Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2012 | Teme: android

Velikan s srcem

Prva Beležnica je bila drzen korak vstran. (Pre)velik, s pisalom opremljen telefon je bil spočetka hvaležna tarča posmeha, saj tekmeci niso skoparili z zbadljivkami na njegov račun. Toda kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje, in Korejcem so medeni nasmešek na ustnice pričarali že prvi prodajni rezultati, ki so naznanjali presenetljivo uspešnico. Križancev med tablico in telefonom so prodali več kot deset milijonov. Samsungu se je pogum bogato poplačal, zato je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj pride naslednik.

Leto dni po napovedi prvega telefona Galaxy Note je Samsung svetu predstavil njegovega naslednika. Kot se za izdelek druge generacije spodobi, je Note II od izvirnika boljši na vseh ravneh. Če je prvenec presenetil z velikostjo in težavami, na čelu katerih se je znašel težko ukrotljivi S Pen, je novi Note prišel v svet, kjer precejšnja kvadratura zaslona ne pomeni več hibe in izboljšano plastično pisalo ni le predmet posmeha. Oblikovanje telefona se močno zgleduje po modelu Galaxy S3. Takista je njegova notranjost, kjer najdemo procesor Exynos 4, ki so ga navili na hitrost 1,6 GHz. Pet in pol palca velik zaslon Super AMOLED HD prekaša vse pod Samsungovo blagovno znamko doslej izdelane zaslone. Ima enako ločljivost kot S III (1280 × 720) in je s kino razmerjem (16 : 9) idealen za ogled kakšnega filma. Za zaščito lepotca poskrbi steklo Gorilla Glass 2. Ob naštevanju strojnih priboljškov ne spregledamo radodarna 2 GB pomnilnika, fotoaparata (8 MP), ki sodi med boljše ta hip, in gromozanske baterije (3100 mAh), ki zlahka odpravi eno večjih zamer predhodniku, slabo avtonomijo. Kljub požrešnemu zaslonu nam je telefon ob redni rabi in nenehnem igračkanju z njim brez težav zdržal ves dan, z varčnejšo rabo pa bi se končno znebili vsakdanjega polnjenja.

Zahvaljujoč širokogrudnosti s pomnilnikom in zmožnosti Multi Windows lahko na velikem zaslonu simultano poganjamo dva različna programa. Na sliki kombinirano delovanje brskalnika in namenske aplikacije YouTube.

Na programski strani sije Jelly Bean. Hitri Android je preoblečen v zadnji kroj Samsungovega uporabniškega vmesnika TouchWiz Nature UX, ki na Beležnico prinaša tako priboljške s tretje Galaksije S kot samosvoje novotarije. Telefonu med drugim ne manjkajo osebni pomočnik Google Now, pametno spanje zaslona Smart Stay ali lebdeče predvajanje video posnetkov Pop-up Play. Prvič se srečamo z bistroumno rotacijo Smart Rotation, ki kljub ustrezni nastavitvi zaslona ne obrne, če se z njegovim položajem spremeni tudi naš, ko se na primer s telefonom uležemo na stran; lebdeči spletni brskalnik On-screen Browser, ki skupaj z nadgrajeno večopravilnostjo omogoči delo z več programi hkrati; in z načinom Blocking Mode, ki namesto nas zavrača klice glede na čas ali klicatelja. Napovedane zmožnosti Multi Windows, ki bi nam na zaslonu naenkrat odprla dva programa, sprva na telefonu ni bilo. Na srečo nas je v korejskem oblaku že čakala posodobitev, ki je prodajno obljubo izpolnila, še preden smo prvič prehodili sistem.

S Pen, pisalo, ki igra osrednjo vlogo pri uporabi velikega telefona, je zopet varno shranjeno v utoru na desni spodnji strani. Tokrat naprava zazna, ko svinčnik vzamemo iz ležišča, ko ga vrnemo in celo, če ga pozabimo in se z njo preveč oddaljimo. Pisalo ni več okroglo in ga je z boljšim oblikovanjem ter večjo dolžino lagodneje uporabljati. Zaznavanje dotika je natančnejše, lebdenje nad zaslonom pa precej bolj izkoriščeno. Ker sistem zazna položaj pisala nad zaslonom z večje razdalje, je lebdenje med drugim uporabno za predogled elektronske pošte, koledarskih vnosov, prikaz fotografij ali previjanje video posnetkov. Glavno poslanstvo palčke z imenom S Pen je pisanje zapiskov, ki se samodejno shranijo in sinhronizirajo z oblakom; dodajanje lastnega pečata fotografijam ali video posnetkom, kjer je v pomoč tudi predhodno naložena simpatična aplikacija Paper Artist, s katero smo še mi postali spodobni umetniki; delno zajemanje zaslona z držanjem gumba in označevanjem želenega področja; dopisovanje dokumentov; risanje čačk po zemljevidih ipd. Z eno besedo, ustvarjalnost.

Galaxy Note II je trenutni vrh ponudbe telefonov z operacijskim sistemom Android. Na primerjalnih preizkusih strojne opreme prehiti vse zasledovalce, to se v kombinaciji z zadnjo posodobitvijo sistema Jelly Bean s prostim očesom prepozna že pri vsakdanji rabi. Edino resnejšo grajo naslavljamo na izdelovalca, saj nas Samsungove storitve za glasbo, filme in knjige še naprej obravnavajo kot državljane tretjerazredne dežele brez tekoče vode, kaj šele elektrike. A to je slabost vseh korejskih telefonov in širše. Beležnico druge generacije tako odsvetujemo le tistim, ki ne prebavijo velikega zaslona.

Samsung Galaxy Note II

Pametni telefon/tablica.

Prodaja: Janus Trade.

Cena: Še ni znana.

ZA: Velikost, zaslon, strojna opremljenost, Jelly Bean, TouchWiz.

PROTI: Velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji