Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2023

Včasih zadostuje tudi »dvoživka«

Roomba ni brez razloga sinonim za robotski sesalnik in podjetje iRobot je imelo z njimi kar dolgo konkretno prednost pred konkurenco. Ta je zdaj manjša, zato jim malce prilagajanja tej ne moremo zameriti.

Začelo se je s sesalniki in prav iRobot je bil tisto podjetje, ki je male sesalne »robote« pripeljalo do množic. Naprave so s skoraj vsako iteracijo napredovale, a »slepo« je ostajalo pomivanje. Pri iRobotu so sicer o tem razmišljali, a so v ta namen razvili posebno linijo robotov Braava, ki znajo le pomivati.

Vendar se je vmes zgodila mini revolucija konkurenčnih naprav, ki so obljubljale, da znajo hkrati sesati in pomivati. Na prvo žogo se to sliši super, a se v teoriji hitro pokažejo razpoke. Dokler je robot namenjen le sesanju, se mu ni treba ukvarjati s prenašanjem vode. Prav tako ima le eno shrambo za umazanijo, ki jo pač spraznimo in ponovno vstavimo. Ko pa v igro vstopi voda, je treba razmišljati o menjavi rezervoarjev, krp in čistila. Vendarle pa so to malenkosti v primerjavi z največjim kompromisom, ki ga sprejemajo vse »dvoživke«. Ko »pomivajo«, po domu mokro krpo le vlečejo, medtem ko večina robotov, ki le pomiva, čisti tako, da krpa vibrira in svoje delo opravi veliko bolje. Če v rokah ne bi imeli že več različic takšnih robotov in jih preizkusili, bi prejšnji odstavek zlahka odmislili kot prazen tehnološki argument. Tako pa lahko zatrdimo − bolje je imeti dva ločena robota, za sesanje in pomivanje. Na trgu je sicer nekaj takih, ki menda bolje opravljajo delo »dvoživk«, a jih še nismo imeli priložnosti preizkusiti.

Toda ljudje so »dvoživke« vseeno pograbili in iRobot se je pač moral odzvati. Roomba Combo i8+ je zelo solidna »dvoživka«, ki ravno tako za seboj vleče mokro krpo. Tako »pomiva« približno tako dobro kot vsi ostali tovrstni roboti. S tega zornega kota so edine resne prednosti modela pred konkurenco ime Roomba, garancija in množica nadomestnih delov ter pooblaščeni servisi. Morda ima malce boljši način priklopa rezervoarja za vodo, vendar se da vsakemu načinu priučiti.

i8+ je tako kot vse roombe super sesalnik, ki ima na dnu dve krtači. Ti sta bili dolgo prednost iRobotovih izdelkov, saj dve krtači bolje pobirata prah in umazanijo, konkurenčni roboti pa so imeli le eno. Očitno je temu res odzvonilo, saj so se na trgu končno začeli pojavljati roboti drugih proizvajalcev, ki se ravno tako pohvalijo z dvema krtačama.

Rdeč kvadrat roombi v aplikaciji prepoveduje prehod. Vijoličast pravokotnik pa ji sporoča, naj na tem področju ne pomiva.

Za navigacijo roomba še vedno uporablja kamero, ki je manj natančna kot LiDAR sistemi pri konkurenci, vseeno pa nekih resnih razlik v praksi ni − i8+ je zelo hitro opravila prvi obhod po stanovanju ter natančno izrisala sobe. Nekako se je treba le sprijazniti z dejstvom, da v svoj dom spuščamo robota s kamero (tudi če ta nima polnega tipala), ki je/bo v lasti podjetja Amazon (sta namreč kupuje podjetje iRobot za 1,7 milijarde dolarjev). Amazon se v tej smeri do zdaj ni izkazal kot zaupanja vreden. V lasti imajo tudi pametne zvonce ter kamere Ring in v ZDA so že plačali večmilijardno kazen, ker naj bi si zaposleni ogledovali posnetke s kamer ...

Poleg robota je v škatli še bazna postaja z vrečko, ki robota vsakič izprazni. Te postaje so super, ker je zaradi njih robota treb manjkrat prazniti, vseeno pa velja opozorilo, da je praznjenje zelo glasno.

Roombina aplikacija je zelo dobra (čeravno je videti nekoliko špartansko) in omogoča nastavljanje območij, kamor robot ne sme in kje je sesanje dovoljeno, tako da med pomivanjem ne bo nikoli zašel na preprogo, če mu bomo tako zarisali pot.

Roomba Combo i8+ je zelo solidna »dvoživka« in če vam je dovolj to, da robot vsake toliko po sobah vleče še mokro krpo, boste z i8+ zadovoljni. Če bi radi bolj resno pomivanje, pa raje glejte v smer naprav, ki počnejo izključno to.

iRobot Roomba Combo i8+

Cena: 800 EUR

Za: Dobra aplikacija, podpora.

Proti: Vendarle gre le za »dvoživko«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji