Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2014 | Teme: brizgalnik

Več tiskanja za manj denarja

V zadnjih dveh letih smo na področju brizgalnikov po nekaj let mrtvila le prišli do zanimivejših sprememb. Te bi lahko spet spodbudile malo večje zanimanje za te naprave.

Ena izmed pomembnejših novosti zadnjih dveh let je vgradnja brezžičnih omrežnih vmesnikov v vse več tiskalnikov. Na tem preizkusu se je pokazalo, da imajo novi tiskalniki, namenjeni domačim uporabnikom, skoraj vsi že možnost brezžičnega povezovanja – izjema so, kot vedno v takih primerih, le vstopni modeli posameznih znamk.

Brezžični vmesnik je postal pomemben predvsem zaradi razmaha pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Te naprave večinoma nimajo možnosti drugih vmesnikov, pa tudi sicer je povezovanje prek kablov pri njih bolj nadležno kot pri računalnikih. Seveda se je tudi elektronika za brezžično povezovanje toliko pocenila, da je vgradnja smiselna tudi za cenejše tiskalne naprave.

Nastavitev, ki bi bile na voljo pri tisku neposredno s pametnega telefona, je razmeroma malo, vsekakor manj kot pri tisku z računalnika.

Nastavitev, ki bi bile na voljo pri tisku neposredno s pametnega telefona, je razmeroma malo, vsekakor manj kot pri tisku z računalnika.

Applov standard AirPrint in Googlov Cloud Print delujeta iz vseh sistemskih aplikacij (denimo elektronske pošte), aplikacije posameznih izdelovalcev pa so bolj omejene.

Applov standard AirPrint in Googlov Cloud Print delujeta iz vseh sistemskih aplikacij (denimo elektronske pošte), aplikacije posameznih izdelovalcev pa so bolj omejene.

Sami si sicer težko predstavljamo, da je postalo tiskanje iz pametnih telefonov in sorodnih naprav tako množično priljubljeno, kot bi se zdelo glede na praktično samoumevnost vgrajenih vmesnikov. Po drugi strani pa smo od nekaterih bralcev slišali, da bi si zelo želeli tako funkcionalnost, seveda pod pogojem, da je ni pretežko nastaviti in uporabiti. Nekateri so omenili, da je laže (in hitreje) natisniti dokument, ki ga dobimo po elektronski pošti, če lahko to storimo neposredno s pametnega telefona. Drugi so omenili možnost rabe tovrstnih naprav za hitro tiskanje računov.

Standardov za tako početje je trenutno več. Eden izmed enostavnejših je Applov Airprint, ki podpira vse naprave, od iPhone 3GS in prvega iPada naprej. Standard je tudi zelo dobro podprt s strani izdelovalcev tiskalnikov, na voljo pa so tudi rešitve, ki dodajo podporo sicer nepodprtim (predvsem starejšim) tiskalnikom. Eno izmed teh smo preizkusili maja 2012, konkretno majhen tiskalniški strežnik Lantronix xPrintserver, ki ga priklopimo v omrežje, tam pa najde priklopljene tiskalnike.

Nekoliko podoben standard je Googlov Cloud Print, ki je namenjen tisku iz naprav Android, pa tudi  iOS in Windows ter celo ChromeOS. Pri tem je seznam neposredno podprtih tiskalnikov občutno krajši, deluje pa prek Googlovega oblaka – torej lahko tiskamo tudi, kadar nismo priklopljeni v isto krajevno omrežje. To je sicer res bolj priročno kot Applov Airprint, a vzbuja tudi pomisleke glede varnosti. Na tokratnem preizkusu sta Guglovo tiskanje podpirala le dva HPjeva modela.

Tretja možnost pa so aplikacije, ki so jih razvili posamezni izdelovalci tiskalnikov. Te imajo vsi, nekateri  imajo celo več različnih za posamezno platformo. Pri teh moramo biti s pametno napravo priklopljeni v isto brezžično omrežje kot tiskalnik (v nekaterih primerih se lahko na tiskalnik priklopimo neposredno, torej brez uporabe omrežja WiFi), po naših izkušnjah pa omogočajo najlažjo povezljivost. Pri vseh opisanih možnostih je žal manj možnosti nastavitev kot pri tisku z računalnika – seveda pa lahko na računalniku prilagodimo privzete nastavitve tako, da bodo odgovarjale tisku z mobilnih naprav.

Vnašanje gesla WiFi prek zaslona na dotik ni ravno zabavno opravilo, sploh ker so slednji v primerjavi z zasloni, ki jih poznamo s telefonov, razmeroma nenatančni.

Vnašanje gesla WiFi prek zaslona na dotik ni ravno zabavno opravilo, sploh ker so slednji v primerjavi z zasloni, ki jih poznamo s telefonov, razmeroma nenatančni.

Cenovna vojna

Pri brizgalnih napravah smo v zadnjem letu in pol priča tudi večjim premikom pri cenovni umestitvi naprav in potrošnih materialov (kartuš). Doslej so izdelovalci pri brizgalnih modelih slednje prodajali po razmeroma nizkih cenah, glavni dobiček pa kovali pri prodaji barvila. Zaradi te strategije se je razvila industrija neoriginalnih barvil, s katero izdelovalci tiskalnikov bijejo pravo hladno vojno, ki obsega tako medijski linč kot različne fizične zaščite (denimo posebni čipi), s katerimi naj bi uporabnike prepričali v rabo zgolj originalnih kartuš.

Lani pa so najprej v HPju, kmalu zatem pa tudi v Brotherju in nekoliko kasneje še v Epsonu, začeli z novo, bolj klasično taktiko. Naprave so postopno podražili, obenem pa znižali ceno barvil, oziroma po nižji ceni ponudili večje kartuše. Spremembe so tudi na področju standardizacije pri merjenju zmogljivosti kartuš, kjer so vpeljali standard ISO (ISO/IEC 24711), ki ga upoštevajo vsi večji izdelovalci in ki smo ga začeli uporabljati tudi mi.

Cene izpisov so se tako v zadnjem letu praktično izenačile s cenami izpisov pri cenovno primerljivih laserskih tiskalnikih (torej modelov, ki si jih omislijo domači uporabniki). To je pri črno-belem izpisu okoli enega do pet centov, pri barvnem pa nekje od deset do dvajset centov na stran. Seveda so količine še vedno občutno drugačne – laserski modeli »z enim polnjenjem« natisnejo tisoč in več strani, a imajo toliko dražje tonerje kot brizgalniki, ki zmorejo nekaj sto strani z eno kartušo.

Polnjenje posodic pri Epsonovih tiskalnikih bo domače vsem, ki so to kdaj počeli z neoriginalnimi barvili.

Polnjenje posodic pri Epsonovih tiskalnikih bo domače vsem, ki so to kdaj počeli z neoriginalnimi barvili.

Najdlje so pri tem šli v Epsonu, kjer dobimo pri tiskalniku še nekaj plastičnih stekleničk z barvilom. Te izpraznimo v pripadajoče posodice, ki se držijo stranice tiskalnika, ob prvem zagonu pa moramo počakati, da tiskalnik potegne barvilo po vseh svojih cevčicah (to lahko traja tudi do dvajset minut). V praksi torej počnemo to, za kar so nam prej dolga leta govorili, da je grozno, umazano in nadležno. Takrat so seveda govorili o neoriginalnih barvilih, ki smo jih uporabljali na različne načine – eden izmed njih je bil natanko tak sistem cevčic in posodic.

Ta hip si lahko omislimo tako eno (poceni tiskalnik, drag izpis) kot drugo (drag tiskalnik, poceni izpis), ob pregledu ponudbe pa najdemo tudi različne vmesne možnosti. Kaj se najbolje obnese, je težko predvideti, seveda lahko preračunamo, koliko zares natisnemo, a to bo za vsakogar drugače. Jasno je, da tudi izdelovalci še ne vedo povsem, v katero smer bo šel trg, oziroma v kateri smeri bodo največ zaslužili. Za uporabnike pa bo vedno veljalo, da je najcenejši izpis tisti, ki ga ne naredimo.  

Googlov tisk za vsakogar

Tiskalnikov, ki bi neposredno podpirali Googlov Cloud Print, res ni prav veliko, toda v resnici si lahko hitro »pooblačimo« prav vsak tiskalnik – potrebujemo le računalnik z brskalnikom Google Chrome. Temeljna zamisel je, da bo »krmilnik«, se pravi vmesnik med Googlovim oblakom in »neumnim« tiskalnikom, igral kar v Oknih (ali na Macu) nameščeni Chrome, to pa dosežemo z njegovo izbiro Settings|Show Advanced Settings|Google Cloud Print|Manage. Tu lahko za »oblačnega« razglasimo katerikoli tiskalnik, ki ga »vidi« naš računalnik, najsi bo krajevni ali omrežni.

Z nastavitvijo brskalnika Chrome v Oknih …

Z nastavitvijo brskalnika Chrome v Oknih …

Na tak tiskalnik lahko zdaj tiskamo iz vseh naprav in programov, ki podpirajo Google Cloud Print, od koderkoli, ne le iz krajevnega omrežja. Seveda pa mora biti zgoraj omenjeni »posredniški« računalnik s Chromom prižgan.

V napravah Android si morate za tiskanje namestiti Googlov program Cloud Print, v Oknih in Macih privzeto deluje tiskanje iz brskalnika Chrome, lahko pa si namestimo tudi programe, ki oblačno tiskanje omogočijo kar v operacijskem sistemu: www.google.si/cloudprint/learn/apps.html

… lahko tiskamo tudi s telefona Android, od koderkoli.

… lahko tiskamo tudi s telefona Android, od koderkoli.

Če povzamemo – čemu bi starim staršem pošiljali fotografije otrok z dopusta po elektronski pošti, ko pa jim jih lahko natisnemo kar na njihov tiskalnik, mar ne? ;)

Pogled v laboratorij

Preizkusi tiskalnikov so pri nas že stalnica, opravljamo jih dokaj redko, načeloma vsakič, ko se nabere dovolj novih naprav (torej vsakih nekaj mesecev). Tu in tam pa naredimo tudi kak večjih preizkus, na katerem opravimo pregled naprav, ki so v tistem trenutku na voljo.

V zadnjih dveh letih opažamo, da so se novosti tudi pri brizgalnih tiskalnikih počasi umirile, nove naprave tako prihajajo nekoliko počasneje kot nekdaj, obenem pa ostajajo dlje časa naprodaj. To je sicer podobno, kot se je zgodilo pri laserskih tiskalnikih. Imamo občutek, da bodo višje cene tiskalnikov (ki so posledica cenejših izpisov) še nekoliko ojačale ta trend.

Pri preizkusih sestavimo razmeroma velike in kompleksne tabele, v katere vnesemo vse specifikacije tiskalnikov, zraven pa še čase, potrebne za izpis preizkusnih datotek, in posamezne ocene (kakovost izpisov, enostavnost dela, opremljenost itd.). Gonilniki so v zadnjih letih postali bistveno manj problematični, kot so bili nekdaj, žal pa se še vedno po privzetem namesti kup neuporabnih dodatkov (uporabniški vodniki, reklamni programi, programi za opozarjanje na stanje tiskalnika itd.).

Naše besedilo, dolgo pet strani, uporabljamo predvsem za oceno hitrosti pri črno-belem izpisu.

Naše besedilo, dolgo pet strani, uporabljamo predvsem za oceno hitrosti pri črno-belem izpisu.

Poslovno poročilo k besedilu doda še več barvnih grafikonov, zaradi katerih se hitrosti že občutno zmanjšajo.

Poslovno poročilo k besedilu doda še več barvnih grafikonov, zaradi katerih se hitrosti že občutno zmanjšajo.

Bitna slika (v obliki .psd) je tista, kjer se prednosti brizgalnih tiskalnikov zares pokažejo - natisnemo jo na svetleči papir pri najvišji kakovosti.

Bitna slika (v obliki .psd) je tista, kjer se prednosti brizgalnih tiskalnikov zares pokažejo - natisnemo jo na svetleči papir pri najvišji kakovosti.

Vektorska grafika (v obliki .cdr) je najboljši pokazatelj kakovosti izpisa, tako pri ostrini kot pri prehodih natančnosti barv.

Vektorska grafika (v obliki .cdr) je najboljši pokazatelj kakovosti izpisa, tako pri ostrini kot pri prehodih natančnosti barv.

Brother DCP-J525W

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.     

Cena: 109 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 9 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena izpisa.

✗    Povprečna kakovost izpisa.

Brotherjev tiskalnik DCP-J525W se uvršča nekako na sredino ponudbe večopravilnih brizgalnikov tega izdelovalca. Nima faksa, prav tako ne samodejnega podajalnika za optični bralnik in enote za samodejni tisk na obe strani. Tiskalnik je razmeroma nizek, na sredini je barvni zaslon stanja, občutljiv za dotik. Ta je med manjšimi, po diagonali meri slaba dva palca.

Za priklop na računalnik je na voljo vmesnik USB, tako kot pri marsikaterem Brotherjevem tiskalniku je  znotraj tiskalnika, do zunanjosti pa vodi kanal, po katerem speljemo kabel. Tako lahko tiskalnik z zadnje strani postavimo bliže steni, kot bi ga sicer. Vgrajena je tudi enota za povezavo v brezžična omrežja, s tiskalnikom lahko tiskamo (in iz njega optično beremo) tudi s pametnih telefonov in tablic. Predal zdrži do 100 listov, odlagalni pladenj neposredno nad njim pa 50 listov.

Po kakovosti je tiskalnik le povprečen, čeprav so razlike razmeroma majhne, žal ne podpira tiska do roba. Hitrost tiskanja ni ravno visoka, tiskalnik je nekje v povprečju v tem segmentu. Črno-belo naj bi tiskal deset strani na minuto, barvno pa osem, po naših meritvah je treba od teh številk odšteti vsaj kako stran.

Brother je pred časom znižal cene barvila, tu je torej cena izpisa razmeroma ugodna. A še vedno je  dražja kot pri nekaterih dražjih HPjevih in Epsonovih napravah. Kljub temu so štirje centi za črno-belo stran in devet centov za barvno kar dober rezultat. Tudi cena naprave ni pretirana, dobimo jo za dobrih sto evrov. 

Brother DCP-J925W

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.     

Cena: 156 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 9 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena izpisa.

✗    Povprečna kakovost izpisa.

Drugi Brotherjev tiskalnik sodi za stopnico više kot DCP-J525W, to je model DCP-J925W. Pri njem so se nekoliko potrudili tudi z oblikovanjem, tako da je tiskalnik dobil lep vzorec na svetleči plastiki zgornje strani. Drugače je na pogled podoben prej omenjenemu cenejšemu bratu, izstopa pa samodejni podajalnik. Ta je navzven viden le kot pladenj, ki ga je mogoče ob neuporabi pospraviti, zmore pa naenkrat podati do petnajst listov.

Kakovost tiska je, tako kot pri DCP-J525W, bolj povprečna. Hitrost je glede na cenejšega brata nekoliko višja, kljub temu ostaja le malenkost nad povprečjem v tem segmentu. Za pet strani besedila smo čakali 38 sekund, za fotografijo 10 × 15 cm na svetlečem papirju pa 58 sekund. Razlike v hitrosti med različnimi brizgalnimi tiskalniki so kljub temu zelo majhne (z redkimi izjemami).

Tiskalnik ima spredaj barvni zaslon stanja, občutljiv za dotik, pod njim pa vmesnik USB za tisk neposredno iz fotoaparatov, poleg njega pa še bralnik pomnilniških kartic SD in MS. Pod tem je kaseta, v katero lahko zložimo do 100 listov, nad njo pa odlagalni pladenj za potiskane liste. Vgrajena je enota za samodejno tiskanje na obe strani, za povezljivost pa skrbijo USB, omrežni vmesnik in brezžični omrežni vmesnik.

Tiskalnik ima na desni strani prostor za štiri kartuše, ki so razmeroma velike, cena izpisa je sicer enaka kot pri cenejšem bratu, torej 4 cente za stran besedila in 9 centov za stran v barvah. Po ceni sodi nekako v zlato sredino preizkušenih modelov, za 156 evrov dobimo kar dobro opremljeno napravo.

Brother MFC-J6920DW

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.     

Cena: 351 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 4 cente.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Tisk do A3, cena izpisa.

✗    Cena tiskalnika.

Brotherjev model MFC-J6920DW je posebnež na našem preizkusu, saj je eden izmed dveh tiskalnikov, ki zmoreta tiskati do velikosti A3 (poleg Epsonovega WF-7525). Tudi sicer je takih brizgalnih modelov, sploh pa brizgalnih večopravilnih naprav, razmeroma malo. Ta tiskalnik lahko tudi optično bere (celo z obeh strani) in kopira pri omenjeni velikosti, vgrajena je tudi enota za samodejno tiskanje na obe strani.

Na videz je sicer večji in bolj oglat kakor drugi tiskalniki, a to je seveda razumljivo. Glede na možnost tiska A3 bi kljub temu rekli, da je presenetljivo kompakten. Na zgornji strani je samodejni podajalnik (ki naenkrat zmore do 35 listov), pod njim pa velik (po diagonali meri 3,7 palca) barvni zaslon, občutljiv za dotik. Na spodnji strani sta dva predala za papir, ob držita 250 listov, v praksi lahko tako ločimo liste A3 in A4. Vgrajeni so vmesniki USB, ethernet in brezžični WiFi.  

Hitrost izpisa je zelo dobra, tudi pri uporabi svetlečega papirja je med najhitrejšimi brizgalniki v naših tabelah. Zelo hitro je tudi kopiranje, tudi ob uporabi samodejnega podajalnika. Je pa kakovost izpisa, tako kot pri drugih Brotherjevih modelih, bolj povprečna. Na drugi strani pa gre za enega izmed cenejših tiskalnikov po ceni izpisa, tako barvnega (4 cente na stran) kot črno-belega (1 cent na stran).

Čeprav je to razmeroma drag tiskalnik, se nam zdi cena 351 evrov povsem razumna, zanj se bodo seveda odločili le tisti, ki si želijo možnosti tiskanja (in optičnega branja) v velikosti A3. Tem ponuja cenovno ugodno napravo z obilo možnosti in funkcij.

Canon Pixma MG7150

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.     

Cena: 184 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 11 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Kakovost izpisa, tisk na obe strani.

✗    Ni samodejnega podajalnika, majhen predal, postavitev odlagalnika neposredno nad predalom, cena izpisa.

Canonova Pixma MG7150 je tiskalnik višjega zmogljivostnega razreda, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem takim, ki potrebujejo kakovosten izpis, tu in tam pa tudi kakšne pisarniške funkcije. Žal nima samodejnega podajalnika, a je zato ohišje toliko nižje in preprostejše.

Zaradi nizkega profila je žal zelo nizek tudi predal za papir, v katerega gre do 125 listov. Velja seveda omeniti, da večina brizgalnih naprav sploh nima predalov, pogostejši so namreč pladnji spredaj ali zadaj. Nekoliko nerodno je postavljen odlagalnik, ki je neposredno nad predalom in s tem otežuje vstavitev praznega papirja.

Tiskalnik je dobro opremljen z vmesniki, poleg USB ima tudi omrežni vmesnik, vgrajen pa je tudi brezžični omrežni vmesnik. Naprava podpira Applov AirPrint, Googlov Cloud Print, seveda pa tudi lastne Canonove aplikacije za mobilne naprave, podpira tudi brezžični tisk iz nekaterih fotoaparatov. Seveda lahko na naprave tudi brezžično prenesemo optično prebrane dokumente.

Kakovost tiska je odlična, gre za enega najboljših tiskalnikov na tem preizkusu, uporablja pa šest različnih barvnih kartuš, poleg klasičnih (in dveh črnih) še sivo. Hitrost tiska je nekoliko nad povprečjem, do nazivnih 15 strani na minuto pri črno-belem izpisu mu kljub vsemu še kar nekaj manjka, a bo za večino uporabnikov dovolj hiter. Cena izpisa je nad povprečjem, čeprav je kljub vsemu nižja kot pri cenejših Canonovih modelih.

Canon Pixma MG3550

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 75 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 33 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena naprave, kakovost tiska, enostavnost rabe.

✗    Cena izpisa.

Pixma MG3550 je cenejši, vstopni tiskalnik, čeprav ni najcenejši v Canonovi ponudbi. Mišljen je za manj zahtevne uporabnike, ki ne potrebujejo vseh funkcionalnosti, ki jih ponujajo dražji modeli, obenem pa jih tudi ne moti, če je tiskanje malenkost počasnejše. Tako kot vsi modeli serije MG ponuja poleg tiska še skeniranje in kopiranje, ne pa tudi faksiranja (to dobimo pri tiskalnikih z oznako MX).

Preizkušeni model je bil bele barve, pri izdelovalcu pravijo, da je slogovno dovršen, karkoli to že pomeni za tiskalnik. Je pa razmeroma majhen in, ker nima samodejnega podajalnika, je tudi dokaj nizek. Spredaj je pladenj za čist papir, nad njim pa še pladenj, kjer se naberejo potiskani listi, oba lahko ob neuporabi zapremo, tako da tiskalnik zavzame še nekoliko manj prostora. Vstopni modeli imajo večinoma le vmesnik USB, a ima ta tudi že brezžični omrežni vmesnik. S tem podpira tudi delo neposredno s pametnimi telefoni in tablicami.

Tiskalnik ni ravno hiter, za pet strani navadnega besedila je potreboval 46 sekund, za razliko od kakega MX925, ki je enako besedilo natisnil v 28 sekundah. Seveda je tisk še počasnejši pri uporabi svetlečega papirja, kjer smo na dokumente A4, tako bitne kot vektorske, čakali več kot dve minuti in pol. Po hitrosti je torej v zadnji tretjini na lestvici.

Enako lahko rečemo tudi za ceno izpisa, saj velja črno-bela stran devet centov, barvna pa kar 33 centov na stran. V zadnjem letu, odkar so drugi izdelovalci začeli močno pritiskati z nizkimi cenami izpisov, je to res veliko, je pa zato sama naprava med najcenejšimi, saj velja le 75 evrov.

Canon Pixma MX925

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, faks.     

Cena: 197 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 5 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 15 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Kakovost izpisa, hitrost izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave, cena barvnega izpisa.

Nova Pixma MX925 je tokrat predstavnica višjega razreda, s tem da ima tudi enoto za faks. Je sorazmerno velik tiskalnik, na vrhu ima tudi samodejni podajalnik, a gre le za pladenj, ki se ob neuporabi pospravi. Sprejme do 35 listov, podpira pa tudi branje na obeh straneh. Pred tem so funkcijske tipke, sredi njih pa tripalčni barvni funkcijski zaslon, ki pa ni občutljiv za dotik.  

Na spodnji strani je kaseta za papir, ki je sorazmerno velika, saj lahko vanjo pospravimo do 250 listov. Potiskan papir se nabere na sprednjem pladnju. Na voljo sta vmesnika USB in ethernet, vgrajena je tudi enota za brezžično povezljivost WiFi (možno si je omisliti tudi bluetooth). Na sprednji strani je v spodnjem levem vogalu tudi skrit vmesnik USB, tako da lahko tiskamo tudi neposredno s ključkov USB in diskov, škoda le, da je vmesnik postavljen tako, da kakih večjih ključkov nanj ne moremo priključiti.

Po kakovosti je tiskalnik odličen, tako pri tisku na navaden papir kot pri uporabi svetlečega papirja. Pri slednjem moramo biti pazljivi glede pravih nastavitev, je pa seveda tak tisk počasnejši. Hitrost je sicer več kot zgledna, tiskalnik je med hitrejšimi v svojem razredu. Za tisk A4 na svetleči papir (bitna slika) je potreboval dobri dve minuti, recimo, za tisk fotografije 10 × 15 cm pa še pol manj.

Cena resda ni ravno nizka, a je kar nekaj konkurentov tudi dražjih. Za slabih 200 evrov dobimo zelo zmogljiv in dobro opremljen tiskalnik, škoda, da je tudi cena izpisa malo visoka.

Epson L550

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 318 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,4 centa.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave.

Epsonov L550 je tokrat drugi najdražji model na preizkusu. Gre za tiskalnik, ki je namenjen prej poslovnim kot domačim uporabnikom. Je dražji, kot smo vajeni, a ponuja zelo nizko ceno izpisa in obilo funkcionalnosti. Po velikosti gre za enega večjih večopravilnih brizgalnikov. Na zgornji strani ima samodejni podajalnik, zadaj pa podajalnik za prazne liste. Ta drži do sto listov, škoda, da ni vgrajena kaseta kot pri nekaterih (tudi cenejših) tekmecih. Škoda tudi, da niso vgradili enote za samodejni tisk na obe strani. Je pa zato poleg USB, omrežnega vmesnika in faksa vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik.

Pri L550 dobimo stekleničke z barvilom, ki ga pretočimo v pripadajoče posodice na strani tiskalnika. To opravilo je kar nadležno, saj imamo mimogrede malo barve tudi na prstih, je pa res, da je marsikdo počel to že zdaj, seveda z neoriginalnimi barvili. Pri prvem polnjenju potrebuje tiskalnik še kakih 15 minut, da potegne barvo v cevi. V stekleničkah je po 70 ml barvila, vsaka velja devet evrov, to pomeni, da gre za najcenejši izpis na preizkusu, primerljiv s cenami laserskih modelov.

Po hitrosti se naprava uvršča nekako na sredino, edino, po čemer izstopa, je hitrost tiska pri najhitrejši nastavitvi, t. i. draft. Hitrost je sicer dokaj dobro ocenjena tudi s strani izdelovalca, ki obljublja devet strani na minuto pri črno-belem ter štiri in pol strani pri barvnem izpisu. Kakovost izpisa je še kar dobra, žal tiskalnik ne tiska do roba.

Epson L355

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 209 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,4 centa.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave.

Drugi Epsonov tiskalnik, ki je na tokratnem preizkusu uporabljal nov sistem stekleničk za barvilo, je model L355. Tako kot dražji model L550 je glede na konkurenco razmeroma drag, a ponuja toliko nižjo ceno izpisa. Je manjši kot prej omenjeni bratski model, tudi nima samodejnega podajalnika za optični bralnik. Tako kot pri večjem bratu je podajalni pladenj na zadnji strani, natisnjene strani pa se naberejo na prednjem pladnju. Zadaj ima par vmesnikov manj, tam je le vmesnik USB (poleg brezžičnega omrežnega vmesnika). Spredaj je le vrsta funkcijskih tipk, manjka torej kak zaslon stanja. Gre torej za nekoliko preprostejši tiskalnik.

Kot smo omenili, imamo zopet opraviti s stekleničkami, ki jih sami izpraznimo v pripadajoče posodice. Pri tem modelu smo čakali nekoliko dlje, da se je prvič pripravil za delo – približno dvajset minut. Polnjenje je resda nekoliko nadležno, a bo kasneje iskanje pravega barvila toliko lažje (seveda poleg že omenjenih nizkih stroškov izpisa).  

Kakovost izpisa je še kar dobra, hitrost pa se pri večini preizkusov drži okoli povprečja. Nazivna hitrost je sicer enaka kot pri L550, devet strani na minuto pri črno-belem izpisu in pol toliko pri barvnem. V praksi je tiskalnik bliže sedmim stranem na minuto pri črno-belem izpisu, pri barvnem seveda še manj. Smo pa imeli nekaj težav z daljšimi dokumenti, kjer je tiskalnik na sredi nehal tiskati in kasneje začel znova – to se nam je tu in tam ponovilo, a brez očitnega razloga.

Epson WorkForce WF-7525

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, faks.     

Cena: 295 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 8 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena naprave, tisk do A3.

✗    Cena izpisa.

Epsonov WorkForce WF-7525, ki smo ga preizkusili pred časom, a je še vedno naprodaj, lepo pokaže, kako močno so v tem podjetju spremenili tržni nastop. Za razliko od obeh modelov iz serije »L«, ki smo jih preizkusili, uporablja bolj klasične, manjše kartuše. Zato je cena izpisa razmeroma visoka, sama naprava pa je glede na ponujeno presenetljivo poceni.

Poleg Brotherjevega MFC-J6920DW je namreč druga naprava na preizkusu, ki zmore tiskati vse do velikosti A3. Namenjena je predvsem pisarnam, na to nakazujejo tudi vmesniki, saj sta na voljo tako omrežni vmesnik kot faks (poleg USBja in brezžičnega omrežnega vmesnika). Seveda je razmeroma velik, na zgornji strani je samodejni podajalnik za optični bralnik, ki pa žal podpira papir le do velikosti A4 (optični bralnik sicer podpira tudi A3). V tiskalnik je vgrajena tudi enota za samodejno tiskanje na obe strani.

Naprava je razmeroma hitra, na vseh preizkusih se je odrezala nadpovprečno dobro. Pet strani besedila natisne v dobrih trideset sekundah, to je še enkrat hitreje kot pri vstopnih modelih. Dobro se izkaže tudi pri tisku na debelejši svetleč papir. Kakovost izpisa je dobra, le malenkost zaostaja za najboljšimi brizgalnimi modeli.

Kot rečeno, pa uporablja starejše kartuše, zaradi katerih je cena izpisa občutno dražja kot pri modelih L355 in L550. Črno-bela stran namreč velja 3 cente, barvna pa 8 centov – to je sicer še vedno dober rezultat, vsaj glede na večino drugih tiskalnikov v tabeli. Je pa cena naprave toliko bolj konkurenčna, velja namreč slabih 300 evrov.  

HP Deskjet 6525

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 165 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 7 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena naprave, cena izpisa.

✗    Velikost kasete za papir in odlagalnega pladnja.

Zgornji rang HPjevih večopravilnih naprav tokrat predstavlja model Deskjet 6525. Gre sicer za srednje zmogljiv in opremljen tiskalnik. Na sprednji strani izstopa razmeroma velik (slabe tri in pol palce velik) barvni zaslon, občutljiv za dotik. Tiskalnik je dokaj nizek, žal nima samodejnega podajalnika.

Tiskalnik ima tipalo za samodejno prepoznavanje papirja, vgrajena je tudi enota za samodejno tiskanje na obe strani. Spodaj je razmeroma majhen predal,  v katerega lahko naložimo do 80 listov, nad njim pa je odlagalni pladenj, na katerem se lahko nabere do 20 listov. Vgrajena ima dva vmesnika, standardnega USB in brezžični omrežni vmesnik, seveda podpira tudi tisk s pametnih telefonov in tablic.

Uradno naj bi bil zmožen hitrosti do 12 strani na minuto pri črno-belem in 8,5 strani pri barvnem izpisu, a smo v praksi izmerili malenkost manj. V tabeli se drži le malenkost nad povprečjem, torej ni ravno počasen, hiter pa tudi ne. Ponuja pa zelo dobro kakovost izpisa, tiskati zmore povsem do roba. Seveda so bile najboljše grafike na svetlečem papirju, kjer je za fotografijo 10 × 15 cm potreboval točno eno minuto.

Preizkušeni model nosi HPjevo oznako Ink Advantage, ki namiguje na nizek strošek izpisa. To povsem drži, saj gre po ceni izpisa za enega cenejših tiskalnikov, ki jih imamo ta hip v tabeli. Cena črno-bele strani je tako približno en cent, cena barvne pa sedem centov (seveda bo tisk bitnih grafik oziroma fotografij na svetleči papir dražji).

HP Deskjet 5525

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 125 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 7 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena naprave, cena izpisa.

✗    Velikost podajalnega in odlagalnega pladnja.

HPjev Deskjet 5525 je že leto dni na vrhu naše tabele večopravilnih brizgalnih tiskalnikov, ker je še naprodaj, pa smo ga uvrstili tudi na ta preizkus. V praksi je nadvse podoben modelu 6525, pravzaprav moramo biti kar pozorni, da opazimo razlike.

Ohišje tiskalnika je praktično enako, le meter (ali pogled v uradne podatke izdelovalca) razkrije, da je barvni zaslon, občutljiv za dotik, nekoliko manjši. Izgubila se je tudi kaseta za papir, namesto nje je pladenj, na katerega lahko položimo do 80 listov. V primerjavi z modelom 6525 se lahko na odlagalnem pladnju nabere manj potiskanih listov, tokrat le 15. Spet ni samodejnega podajalnika, je pa dodana enota za samodejno tiskanje na obe strani. Izgubilo se je tudi tipalo za prepoznavanje vrste papirja.

Enota za tisk je očitno zelo podobna, kljub malce višjim nazivnim hitrostim se je 5525 odrezal praktično enako kot 6525, na nekaterih posameznih preizkusih je bil celo malenkost hitrejši. To ga uvršča malce nad sredino v naši tabeli. Kakovost izpisa je zelo dobra, tako kot dražji brat je tudi ta zmožen tiskati vse do roba.

Vgrajena vmesnika sta enaka kot pri prej opisanem modelu, torej navaden USB in brezžični omrežni vmesnik, prek katerega lahko tiskamo tudi z naprav Android in iOS. Tudi kartuše so enake kot pri 6525, torej je cena izpisa prav tako enaka. Deskjet 5525 je kljub temu občutno cenejši od modela 6525, saj stane 125 evrov. Za to ceno dobimo sorazmerno dobro opremljen tiskalnik, ki ponuja zelo dobro kakovost izpisa po presenetljivo nizki ceni.

Zlati Monitor

Kot smo že pisali, je bilo na tem preizkusu veliko odstopanj predvsem pri cenah naprav in izpisov. Občutno manj odstopanj pa je pri hitrosti, še manj pri kakovosti izpisov. Pod črto pa se je po naših merilih najbolje obnesel HPjev tiskalnik Deskjet 5525. Tega smo sicer preizkusili že pred dobrim letom dni, a je še vedno naprodaj. Na vrhu naše tabele, kjer redno preizkušamo tovrstne izdelke (www.monitor.si/najboljsi-izdelki), se drži praktično že ves čas, zato smo veliko pričakovali tudi od malenkost zmogljivejšega modela Deskjet 6525. Ta sicer res ponuja malo več, a nič takega, da bi opravičil toliko višjo ceno (165 evrov namesto 125 za model 5525).

Tiskalnik ima zelo dobro razmerje med ceno naprave in izpisa. Je dovolj dobro opremljen (seveda ima tudi brezžični omrežni vmesnik), med drugim omogoča tudi tisk na obe strani. Žal nima samodejnega podajalnika, tudi pladnja sta razmeroma majhna, a je zato izpis zelo hiter in tudi kakovosten.

Velja pa omeniti še dve napravi, ki sta se posebej izkazali. Prva je Epsonov L550, ki preseneča predvsem z izredno nizko ceno izpisa. Ta je povsem primerljiva s cenami pri laserskih tiskalnikih, ima pa občutno boljšo kakovost grafike (sploh pri uporabi svetlečega papirja). Tako je ta tiskalnik zanimiv predvsem za tiste, ki večino časa tiskajo bolj poslovne reči (besedila, kakšne grafikone), a potrebujejo tu in tam tudi kaj v boljši kakovosti (kakšno fotografijo ali kaj podobnega).

Druga naprava, ki ponuja nekoliko več, pa je Brotherjev MFC-J6920DW. Gre namreč za eno izmed najcenejših (in najmanjših) naprav, ki zmorejo tiskati do velikosti A3. To sicer zmore tudi Epsonov Workforce WF-7525 (ki je malenkost cenejši), a ima Brotherjev model hitrejši in cenejši izpis. Naprava zmore poleg tiska tudi optično branje v velikosti A3, pri tem pa lahko uporabljamo celo samodejni podajalnik. Tiskalnik je tudi opremljen z dvema predaloma, tako da imamo lahko hkrati pripravljen papir A4 in A3.

HP Deskjet 2545

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.     

Cena: 79 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 6 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 22 centov.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Cena izpisa

✓    Cena naprave.

✗    Hitrost izpisa.

Deskjet 2545 je med najmanjšimi večopravilnimi brizgalniki, ki jih imamo ta hip v naših tabelah. Po oblikovanju celo spominja na manjše laserske modele. Gre za preprost tiskalnik, ki ima na strani le majhen zaslon o stanju in nekaj funkcijskih tipk. Spredaj je pladenj za potiskan papir, na njem se lahko nabere do 25 listov, zadaj pa je bolj pokončno postavljen podajalni pladenj, na katerega gre do 60 listov.

Seveda naprava nima samodejnega podajalnika za optični bralnik, prav tako nima enote za tiskanje na obe strani. Obenem tudi ne podpira tiskanja povsem do roba strani. Za priklop na računalnik je na voljo vmesnik USB, gre pa za eno izmed cenejših naprav,  v katero je vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik. Ta je sicer nekoliko bolj omejen kot pri dražjih modelih, saj podpira le Applov AirPrint, ne pa tudi Googlovega Cloud Print ali HPjevega lastnega oblačnega ePrint.

Tiskalnik omogoča solidno kakovost izpisa in, četudi se najdejo tudi boljši modeli, so razlike razmeroma majhne. Naprava je med počasnejšimi, po naših meritvah bomo natisnili približno šest strani na minuto pri črno-belem izpisu in slabe štiri pri barvnem. Podobna je tudi nazivna hitrost – sedem strani na minuto črno-belega izpisa in štiri barvnega. Seveda je izpis na svetleč papir še počasnejši, a se tu glede na druge tiskalnike kljub vsemu kar dobro odreže.

Tiskalnik je razmeroma poceni, saj stane 79 evrov. Kot veleva tradicija pa je cena izpisa nekoliko višja, tu bomo za stran besedila odšteli šest, za stran v barvah pa 22 centov.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji