Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2013 | Teme: brezžično, usmerjevalnik

Večnamenski vžigalnik

V prtljagi svetovnih popotnikov je vedno premalo prostora za tehnikalije. Prilagojevalniki omrežnih vtičnic, pa napajalniki, morda dodaten akumulator ... Po branju tega članka boste morda vanjo vtaknili že Asusovo brezžično dostopno točko WL-330NUL.

NUL je strašno majčkena škatlica, velikosti vžigalnika, ki zmore bistveno več, kot bi od nje pričakovali. Njen glavni namen je hitra vzpostavitev brezžične dostopne točke. Recimo, da dosti potujete. Pridete v hotel, kjer imajo po hodnikih postavljene dostopne točke s slabim dosegom, v vsaki sobi pa še ethernetni kabel, ki je sicer vtaknjen v sobni telefon, a lahko rabi tudi za dostop do interneta (to je dandanes kar pogosta kombinacija). A kaj, ko ga ne morete vtakniti ne v tablico, ne v pametni telefon. Iz žepa potegnete WL-330NUL, ga na eni strani vtaknete v napajanje USB (računalniško ali zidno, napajalnik je priložen), na drugi pa vtaknete vanj ethernetni kabel in že imate postavljeno dostopno točko, ki jo lahko uporabijo vaš računalnik, telefon, tablica in še kdo.

Ni pa to edini način rabe. Škatlica se zna priključiti tudi na že obstoječo brezžično dostopno točko in posredovati promet prek nje. To pride prav, ko bi radi v segmentirano omrežje (posamezne naprave se ne »vidijo« med seboj) priključili majhno podomrežje naprav, ki med seboj prenašajo podatke. S takim problemom se je srečal že marsikdo, ki je v tujem omrežju (denimo v konferenčni dvorani) poskušal demonstrirati povezljivost naprav.

Za konec pa je NUL še omrežni vmesnik USB, s katerim lahko računalnik priključite prek kabla ali brezžičnega omrežja.

Zamisel in izvedba sta nam všeč. Tudi hitrost delovanja, saj nam je NUL iz 100 Mb/s omrežja (optika T-2) naredil 49 Mb/s brezžičnega (15 Mb/s v nasprotni smeri). Zanimivo, da je bila deset metrov stran hitrost delovanja (merjeno s Speedtest) le še 25 Mb/s, v nasprotni smeri pa še vedno 15 Mb/s. Seveda menimo, da hitrost zadostuje za hotelske potrebe in tudi še kaj več.

Asus WL-330NUL

Brezžična dostopna točka in omrežni vmesnik USB.

Izdeluje: www.asus.com.

Prodaja: www.ebay.de.

Cena: Od 35 EUR navzgor.

✓    Enostavna raba, velikost, večnamenskost.

✗    Nerodna programska oprema, ni slovenskega prodajalca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji