Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2017

Varovani pogovori

Odkar je žvižgač Edward Snowden razkril, da nam tuje vlade sledijo na slehernem koraku, sta varnost in zasebnost postali cenjeni dobrini. Z naslednjimi aplikacijami si ju zagotovimo med sporočanjem po telefonu iPhone.

Eden izmed najbolj priljubljenih programov za neposredno sporočanje, WhatsApp Messenger, je šifriranje sporočil uvedel lanskega marca in zagotovil, da korespondence ne more brati nihče drug kot pošiljatelj in prejemnik. Avtorji programa so z varnostno kodo med drugim preprečili tako imenovani napad s posrednikom (angl. man in the middle attack) in obrambno linijo dodatno utrdili. Ker je aplikacija na voljo tako za mobilne naprave z operacijskimi sistemi Android, iOS in Windows Phone kot tudi za računalnike Mac in PC, predvidevamo, da bo WhatsApp kljub nekaterim lažnim sporočilom o ranljivosti storitve ostal primarno zatočišče povprečnega uporabnika z željo po druženju.

Signal – Private Messenger je program za neposredno sporočanje organizacije Open Whisper Systems, ki ga priporoča žvižgač Edward Snowden. Gre za nadvse preprost program z zmogljivim šifriranjem komunikacije. Ker je koda protokola objavljena v spletu, morebitne varnostne vrzeli strokovnjaki sproti krpajo. Del kode uporabljajo tudi drugi taki programi, na primer že predstavljeni WhatsApp. Signal uporabnikovih informacij in sporočil med izdelavo varnostne kopije telefona ne shranjuje, zato je ustrezna rešitev za večino uporabnikov s telefoni iPhone in tablicami iPad.

Aplikacija ChatSecure – Encrypted Messenger uporablja odprti protokol XMPP, ki ga podpira na tisoče strežnikov s podporo prostovoljcev. Ker ni osrednjega strežnika, ki bi ga bilo moč zaseči ali zavzeti, predstavlja neprebojen zid okoli slehernega sporočila, poslanega prek storitve. Korespondenca je šifrirana in neuradna (angl. off the record), kar pomeni, da pošiljatelja posameznega sporočila ni mogoče izslediti. ChatSecure podpira tudi omrežje Tor, s katerim skrije lokacijo udeležencev v pogovoru.

Vodilno podjetje na področju mobilne varnosti, izdelovalci telefona Blackphone Silent Circle, predstavljajo aplikacijo Silent Phone, ki poleg pošiljanja zaščitenih sporočil omogoča tudi brezplačne glasovne klice z zavidljivo kakovostjo zvoka. Za nameček ponuja pošiljanje datotek, je odprtokodna zadeva, ki jo navdušenci nenehno popravljajo, ima gumb za hitro zapiranje programa in zmožnost popolnega izbrisa vseh uporabnikovih podatkov. Silent Phone je v osnovi brezplačna aplikacija, ki vse zmožnosti ponuja v obliki mesečne naročnine

Šifriranje sporočil s tehnologijo SSL ponuja aplikacija Gliph. Gre za zmogljivo storitev s spoštljivim naborom zmožnosti, med katerimi ne manjka niti varno brisanje poslanih in prejetih sporočil. Poslanemu gradivu uporabnik po želji določi rok trajanja, po preteku katerega se vsebina samodejno uniči. Posebnost predstavljata podpora zaščiteni skupinski komunikaciji, ki je večina tekmecev ne pozna, in varno plačevanje oziroma pošiljanje denarja v neodvisni valuti bitcoin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji