Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2014 | Teme: pametni telefon, Nokia

Velika lepotica

Finske naprave, kot je Lumia 1520, so tisto, kar bo Microsoft dobil z nakupom Nokie. Tako lepo in dovršeno strojno opremo zna izdelovati le peščica podjetij in Nokia v tem pogledu brez težav konkurira Applu in HTCju.

Tako kot HTC One Max, opisan v tej številki, je tudi Lumia 1520 velik telefon, nikakor pa ne tablifon. Podobnost s HTCjevim telefonom gre še dlje, saj sta obe napravi odlično izdelani in predstavljata vrh industrijskega oblikovanja mobilne industrije. Lumia ima za odtenek večji zaslon, saj se diagonala ustavi pri šestih palcih in kaže še boljšo sliko. One Max ima že tako dober zaslon, a je Nokia v tem pogledu konkurenca Applu, saj že leta v svoje telefone vgrajuje zelo dobre zaslone. Pri modelu 1520 gre za zaslon IPS, ki kaže sliko v ločljivosti 1920 x 1080 in ga prekriva gorilje steklo druge generacije. Nokia je oblikovanje, ki ga je začela Lumia 800, tako prečistila, da sta edini vidni odprtini na telefonu pri vrhu in dnu. To sta vhod za slušalke in vhod mikro USB, ki jima na ohišju delajo družbo le še gumbi za uravnavanje glasnosti in vklop ter izklop. Do rež za kartico SIM in mikro SD pridemo le s sponko oziroma priloženim orodjem, kar je napredek glede na starejše Lumie, kjer je bilo treba reže odpreti s prstom in so bili pokrovi nagnjeni k lomljenju. Finci so prav tako začeli slediti trendu nezamenljivega akumulatorja in se ga držijo tudi pri Lumii 1520. Zmogljivost akumulatorja je 3400 mAh in je tako kot pri HTCjevem telefonu povsem dovolj za intenzivno celodnevno rabo.

Telefon poganja štirijedrni 2,2 GHz procesor, ki ima na voljo 2 GB pomnilnika in Windows Phone 8 krmili brez težav. Microsoftov operacijski sistem vedno znova preseneča s tekočim delovanjem in odzivnostjo, ki tako na dražjih kot cenejših telefonih deluje najbolj tekoče. Tudi bera programov vedno bolj napreduje in zdaj so na tej platformi na voljo vsaj največji igralci. Tako je tu Whatsapp za sporočanje, Instagram za slike in družabna težkokategornika Twitter in Facebook. Še vedno se Microsoftov market ne more primerjati z Googlovo in Applovo trgovino, a je v zadnjem letu pokril vsaj tiste najbolj zaželene programe, ki povprečnemu uporabniku pomenijo največ.

Toliko večje razočaranje je tako nekdaj paradna znamka Microsofta – Internet Explorer. Dejstvo, da redmondski brskalnik ni narejen s pogonom WebKit oziroma v Googlovem primeru Blink, se vsem Nokiam pozna. Internet Explorer ni na ravni Safarija in Chroma, saj nekatere strani, ki jih omenjena brskalnika odpirata pravilno, Microsoftova stvaritev riše nerodno. Predvsem je bilo opaziti težave  pri mobilnih straneh, ki so se v Chromu lepo izrisale, na Lumii pa je bilo nemogoče centrirati besedilo na zaslonu. Sicer je Explorer od začetka Windows Phona napredoval, a je morda počasi čas, da Microsoft začne razmišljati o prehodu na WebKit in vnovičnem zagonu te blagovne znamke.

Programerji v Nokii se očitno dobro znajdejo v okolju operacijskega sistema Windows Phone, saj je finskih priboljškov kar nekaj in najočitnejša izboljšava je aplikacija za slikanje. Seveda ji tu pomaga tradicija odličnih fotoaparatov, ki smo jih vajeni v finskih telefonih. Tokrat gre za 20-megatočkovno kamero, ki lahko snema v polni ločljivosti pri trideset slikah na sekundo. Fotografije, narejene s tem telefonom, so fantastične in Nokia je resnično edino podjetje, ki pri mobilni fotografiji resno konkurira Applu. Androidni izdelovalci v tem segmentu zaostajajo, saj je malo telefonov, ki dostavijo vsaj približno tako dobre slike.

Nokia oziroma zdaj Microsoft z vsakim novim modelom bolj manjšata zaostanek, ki ga imata za iOSom in Androidom. Aplikacije zmerno curljajo v trgovino, strojna oprema je na vedno višji ravni, Windows Phone pa počasi dozoreva in postaja manj zmeden. Vse našteto bi se v pravičnem svetu moralo obrestovati, a glede na to, kako deluje trg zabavne elektronike, Microsoftu počasi zmanjkuje časa. Windows Phone postaja z vsakim dnem enako dober operacijski sistem, kot sta Android in iOS, vendar sta si Apple in Google nabrala tolikšno prednost, da bi moral Microsoft za vzpon na vrh s svojo izkušnjo ponuditi nekaj dosti boljšega. Kljub temu slednji redno dostavlja telefone, ki so praktično enako dobri kot iPhone ali Galaxy S, a mu to na trgu bolj malo pomaga. Resnih vzporednic v boju med Maci in škatlami z Okni iz devetdesetih in tekmo na mobilnem trgu ne gre delati, a takrat je Apple izdeloval enako dobre ali pa še boljše osebne računalnike kot Microsoft. Toda slednji si je nabral takšno prednost, da ljudje o nakupu Maca sploh niso razmišljali. Tako je danes primarna izbira v glavi kupca iOSom ali Android. Ime Windows Phone pa je ljudem tuje. Vsaj zaenkrat.

Nokia Lumia 1520

Telefon/tablica z Windows 8 Phone.

Prodaja: Še ni naprodaj.

✓    Izdelava, fotoaparat, peščica velikih aplikacij ...

✗    ... ki jim žal dela družbo še vedno premalo založena trgovina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji