo Linkstation Duo 4 TB

Izdeluje: www.buffalotech.com

Prodaja: www.pchand.si

Cena: 344 EUR (z dvema diskoma 2 TB).

✓    Cena (z diskoma), enostavnost prve postavitve.

✗    Hitrost, podpira diske do 3 TB.

Buffalo večino svojih naprav prodaja z že vključenimi diski, na voljo pa so različne sestave, ki se ločijo po velikosti diskov. V imenu je vedno navedena skupna velikost vseh diskov, v osnovnejšem modelu Linkstation Duo 4 TB tako dobimo dva diska s po 2 TB prostora.

Gre za enostavno oblikovano majhno napravo, ki na sprednji strani nima tipk, le tri LEDice stanja. Do diskov pridemo prek odstranljivega pokrova na sprednji strani, žal pa ju ne moremo zamenjati med delovanjem. Zadaj je sorazmerno majhen ventilator, naprava je povprečno glasna. Zadaj imamo en vmesnik USB (po standardu 2.0) in omrežni vmesnik, med njima pa je drsnik za vklop ali izklop naprave.

Na preizkusu hitrosti se je Linkstation Duo slabo odrezal, pravzaprav je najpočasnejša naprava na tokratnem preizkusu. Z vgrajenim enojedrnim procesorjem ARM s taktom 600 MHz in 64 MB pomnilnika ne moremo pričakovati ravno veliko. Za nezahtevne uporabnike bodo te hitrosti zadovoljive, sploh če bo naprava uporabljena bolj za varnostne kopije kot za redno, bolj aktivno delo.

Prva postavitev je nadvse enostavna, namestitveni program nam v oknih doda bližnjico na namizje, prek katere dosežemo prostor na napravi. Tudi sicer je delo zelo preprosto, čeprav bi lahko bil spletni vmesnik preglednejši in malo hitrejši. Večina naprav ima sicer kako funkcijo več, a težko rečemo, da smo tu kaj pogrešali. Podpira prenos datotek po omrežju Bittorrent, vgrajen ima večpredstavni strežnik DLNA, dodan je tudi tiskalniški strežnik. Najmočnejši adut te naprave pa je zares nizka cena, seveda če upoštevamo to, da dobimo vgrajena tudi diska (na voljo so tudi enake naprave z različnimi zmogljivostmi).

Buffalo Linkstation 420 Pro 4 TB

Izdeluje: www.buffalotech.com

Prodaja: www.pchand.si

Cena: 455 EUR (z dvema diskoma 2 TB).

✓    Enostavnost prve postavitve, pregleden vmesnik, hitrost.

✗    Samo en vmesnik USB 2.0.

Zmogljivejši brat modela Linkstation Duo je model Linkstation 420 Pro. Tudi pri tem sta vključena dva diska, pri testnem modelu je šlo za dvakrat po 2 TB, na voljo so tudi modeli z drugačnimi zmogljivostmi, sorodna pa je tudi naprava 421 DE, ki jo dobimo brez diskov. Oblikovno spominja na Linkstation Duo, spet je spredaj pokrov, pod katerim se skrivata nosilca diskov, tokrat lahko slednje menjamo tudi med delovanjem.

Spredaj je tipka za vklop oziroma izklop, je pa tudi ostal drsnik na zadnji strani. Tam bi, glede na ceno, pričakovali kaj več kot le en vmesnik USB 2.0. Naprava je malenkost tišja od modela Duo. Strojna oprema je občutno zmogljivejša, procesor iz družine ARM je dobil eno jedro več, pomnilnika je 512 MB. To se pozna na zelo dobrih hitrostih, ki napravo uvrščajo proti vrhu tokratnega preizkusa, predvsem pri branju datotek (tako velikih kot majhnih).

Uporabniški vmesnik je med lepšimi in preglednejšimi, s sivo-belimi odtenki nekoliko spominja na Applovo oblikovanje. Deluje hitreje kot pri modelu Duo, je pa program za prvo postavitev podobno prijazen. Tu nam je poleg bližnjice do naprave na namizje shranil celo tekstovno datoteko, kjer so bili zapisani pomembnejši podatki (denimo naslov IP).

Funkcij ponuja ravno prav, da se ne izgubljamo, torej jih ni toliko kot na kakih zmogljivejših napravah, a dovolj, da zadovolji tipične zahteve. Buffalo ima tudi eno izmed najprijaznejših rešitev, kar zadeva oddaljene povezljivosti prek spletnega oblaka (več o tem smo sicer pisali pri lanskem preizkusu). Glede na hitrost in enostavnost delovanja je tudi cena (z vključenima diskoma) zelo konkurenčna, škoda, da niso dodali še kakega vmesnika USB 3.0.

Buffalo Terastation 5400 12 TB

Izdeluje: www.buffalotech.com

Prodaja: www.pchand.si

Cena: 1248 EUR (s štirimi diski 3 TB).

✓    Enostavnost prve postavitve, pregleden vmesnik, hitrost.

✗    Cena.

Najresnejša naprava podjetja Buffalo na tokratnem preizkusu je model Terastation 5400. Naš preizkušeni model pride v kompletu s štirim diski, velikimi 3 TB, so pa na voljo tudi druge sestave, omislimo si lahko tudi napravo brez diskov.

Gre za profesionalen model, ki seveda podpira tudi hot-swap (se pravi menjavo diskov med delovanjem), na sprednji strani je tudi zaslon stanja. Ta je za resnejše uporabnike zelo koristen, saj lahko hitro preverimo delovanje polja, naslov IP in podobno. Za sprednja vratca dobimo tudi dva majhna ključa. To sicer ni namenjeno fizičnem varovanju diskov, bolj varovanju pred malomarnimi uporabniki oziroma upravitelji.

Zadaj sta dva gigabitna omrežna vmesnika, dva vmesnika USB 2.0 in še dva USB 3.0. Zanimiva je tudi možnost priklopa na UPS prek devetnožičnega vmesnika D-SUB. Za sprednjimi vratci se tudi skriva navaden izhod VGA za priklop zunanjih monitorjev – skupaj s tipkovnico USB se naprava obnaša kot povsem navaden linuxni strežnik. Kot tak ima tudi malo goro funkcij in nastavitev, seveda z mislijo na poslovne uporabnike (podpora Active Directory, podpora iSCSI itd.).

Vgrajeni Intelov procesor iz družine Atom se zelo dobro obnese, 2 GB pomnilnika pa pomeni, da bo naprava brez težav delovala tudi v okolju z veliko uporabniki. Podpira vse pogoste oblike polj RAID, tudi RAID 6, pri Buffalo pa še nimajo nobene rešitve za kombinacijo različno velikih diskov – je pa res, da se pri profesionalnih rešitvah raje držimo klasičnih RAID polj. Hitrosti so odlične, skupaj z LaCijevim modelom 5Big NAS Pro gre za najhitrejšo napravo na tokratnem preizkusu. Je pa zato tudi najdražja – tudi če upoštevamo to, da zraven dobimo 12 TB diskovnega prostora.

D-Link DNS-327L

Izdeluje: www.dlink.com

Prodaja: www.xenya.si

Cena: 149 EUR.

✓    Cena, solidna hitrost.

✗    Nekoliko počasnejši vmesnik.

D-Linkove naprave NAS imajo morda malo nenavadne oznake (upravitelji ob kratici DNS pomislimo na kaj drugega kot NAS), so pa znane po zelo konkurenčnih cenah. Njihova zmogljivejša naprava, namenjena domačim uporabnikom, je model DNS-327. Na videz ga sicer težko ločimo od sorodne naprave DNS-320LW, oba preizkušena modela sta bila bele barve in enostavnega videza.

Za razliko od drugih izdelovalcev se pri D-Linkovih napravah, namenjenih dvema diskoma, slednji vstavijo v pokončni legi. Namesto nosilcev se tu na vsak disk pritrdi majhna ročica, s katero lahko diska dvignemo iz naprave. Postavljena sta tako, da je med njima razmeroma velik kanal, po katerem se lahko odvaja vroči zrak, zadaj pa za aktivno hlajenje skrbi majhen ventilator. D-Linkove naprave so se sicer izkazale za malenkost glasnejše od konkurence, je pa DNS-327L kljub temu zadovoljivo tih. Zadaj je en vmesnik USB 3.0, kamor lahko priključimo tiskalnik ali kak pomnilnik (zunanji disk ali ključ USB).

Kar zadeva hitrost, nas je DNS-327L glede na ceno kar presenetil, saj je prehitel kar nekaj dražjih konkurentov. Dobro se je izkazal na vseh preizkusih, torej tako pri pisanju kot branju velikih in malih datotek. Edino, kar nas je med rabo zmotilo, je nekoliko počasnejši in glede na konkurenco tu in tam neroden vmesnik. Je pa zato zelo dobro založen s funkcijami, na voljo je tudi kar nekaj aplikacij tretjih razvijalcev (denimo podpora phpBB, Joomla itd.).

D-Link veliko vlaga tudi v svoje oblačne storitve, ki so predvsem enostavne za uporabo. Njihova prednost je tudi povezovanje različnih naprav v skupni oblak – sem sodijo poleg NASov tudi usmerjevalniki in spletne kamere. Prek spletne strani mydlink.com lahko upravljamo vse naštete, ne da bi se resno poglabljali v omrežne nastavitve.

D-Link DNS-320LW

Izdeluje: www.dlink.com

Prodaja: www.xenya.si

Cena: 119 EUR.

✓    Cena.

✗    Glasnost, hitrost.

Od zmogljivejšega brata, modela DNS-327L, se DNS-320LW navzven praktično ne loči. Ohišje je na prvi pogled enako, spet se diska vstavi navpično s pomočjo ročic. Spredaj sta tipki za vklop in za izdelavo varnostne kopije ključka, priključnega na vmesnik USB na zadnji strani. Žal je ta le en, pa še to le po standardu USB 2.0. Ohišje preizkušenega modela je bilo iz lične bele plastike. Ne vemo, ali je kriv malenkost manjši ventilator, a ta model je glasnejši od DNS-327L (in tudi od večine konkurentov).  

Prva postavitev poteka ob pomoči programa, ki nam v omrežju poišče NAS in nas enostavno vodi čez vse osnovne poteze (izdelava polja RAID, določitev omrežnih nastavitev itd.), obenem nam v Oknih doda bližnjice do diskovnega polja. Uporabniški vmesnik bi lahko bil malo preglednejši in hitrejši, po funkcijah pa nismo pogrešali ničesar pomembnejšega (seveda ob upoštevanju, da gre za napravo, namenjeno domačim uporabnikom). Oblačna storitev mydlink je enaka kot pri dražjem bratu, enostavna in prijazna do uporabnika, sploh če imamo doma že kake druge podprte naprave iste znamke.

Glede na nizko ceno naprave nas tudi ni presenetila nizka hitrost. DNS-320LW je pri repu vseh hitrostnih lestvic, seveda velja poudariti, da bo za nezahtevne uporabnike povsem dovolj hiter, tisti, ki na te naprave radi pretakamo večje količine majhnih datotek (recimo fotografije), pa bomo raje posegli po kakem hitrejšem modelu. Daleč največji adut te naprave je zares nizka cena. Zaradi tega je odlična izbira za tiste, ki potrebujejo odlagališče za varnostne kopije z več možnostmi dostopa kot kak zunanji disk USB.   

D-Link DNS-345

Izdeluje: www.dlink.com

Prodaja: www.xenya.si

Cena: 419 EUR.

✓    Zaslon stanja.

✗    Glasnost, hitrost, le en vmesnik USB 2.0.

DNS-345 je prva D-Linkova naprava za štiri diske, ki smo jo kdaj preizkusili. Namenjena je zahtevnejšim domačim uporabnikom, ki potrebujejo nekoliko več prostora in jim je pomembna tudi cena naprave. Črno aluminijasto ohišje je nadvse kakovostno, vgradnja diskov pa zelo hitra, saj nimamo opravka z vodili, diske le vstavimo v tračnice, na zadnji strani pa so vzvodi za odstranitev.

Zadaj sta dva gigabitna omrežna vmesnika, razočarani pa smo bili nad le enim vmesnikom USB, ki je povrh le USB 2.0. Želeli bi si vsaj še kak USB 3.0, lahko bi bil kak tudi na sprednji strani. Spredaj je sicer tudi zaslon stanja, ki je pri teh cenejših napravah zelo redek, a kljub temu koristen za hiter pregled stanja naprave. Na začetku preizkusa se nam je naprava zdela med tišjimi, a se je to spremenilo, ko sta se vklopila dva majhna ventilatorja na zadnji strani. S tem je postala pravzaprav najglasnejša na preizkusu.

Do nastavitev pridemo prek spletnega vmesnika, ki je podoben kot pri prejšnjih D-Linkovih napravah. Je sicer bolj odziven, a bi lahko bil tudi preglednejši. Pri funkcijah je dovolj možnosti, čeprav je očitno, da naprava ni namenjena poslovnim uporabnikom, manjka denimo strežnik DHCP in podpora RAID 6 (to druge naprave za štiri diske podpirajo).

Vgrajen je procesor ARM takta 1,6 GHz in 512 MB pomnilnika, kar jo uvršča med manj zmogljive  naprave – preizkusi hitrosti to potrdijo. Sorazmerno dobro se je odrezala le pri branju velikih datotek, drugje nas je pustila hladne.    

LaCie 2big NAS

Izdeluje: www.lacie.com

Prodaja: www.domex.si

Cena: 210 EUR.

✓    Videz, enostavnost rabe, tiho delovanje.

✗    Povprečna hitrost.

LaCie je znan kot izdelovalec, ki bolj ali manj meri na uporabnike Applovih računalnikov. Vsekakor ima zelo pretanjen čut za estetiko, saj so naprave te znamke na videz razred zase – to velja tudi za model 2big NAS. Ta uporablja kakovostno aluminijasto ohišje, ki je za potrebe hlajenja še dodatno narebreno.

Oblikovanje se dobro obnese, saj je to kljub majhnemu ventilatorju ena najtišjih naprav na preizkusu. Zanimiv detajl je tudi velika modra tipka na sredini naprave, ki rabi hkrati kot tipka za vklop in lučka stanja – ko je vse normalno, je obarvana modro, ob napaki se spremeni v rdečo barvno. Filmofile bo sicer malo preveč spominjala na računalnik HAL 9000, je pa to NAS, ki ga še najlaže postavimo tudi v dnevno sobo.

Osnovna postavitev je resda preprosta, a moramo natančno slediti navodilom v hitrem vodniku – če to preskočimo in v napravo enostavno dodamo prazne diske, se ne prikaže v omrežju. Po zagonu pa postane to ena izmed enostavnejših naprav za upravljanje – pri LaCiju uporabljajo nadvse preprost, spet malo jabolčni vmesnik. Manjka sicer kakšna zahtevnejša možnost, a so pokrite vse funkcionalnosti, ki jih pričakujejo domači uporabniki (prenos torrent datotek, predvajanje večpredstavnih vsebin itd.).

Kar zadeva hitrost, se naprava izkaže za povprečno. Pisanje in branje majhnih datotek je malenkost nad povprečjem, a je zato pisanje in branje velikih datotek glede na konkurenco malo počasnejše.  Zaradi oblikovanja bi mislili, da gre za razmeroma drago napravo, a je v resnici cena povsem konkurenčna.

LaCie 5big NAS Pro

Izdeluje: www.lacie.com

Prodaja: www.domex.si

Cena: 543 EUR.

✓    Videz, tiho delovanje, podpora petim diskom, hitrost.

✗    Omejena izbira dodatnih aplikacij.

LaCiejev 5big NAS Pro je tokrat najbolj izstopajoča naprava, vsaj po oblikovanju. Resda velja omeniti, da je navzven praktično povsem enak lani preizkušenemu 5big Office+, a gre kljub vsemu za zelo markantno napravo. Tako kot manjši brat ima na sredini sprednje stranice veliko osvetljeno tipko, ki z barvo sporoča stanje naprave (modra, če je vse lepo in prav, rdeča, če ni).

Ohišje je nadvse kakovostno in tudi težko – uporabljeni aluminij skrbi za zelo dobro odvajanje toplote, zaradi česar gre za najtišjo napravo na preizkusu. Druga posebnost pa je podpora petim diskom, v tem cenovnem razredu gre za edini tak primer. Poleg klasičnih polj RAID (tudi RAID 6) pa so pri LaCie uvedli tudi lastno tehnologijo, imenovano SimplyRAID, primerljivo z Netgearovo X-RAID in Synologyjevo SHR. Gre za to, da lahko uporabljamo diske različnih velikosti, polje pa lahko dinamično večamo z dodajanjem diskov ali menjavo manjših diskov za večje.

Zadaj so na voljo štirje vmesniki USB, od tega dva po hitrem standardu USB 3.0. Poleg tega sta vgrajena dva gigabitna omrežna vmesnika, dodan je celo izhod VGA za priklop monitorja. Ob napravi dobimo ključ USB, prek katerega zaženemo namestitev, kasneje pa lahko z njim rešimo napravo ob morebitnih težavah. Programsko opremo za izdelavo takega ključa sicer lahko dobimo tudi prek LaCiejeve spletne strani, tako da ni bojazni, da bi ga izgubili.  

Pri preizkusih hitrosti se naprava odlično odreže, skupaj z najdražjim preizkušenim modelom podjetja Buffalo gre za najhitrejši napravi na preizkusu. Spletni vmesnik je tu nadvse preprost in pregleden, smo pa pogrešali kakšno zahtevnejšo aplikacijo – denimo možnost postavitve spletnega strežnika. Tudi sicer je dodatnih aplikacij malo, a dovolj za večino domačih uporabnikov.

Netgear ReadyNAS RN104

Izdeluje: www.netgear.com

Prodaja: www.domex.si

Cena: 427 EUR.

✓    Cena, priključki, zaslon stanja, količina dodatnih aplikacij.

✗    Hitrost dela z majhnimi datotekami.

Netgear je star znanec naših preizkusov naprav NAS, novi model ReadyNAS RN104 pa je štiridiskovni model za manj zahtevne uporabnike. Navzven sicer deluje kar zmogljiv, na sprednji strani ima tudi (zelo koristen) zaslon stanja, zadaj pa nemalo priključkov. Poleg enega vmesnika USB 2.0 na sprednji strani sta na zadnji še dva, oba po hitrejšem standardu 3.0. Zraven je še vmesnik eSata, ki postaja na teh napravah vedno bolj redek. Za priklop v omrežje sta na voljo dva gigabitna vmesnika, preseneti pa tudi ročka – čeprav dvomimo, da se te naprave veliko prenašajo.

Ohišje je sicer kakovostno in aluminijasto, za hlajenje skrbi zelo velik ventilator, zaradi katerega je naprava zelo tiha. Zanimiv je tudi sistem nameščanja diskov na nosilce, kjer ne potrebujemo vijakov, diske pa držijo plastični čepi (ki so se nam zdeli dovolj kakovostni).

Žal vgrajena strojna oprema ne dohaja zunanjosti, glavno breme nosi procesor družine ARM, ta bije pri frekvenci 1,2 GHz, vgrajenega je 512 MB pomnilnika. V primerjavi z drugimi napravami, ki podpirajo štiri (ali več) diskov, je to nekoliko podhranjeno, a se pozna tudi pri preizkusih hitrosti. Pisanje in branje velikih datotek je še kar hitro, hitrost dela z majhnimi datotekami pa je   podpovprečna.

Spletni vmesnik je dovolj pregleden in enostaven, tudi funkcionalnosti je veliko. Na voljo so tako zahtevnejše poslovne funkcije kot tudi aplikacije tretjih razvijalcev – denimo strežnik Tiny Tiny RSS, pa strežniki za Joomlo, Drupal in druge. Prednost ReadyNAS RN104 je tudi solidna cena, slabost pa, kot rečeno, nekoliko podhranjena strojna oprema.

Netgear ReadyNAS RN102

Izdeluje: www.netgear.com

Prodaja: www.domex.si

Cena: 259 EUR.

✓    Število priključkov, količina dodatnih aplikacij.

✗    Hitrost branja velikih datotek.

Drugi model podjetja Netgear, ki smo ga preizkusili, je manjši model ReadyNAS RN102, namenjen uporabi z dvema diskoma. Izdelava je podobno kakovostna kot pri večjem bratu, modelu RN104, tudi sicer ima kar nekaj podobnih prednosti kot omenjeni RN104. Največja je število priključkov, saj sta poleg vmesnika USB (2.0) na sprednji strani še dva vmesnika USB 3.0 zadaj. Pod njima je dodan tudi vmesnik eSata, ki je pri teh vstopnih modelih vse redkejši. Pohvalimo lahko tudi velik ventilator, zaradi katerega ostane naprava solidno tiha tudi po daljših obremenitvah.

Programska oprema je praktično enaka kot pri RN104. Gre torej za dovolj pregleden spletni vmesnik, ki sicer ni tako enostaven kot pri LaCieju, niti tako fleksibilen kot pri Synology ali Qnapu, a svoje delo kljub temu dovolj dobro opravi. Na voljo je veliko funkcij in tudi dodatnih aplikacij – kar nekaj jih je na voljo prek Netgearove spletne tržnice Genie+ Marketplace, med njimi je tudi več plačljivih. Po številu dosegljivih dodatnih aplikacij je Netgear trenutno na prvem mestu, za petami pa sta mu Synology in Qnap. Seveda je vprašanje, koliko uporabnikov se bo sploh spustilo v nameščanje in preizkušanje dodatnih aplikacij, a kljub temu hitro naletimo na kaj uporabnega.

Strojna plat RN102 je enaka kot pri modelu Rn104. Procesor ARM bije pri frekvenci 1,2 GHz, pomnilnika je na voljo 512 MB. Kar zadeva hitrost, pa se seveda odreže hitreje od večjega brata, navsezadnje je RAID 1 procesorsko preprostejši od RAID 5. Izjema je le hitrost branja velikih datotek, kjer se naprava odreže pod povprečjem.

Qnap TS-221

Izdeluje: www.qnap.com

Prodaja: www.omo7.si

Cena: 348 EUR.

✓    Število priključkov, uporabniški vmesnik.

✗    Cena.

Tajvanski Qnap je še en star znanec naših preizkusov, model TS-221 predstavlja višji zmogljivostni razred dvodiskovnih naprav. Navzven preprosta naprava ima spredaj dve tipki, eno za vklop oziroma izklop, drugo pa za hitro izdelavo varnostnih kopij ključkov USB. En vmesnik USB (po standardu USB 2.0) je na sprednji strani, še dva, oba po hitrejšem USB 3.0, pa sta zadaj. Pohvalno je tudi to, da sta zadaj še dva vmesnika eSata, čeprav dvomimo, da bo veliko uporabnikov uporabljalo oba.

Temno srebrno aluminijasto ohišje je zelo kakovostno, naprava je dovolj tiha. Disk lahko zamenjamo tudi ob delovanju, nosilci pa so, kot pri večni izdelovalcev, izmenljivi med različnimi napravami iste znamke. Vgrajena strojna oprema je solidno zmogljiva, osnovo predstavlja procesor ARM s taktom 2 GHz. Pomnilnika je 1 GB, na preizkusu pa se je obnesla nekoliko slabše, kot bi pričakovali. Tako se je zasidrala malce pod povprečjem, tega si glede na ceno ne bi mislili.

So pa zato pri Qnapu naredili opazen preskok pri uporabniškem vmesniku. Predhodne naprave so uporabljale dokaj standarden spletni vmesnik, podoben, kot smo jih navajeni iz drugih omrežnih naprav. Novi operacijski sistem, imenovan QTS 4.0, pa prinaša oddaljeno namizje, na katerem lahko hkrati delamo z več okni oziroma aplikacijami. Gre za podoben sistem, kot ga že dlje časa uporabljajo pri Synology. To je odličen sistem predvsem za tiste, ki se radi nekoliko več ukvarjajo s temi napravami, manj koristen pa bo za uporabnike, ki napravo le enkrat postavijo. Funkcij je silno veliko, od takih, namenjenih domačim uporabnikom (Airplay, DLNA), pa do bolj poslovnih.

Synology DS-213j

Izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 201 EUR.

✓    Uporabniški vmesnik, cena.

✗    Nima USB 3.0.

Synologyjev DS-213j je naslednik lani preizkušenega DS-212j, ki smo mu takrat podelili nagrado zlati Monitor. Očitno so se v Synologyju odločili, da ne bodo preveč spreminjali že tako solidne naprave, na videz se novinec sploh ne loči od predhodnika.

Še vedno gre za lično belo ohišje iz dovolj kakovostne plastike, ki ga moramo za vgradnjo diskov odpreti (tega seveda ne moremo početi pri prižgani napravi). Naprava je presenetljivo tiha, zadaj je namreč razmeroma velik ventilator, seveda pa je veliko odvisno tudi od vrste diskov. Škoda, da so obdržali dva vmesnika USB 2.0, saj bi lahko vsaj eden podpiral standard USB 3.0.

Novosti glede na lanski model so skrite očem. Nov je nekoliko zmogljivejši procesor, gre za  procesor ARM frekvence 1,2 GHz, pomnilnika pa je še enkrat toliko kot v predhodniku, konkretno 512 MB. Naprava se tako zelo dobro odreže na preizkusih hitrosti, pod povprečjem je le pri pisanju majhnih datotek (a so odstopanja razmeroma majhna).

Nekaj manjših izboljšav ponuja tudi operacijski sistem oziroma uporabniški vmesnik, saj je v zadnjem letu prišla nova generacija Synologyjevega DSM, konkretno DSM 4.2 (na voljo pa je tudi že poizkusna različica DSM 4.3). Gre za nadvse prijazen in učinkovit sistem, ki spominja na oddaljeno namizje in omogoča delo z več odprtimi okni hkrati. Tako imamo lahko v enem oknu odjemalec za omrežje Torrent, zraven pa, recimo, upravljamo uporabnike. Pohvalimo lahko to, da je kljub izboljšavam cena ostala praktično enaka.

Synology DS-213

Izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 299 EUR.

✓    Uporabniški vmesnik.

✗    Cena.

Synology že nekaj časa uporablja enak sistem poimenovanja naprav. Prva črka načeloma označuje število diskov, drugi dve pa letnico modela. Na koncu pa dodajo še črko »j« za cenejše naprave, namenjene domačim uporabnikom, ali znak »+« za profesionalne naprave – vmes pa sodijo naprave brez dodatnih črk oziroma znakov, kot je DS-213. Še vedno gre za vstopni model, ki ima glede na cenejši DS-213j nekaj manjših prednosti.

Največja so vmesniki, saj dobimo poleg vmesnika USB 2.0 na sprednji strani še dva USB 3.0 zadaj. Predvsem za fotografe bo zelo dobrodošel bralnik pomnilniških kartic SD spredaj, s katerim lahko naredimo hitro varnostno kopijo fotografij. Ohišje je sicer enako kot pri predhodnikih (DS-212, DS-212+), gre za kakovostno plastično ohišje, ki je med najtišjimi od vseh. V uporabi je zelo velik ventilator, pri nekaterih stikih (denimo med diski in nosilci) pa so v rabi gumijasti čepi, ki še dodatno blažijo vibracije.

Spet je v rabi odličen operacijski sistem DSM z zares enostavnim uporabniškim vmesnikom. Funkcij in nastavitev je silno veliko, sistem je hiter in odziven. Na voljo je tudi veliko dodatkov tretjih razvijalcev, od spletnih sistemov (Orange HRM, osCommerce, phpBB, Wiki ...) pa do antivirusnih programov in predvajalnikov večpredstavnih vsebin.

Naprava je solidno hitra, pri preizkusih se je zasidrala nekje v zlati sredini. Cena je morda nekoliko visoka, njen največji konkurent pa je pravzaprav sestrski DS-213j, ki je podobno hiter in ima enako programsko opremo. Je pa DS-213 malo bolje opremljen z vmesniki.  

Synology DS-413j

Izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 329 EUR.

✓    Uporabniški vmesnik, cena.

✗    Hitrost, le USB 2.0.

DS-413j meri na domače uporabnike ali manj zahtevne pisarne, ki potrebujejo več prostora, kot ga ponujajo modeli z dvema diskoma, a v čim cenejši obliki. Naprava se lahko namreč cenovno primerja z dražjimi modeli z dvema diskoma. Tu ni kakih nosilcev, ki bi omogočali hitro menjavo diskov. Napravo namreč odpremo, diske vgradimo neposredno vanjo (seveda mora biti pri tem izključena). Oblikovanje še najbolj spominja na kak kos bele tehnike, je pa ohišje dovolj kakovostno in tudi tiho.

Tudi ta Synology uporablja enostaven operacijski sistem DSM. Funkcij je torej malo morje, prek spleta pa lahko naložimo še veliko dodatnih programov. Naprava podpira vse najpogostejše oblike polj RAID, celo RAID 6, kar je za tako cenejšo napravo malo presenetljivo. Kljub temu se nam zdi najboljša izbira SHR (Synology Hibrid Raid), ki omogoča uporabo različno velikih diskov in večanje polja z dodajanjem diskov ali menjavo manjših diskov za večje. Dejansko lahko v napravo za začetek vgradimo le en disk, kasneje pa po potrebi dodajamo nove.

Nizka cena se mora nekje poznati, v tem primeru se tako pri hitrostih kot pri vmesnikih. Pri slednjih imamo poleg gigabitnega omrežnega vmesnika le še dva vmesnika USB, oba na zadnji strani in oba po starejšem standardu USB 2.0. Škoda, da ni še kakega USB 3.0, lahko bi enega tudi prestavili na sprednjo stran. Kar zadeva hitrost, je naprava pri vseh preizkusih pod povprečjem, a bo zadovoljila nezahtevne uporabnike, sploh v okoljih, kjer bo razmeroma malo vzporednih uporabnikov.

Synology DS-413

Izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 487 EUR.

✓    Uporabniški vmesnik, hitrost.

✗    Cena.

Najzmogljivejši Synologyjev predstavnik na tokratnem preizkusu je model DS-413. Predstavlja srednji razred njihovih štiridiskovnih modelov, med DS-413j in lanskim DS-412+ (ta očitno še ne dobi naslednika). Ohišje je podobno kot pri lani preizkušenem DS-412+, gre za zelo tiho in kakovostno plastično ohišje.

Zanimiva je izbira procesorja. Večina preizkušenih naprav uporablja procesorje ARM, ki ponujajo dobro razmerje med zmogljivostjo in porabo energije (s tem pa tudi segrevanjem). Dražji modeli pa uporabljajo Intelove procesorje iz družine Atom, ki ponujajo dovolj zmogljivosti tudi za strežbo spletnih strani in podobno. Synology DS-413 pa uporablja procesor, zasnovan na arhitekturi PowerPC, podobno kot kak Xbox 360 ali Nintendo Wii. V praksi se to izkaže za manjšo omejitev, saj nekaj programov tretjih razvijalcev, ki jih poznamo iz drugih Synologyjevih naprav (denimo Plex Media Server), tu enostavno ne deluje. No, še vedno pa ponuja naprava veliko funkcij in zmožnosti. Je pa z novim procesorjem nekoliko varčnejša od lani preizkušene DS-412+ (33 W namesto 38 W med delovanjem).

Z vmesniki je dobro založeno, poleg dveh vmesnikov USB 3.0 in enega vmesnika USB 2.0 na sprednji strani je zadaj še en vmesnik eSata. Za razliko od bolj profesionalnih modelov je tu le en gigabitni omrežni vmesnik. Pri hitrostih se dobro odreže (pomnilnika je 1 GB), uvrsti se proti vrhu na vseh štirih preizkusih, na splošno sta hitrejša le LaCijev 5big NAS in Buffalo Terastation 5400. DS-413 je dobro uravnotežena naprava, ki ponuja dobro hitrost in enostavno rabo, a ni ravno poceni.

Zlati Monitor

Tokrat smo se kar težko odločili, kateri napravi podeliti nagrado zlati Monitor, saj ni nobena zares slaba. Vse imajo kakšno manjšo prednost, vse pa tudi kakšno manjšo slabost. Razlike v hitrostih so približno primerljive z razlikami v cenah, hkrati pa menimo, da gre za zares koristne naprave, ki jih uporabniki zaenkrat še premalo poznajo.

No, kljub temu smo izluščili par naprav, ki po našem izstopajo iz povprečja. Med večjimi, torej temi, ki imajo prostora za štiri diske, se nam zdi najboljša izbira LaCijev 5big NAS. Odločitev je presenetila tudi nas same, saj so se nam v preteklosti LaCijeve naprave vedno zdele predrage, 5big NAS pa nam za ceno solidne štiridiskovne naprave ponudi zares veliko – za začetek omenimo podporo petim diskom.

To je v navezi z novo LaCijevo tehnologijo SimplyRAID še toliko bolj uporabno, saj lahko polje RAID po potrebi povečujemo, lahko pa za dodatno varnost izberemo redundanco dveh diskov. Upravljanje naprave je zelo enostavno, uporabniški vmesnik ne bo povzročal preglavic niti manj izkušenim uporabnikom. Pri hitrostih gre za res hitro napravo, ki se odlično odreže na vseh preizkusih. Seveda ji dodatne točke prinese tudi zelo tiho delovanje in samosvoje industrijsko oblikovanje.

Za tiste, ki bi si želeli veliko prostora, a jim je zelo pomembna tudi cena, pa omenimo še Synologyjev DS-413j. Resda ni med najhitrejšimi, manjka mu tudi kak hiter podatkovni priključek (USB 3.0), a je glede na ponujeno res poceni, prinaša pa tudi veliko funkcij in dodatnih možnosti.

Med manjšimi modeli, torej takimi za dva diska, pa nas je prijetno presenetil D-Linkov DNS-327L. Resda po ničemer zares ne izstopa, hitrosti so solidne, a le malo nad povprečjem, enako je s funkcijami, a je obenem druga najcenejša naprava na tem preizkusu. S kombinacijo solidne zmogljivosti in izredno konkurenčne cene si torej prisluži tokratni zlati Monitor.

Pri majhnih napravah lahko omenimo tudi Buffalo Linkstation 420 Pro 4 TB. Njegova posebnost so že vgrajeni diski, zaradi česar je postavitev še toliko hitrejša in enostavnejša. Tudi tu je cena več kot konkurenčna, seveda če računamo, da nam ni treba posebej kupovati še diskov.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji