Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2013 | Teme: brezžično, usmerjevalnik

Usmerjevalnik za zahtevnejše

Usmerjevalniki, ki jih preizkušamo, so namenjeni domačim uporabnikom ter manjšim podjetjem, zaradi česar so vse prijaznejši za postavitev. Uporabniški vmesniki postajajo čistejši in lepši, žal pa se pri tem marsikdaj izgubi kakšna naprednejša oziroma zahtevnejša nastavitev.

Za nekatere uporabnike je tako dobra rešitev neoriginalna programska oprema, denimo DD-WRT. Najzahtevnejši si bodo sestavili računalnik, ki bo skrbel za usmerjevanje, za kar je na voljo kar nekaj prirejenih različic Linuxa in BSDja. Za vmesno stopnjo pa so zanimiva izbira usmerjevalniki latvijskega podjetja Mikrotik.

Lani smo preizkusili njihov model RB/751G-2HND, ki je navzven majhna, preprosta naprava. Pri preizkusih dometa in hitrosti se je odrezal povprečno, čeprav ima možnost priključitve zunanje antene, kar bi vsaj pri dometu izboljšalo rezultat. Svojo prilagodljivost pokaže pri programski opremi, ki temelji na Linuxu. Gre za operacijski sistem, imenovan RouterOS, ki je na voljo tudi za namestitev v računalnike. Omogoča res veliko posameznih nastavitev, lahko ga upravljamo prek spletnega vmesnika ali prek SSHja.

Mikrotik ponuja veliko izbiro modelov, ki so tudi sicer zelo prilagodljivi – omogočajo priklop različnih anten, recimo, nekateri tudi napajanje prek etherneta. Kako napredne so te naprave, priča tudi to, da ponuja podjetje Virtua-IT (ki pri nas trži izdelke Mikrotik) resna izobraževanja za sistem RouterOS, prek njih pa lahko pridobimo certifikat MTCNA (Mikrotik Certified Network Associate).

Mikrotikovi usmerjevalniki torej niso za vsakogar, temveč so namenjeni zahtevnim računalnikarjem, ki imajo zelo posebne zahteve. Zahtevajo seveda kar nekaj znanja, predvsem o omrežnih tehnologijah (oziroma topologijah), a so glede na omrežne naprave, kakršne poznamo iz podjetij Cisco in Juniper Networks, bistveno cenejši. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji