Objavljeno: 19.11.2007 13:51 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor November 2007

Varno po internetu

Internet je nevaren. Internet je zloben. Če boste spustili otroke nezavarovane nanj, jih bo prežvečil in izpljunil.

Tako hudo sicer ni, res pa je, da je internet poln vsebin, ki niso primerne za oči najmlajših. Koliko je smiselno otroke varovati pred njimi, je sicer predmet večne razprave, sam pa kot utrujen oče petletnika in desetletnice vem, da tudi pri čisto normalnem brskanju za podatki dobite na zaslon marsikaj. Vsaj nekaj filtriranja vsebine zagotovo ne škodi.

Zato vam tokrat predstavljamo šest programov za varovanje mladine, pa še nekaj posebnežev, ki se ne ukvarjajo neposredno s filtriranjem. Vsi so namenjeni predvsem staršem mlajše mladine, take, ki se še ne trudi aktivno zaobiti filtrov. Ti bodo ob pomoči preizkušenih programov (bolj ali manj) varno klikali po internetu. Pri starejših pa tehnične rešitve ne delujejo. Mulc, ki hoče priti do porna (pardon, pr0na), bo namreč tudi prišel do pr0na, pa če se še tako trudite s filtriranjem. To je dejstvo, kar spomnite se svoje mladosti (takrat sicer še ni bilo interneta, pa saj me razumete). Če ne bo šlo mimo filtrov, se bo pa odpravil h kolegu.

Kaj pravzaprav počno programi za starševski nadzor? Predvsem pazijo na vse spletne strani, ki jih poskušajo odpreti vaši potomci, in na podlagi določenih meril blokirajo dostop do nekaterih. Večinoma imajo programi vgrajene sezname strani, ki jih navadno želimo blokirati (strani z odkrito spolno vsebino, strani z ribarjenjem (phishing), strani z ukradeno programsko opremo ...), mi pa se odločimo, kaj od tega bo filtrirano in kaj ne. Vgrajeni podatki o "spornih" straneh se redno posodabljajo, vsaj dokler plačujemo letno naročnino na program (z nekaterimi svetlimi izjemami).

Poleg seznamov nezaželenih strani lahko večinoma nastavimo tudi dovoljene in prepovedane ključne besede, urejamo pa lahko tudi lastne sezname dovoljenih in prepovedanih spletišč.

Večinoma lahko nastavimo tudi čas, v katerem je dovoljeno delo z internetom, pri nekaterih programih pa tudi skupno tedensko ali mesečno omejitev (število ur). Vse nastavitve so seveda zaščitene z geslom, ki ga potomec ne sme poznati, drugače vse skupaj izgubi smisel.

Poleg filtriranja spletnih strani ti programi odstranjujejo prepovedane besede iz elektronske pošte in internetnih klepetov, blokirajo delo programov za izmenjavo datotek (P2P), omejujejo dostop do novičarskih skupin, preprečijo poganjanje programov, zaprejo vrata TCP/IP in še kaj. Zapisujejo si tudi dostope do spletnih strani in internetne klepete (Yahoo, MSN, IRC). Nekateri znajo poslati dnevno poročilo o dogajanju po elektronski pošti. Vsi pa se znajo skriti, tako da omejevani uporabnik programskega vmesnika programa za starševski nadzor sploh ne vidi.

Testirali smo tako obnašanje na angleških spletiščih, pa tudi na slovenskih, in prav na tem delu so med programi velike razlike - nekateri so zaustavili vse slovenske erotične vsebine, nekateri pa nobene. Preizkusili smo jih z Internet Explorerjem 7, Firefoxom 2 in Opero 9 in prav z veseljem ugotovili, da so vsi delovali enako dobro z vsemi brskalniki. Z eno samo izjemo - o njej več v nadaljevanju - smo preizkušali na Windows XP Service Pack 2 z vsemi nadgradnjami.

Varno iskanje

Veliko nezaželenih vsebin lahko izločimo že pri samem iskanju. Pri verjetno najbolj priljubljenem slovenskem iskalniku, Najdi.si, so že pred več kot letom dni razvili filtrirni sistem, ki iz iskalnih rezultatov izloči zadetke z erotično vsebino. Družinski filter vključite tako, da na glavni strani najdi.si kliknete povezavo Družinski filter (levo spodaj) in nato gumb Vklopi filter. Če uporabljate Internet Explorer, se bo vanj namestil dodatek, ki filtrira tudi iskanja z drugimi iskalniki, v drugih brskalnikih pa bo filtrirano le iskanje po Najdi.si. Družinski filter lahko tudi zaščitite z geslom, da ga ne bo mogel izklopiti kar malček sam.

Nekaj podobnega ponuja tudi Google. Ob okencu za vnos iskalnega izraza imate povezavo Preferences, na kateri si lahko vključite filtriranje vsebine (SafeSearch). Žal pa tega filtra v slovenskem Googlu ni in tudi če ga vključite na angleški različici strani, na slovenski ne deluje. Škoda.

Vklop družinskega filtra na Najdi.si

Googlovo varno iskanje

CyberPatrol

Programov sem se lotil po abecedi, pa me je že kar prvi presenetil - in to pozitivno. Priznam, CyberPatrol je moja prva izbira med vsemi preizkušenimi programi. Deloma zato, ker res dobro deluje, deloma ker mi je všeč njegov pristop k analizi vsebine, še najbolj pa zato, ker je njegov uporabniški vmesnik nadvse intuitiven. Vse je nastavljivo tam, kjer to pričakujemo, vmesnik je pregleden in niti enkrat mi ni bilo treba pogledati v pomoč.

Že med nastavitvijo program vpraša, v kakšnem okolju ga bomo uporabljali (dom, knjižnica, služba), in temu primerno ponudi nekaj prednastavljenih uporabniških profilov. Za domače okolje so to otrok, mlajši najstnik, starejši najstnik, odrasli, za poslovno pa različne kombinacije varovanja, spremljanja dogodkov in produktivnosti. V resnici gre samo za različna imena za iste nastavitve - glede na izbrani profil se spremenijo stopnje filtriranja različnih spletnih kategorij, blokiranje drugih programov (klepetalniki, news) in zapisovanje dostopa do spletnih strani.

Nastavitveni del sem že pohvalil, še posebej pa moram omeniti enostavno prilagajanje stopnje filtriranja različnih kategorij in odlično urejeno prilagajanje za več uporabnikov. Nastavimo lahko več uporabniških profilov in jih nato povežemo z uporabniki v operacijskem sistemu. Pohvaliti moram tudi več prednastavljenih načinov blokiranja spletnih strani. Na voljo je nekaj različnih oblik sporočil, lahko pa nastavimo tudi enostavno tekstovno opozorilo ali blokiranje brez opozorila. Z glavnim geslom lahko blokirano stran za nekaj minut odklenemo.

Program ne preverja samo vsebine strani, temveč deluje na štirih stopnjah. Najprej pogleda na redno posodobljen seznam "vprašljivih" strani. Nato si ogleda pojavitve prepovedanih besed na strani, analizira kodo HTML in si ogleda, kam kažejo povezave. Tako lahko blokira tudi posamezne slike, ki bi se sicer pojavile kot rezultat spletnega iskanja. Zaradi takega načina filtrira odlično - edini med preizkušenimi je zaustavil vse slovenske erotične strani, s katerimi smo ga preizkusili. Kadar je preveč nasilen, denimo zato, ker hitro zaustavi malo bolj anatomsko podrobna besedila v Wikipedii, pa lahko take strani dodamo med izjeme.

Največja slabost CyberPatrola je njegova omejenost na filtriranje spletnega prometa in še to samo na protokol http, v https se ne vtika. V klepetalnih programih zna samo blokirati prepovedane besede, novičarske skupine lahko razdelimo na dovoljene in prepovedane, v filtriranje elektronske pošte pa se sploh ne spušča. Zelo osnovno je tudi zapisovanje dogajanja v računalniku - ogledamo si lahko le seznam spletnih dostopov (vseh ali vseh blokiranih), dodatnih poročil pa ni na voljo. Pogrešal sem tudi pošiljanje dnevnih poročil po elektronski pošti. Možen je nadzor na daljavo, a le z drugim CyberPatrolom (ki ga morate seveda plačati). Velik plus CyberPatrola je podpora Windows 98 in ME, ki ju drugi večinoma ignorirajo.

Priporočam: Staršem mlajših mladostnikov, ki že samostojno klikajo po internetu, a so njihovi računalniki še vedno pod budnim očesom starejših.

CYBERSitter

CYBERSitter spada med najbolj osovražene programe svoje vrste. Zaradi agresivnega filtriranja, ki ni kaj dosti nastavljivo, in težnje, da blokira dostop do popolnoma običajnih strani (menda po politični liniji), je bil že pogosto tarča napadov, v internetu pa je najti tudi kar nekaj anti-CYBERSitter strani. No, v to se nisem spuščal. Zanimala me je bolj njegova učinkovitost in nastavljivost.

Med namestitvijo lahko po disku poišče "prepovedane" datoteke. Na testni (sveži) namestitvi jih seveda ni našel, kljub temu pa je opazil dve sumljivi povezavi v internetnem medpomnilniku. Zanimivo, da sta obe kazali prav na CYBERSitterjeve spletne strani. Hm, pretirana paranoja?

Nastavljanje filtrov je le osnovno - prižigamo in ugašamo lahko posamezne kategorije, med katerimi sem pogrešal seznam spletišč z ribarjenjem. Nastavimo lahko prepovedane in dovoljene fraze in spletišča. Vsilimo lahko uporabo CYBERSitterjevega "varnega" iskalnika. Ni pa možnosti nastavitve obvestila ob blokirani strani - tega, česar CYBERSitter ne mara, tudi ne vidite. In pika.

Filtriranje slovenskih strani je zelo dobro, ušla mu je le stran www.????????.si (ste mislili, da vam bom povedal, ha?). Filtriranje deluje tudi v klepetalnih programih in elektronski pošti. Program le cenzurira prepovedane besede, v druge vidike komunikacije pa se ne spušča.

CYBERSitter izstopa iz konkurence predvsem po možnostih blokiranja. Zaprete lahko posamezna internetna vrata, preprečite spreminjanje registra, zaustavite dostop do ikon na nadzorni plošči, dostop do upravitelja programov, poganjanje programov za spreminjanje časa in poganjanje ukazne vrstice.

Zapisovanje podatkov je dokaj natančno. Zapisujejo se vsa blokiranja, obiskana spletišča in vsi klepeti. Dnevna poročila zna pošiljati tudi po elektronski pošti. Omogočen je nadzor na daljavo s prostim programom CYBERSitter Remote Control Utility.

Ena večjih omejitev CYBERSitterja je možnost le ene uporabniške konfiguracije. Nastavimo lahko le, da nekaterih uporabnikov Oken sploh ne filtrira, za vse druge pa veljajo enake nastavitve. Podpira družino Windows 9x, ni pa še pripravljen za Visto. Prednost pred drugimi je tudi cena, saj CYBERSitter ne zahteva letnega posodabljanja.

Priporočam: Vsem, ki imajo radi močno cenzuro.

SAFE-SI

SAFE-SI je točka ozaveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. Namenjena je otrokom, mladostnikom, staršem in učiteljem. Namenjena je tako tistim, ki nove informacijsko komunikacijske tehnologije že redno uporabljajo, kot tistim, ki jih bodo šele začeli uporabljati.

Projekt izvajata Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede in ARNES, financirata pa ga Generalni direktorat za informacijsko družbo pri Evropski komisiji ter Direktorat za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Na spletišču www.safe.si bodo veliko podatkov o varnejši rabi interneta našli tako starši kot otroci. Otrokom priporočamo branje letaka o varnem spletnem klepetanju, odraslim pa je namenjen priročnik "Kaj morate vedeti o internetu, pa si ne upate vprašati svojih otrok?".

K9 Web Protection

Edini program, ki ga lahko doma uporabljamo, ne da bi ga kupili, je namenjen samo filtriranju spletnega prometa, pri tem pa se presenetljivo dobro obnese. Po namestitvi je sicer dovolil dostop do skoraj vseh testnih slovenskih strani, vendar sem to hitro uredil - treba je bilo le malo dvigniti stopnjo zaščite.

Celotno upravljanje poteka skozi brskalnik in je lepo rešeno. Celo nastavljanje urnika dovoljenega dostopa do interneta je enostavno, čeprav spletni vmesnik ni najprimernejše okolje za tako početje. Kljub temu K9 ne moremo upravljati iz drugega računalnika, ker zaradi varnosti posluša samo na notranjem vmesniku.

K9 pozna vse, kar poznajo dražji programi - dokler se omejimo na filtriranje spletnega prometa. Ima kategorije, prepovedane in dovoljene besede in spletišča, časovne omejitve ... Vsiliti zna celo Googlovo varno iskanje. Ne pozna pa filtriranja klepetalnikov ali novičarskih skupin, omejevanja poganjanja programov in podobnih cukrčkov.

Poročila so dostopna skozi spletni vmesnik (spet samo iz istega računalnika) in so zelo podrobna, a le zbirna od zadnje ponastavitve. Ne moremo si ogledati poročila za izbrani datum ali za izbrano obdobje.

K9 je sicer enostaven, a na področju, ki ga pokriva, zelo zmogljiv. Pa še zastonj je.

Priporočam: Vsem, ki jim zadošča filtriranje spletnega prometa.

Net Nanny

Spletna varuška je v marsičem podobna CyberPatrolu. Vmesnik je prijeten, nastavljanje pregledno, upravljanje uporabnikov in povezovanje z uporabniki Oken enostavno ... Pravzaprav sem kljub popolnoma drugačnemu videzu imel dostikrat občutek, da ta program že poznam. Verjetno so kopirali ideje pri CyberPatrolu. Ali pa nasprotno.

Takoj po namestitvi blokira vse dostope do interneta. Privzeto se postavi v enouporabniški način in blokiran dostop, to pa je mogoče hitro preklopiti v "vedno filtriraj". Če imate na računalniku več uporabnikov Oken, boste preklopili tudi v večuporabniški način, v katerem deluje popolnoma enako kakor CyberPatrol. Možna je tudi samodejna odjava ob daljši nedejavnosti.

Vključevanje posameznih skupin filtrov je enostavno, nimamo pa na voljo različnih stopenj filtriranja, kakor jih pozna CyberPatrol. Pogrešali smo tudi filter za ribarjenje in zlonamerna vohunska spletišča (spyware). Vključimo lahko blokiranje klepetalnih programov, preprečimo dostop do novičarskih skupin in zaustavimo delo programov za izmenjavo datotek (P2P). Blokiramo lahko tudi dostop do nekaterih spletnih iger.

Poročila so odlična. Izdelamo jih lahko za zadnji dan, teden, dva tedna ali mesec. Zgornji nivo poročila je grafični, s klikanjem pa pridemo do bolj podrobnih podatkov o posameznih temah. Čeprav zna Net Nanny obveščati po elektronski pošti ob določenih dogodkih (blokiranja), nam ne zna vsak dan poslati poročila. Lahko pa si ga ogledamo skozi modul za nadzor na daljavo - seveda z drugim NetNannyjem.

Varno iskanje je v Net Nannyju izvedeno bistveno bolje kakor pri konkurenci. Namesto da bi vsilil svoj iskalnik, prisili obstoječe, da delujejo v varnem načinu. Seveda pa to ne deluje z Najdi.si.

Priporočam: Vsem, ki jim je všeč CyberPatrol, pa imajo starejše otroke, ki zahtevajo boljše blokiranje računalnika.

Popolni nadzor

Včasih samo filtriranje spletnih strani ni dovolj. Ker uporabniku računalnika ne zaupate preveč, bi radi spremljali vse njegove dejavnosti. V kontekstu današnjega članka govorimo o starejših najstnikih, ki znajo zaobiti vse filtre, mi pa bi kljub temu spremljali njihovo rabo interneta.

Na voljo je veliko rešitev, med najbolj priljubljenimi pa sta trenutno Spector Pro (www.spectorsoft.com, 99,95 USD) in SnoopStick (www.snoopstick.com, od 74,95 USD naprej).

Spector Pro je programska rešitev za popoln nadzor nad računalnikom, ki deluje v Windows 98 in novejšem ter v OS X in OS 9. Snema vse dogajanje v računalniku, tudi vsakih 30 sekund shranjuje zaslonske slike. Shranjuje tudi preneseno elektronsko pošto, vsebino klepetov, pritisnjene tipke, pognane programe in vsebino, pretočeno s programi za izmenjavo datotek. Po potrebi lahko blokirate poljubna vrata TCP in omejite dostop do internetnih spletišč. Z dnevnimi urniki lahko omejite tudi dostop do interneta. Seveda vse to počne tako, da uporabnik računalnika sploh ne ve, da kdorkoli vohuni za njim.

Na računalnik, "opremljen" s Spectorjem, se lahko priključite z oddaljenega mesta in v živo spremljate vse, kar se na njem dogaja, ogledate pa si lahko tudi zgodovino. Skratka, celovita vohunska ponudba.

Pregledovanje shranjenih podatkov v programu Spector Pro

SnoopStick je podobno orodje, ki je še posebej zanimivo zaradi enostavne rabe. Dobite ga na pomnilniku USB in ga v nadzorovani računalnik tudi namestite neposredno z njega. Ko si zaželite vohunjenja, vtaknete USB v vrata na svojem računalniku in se priključite na nadzorovanega. Možnosti snemanja in spremljanja so natanko take kot pri Spector Pro.

Poleg osnovne različice strojne opreme, na kateri je nameščen le SnoopStick, lahko kupite tudi malo dražjega s 512 MB ali 1 GB prostorom za podatke, ki se obnaša tako kot običajen pomnilnik USB.

Če se bojite, da bo kdo uporabil SnoopStick za vohunjenje za vami, lahko uporabite cepivo (SnoopStick Innoculator), s katerim računalnik "označite", tako da se SnoopStick ne bo hotel namestiti vanj. Še več - ob vsakem poskusu namestitve boste po elektronski pošti dobili opozorilo. Na voljo pa je tudi orodje, ki pregleda krajevno omrežje in v njem poišče aktivne SnoopSticke.

snoopstick-pcmag.jpg: SnoopStick

Safe Eyes

Tudi Safe Eyes po namestitvi blokira ves dostop do interneta. Če želite karkoli početi, se morate najprej prijaviti vanj. Da stvar ne bi postala preveč nadležna, poskrbi samodejno prijava, ki pa jo je treba posebej vključiti za vsakega uporabnika (v bistvu gre za funkcijo, ki poveže uporabniško ime iz Safe Eyes s trenutnim uporabnikom Oken).

Vmesnik je bistveno manj pregleden od CyberPatrolovega in Net Nannyjinega, pa še videti je tako, kot da bi ga poskenirali iz kakšne računalniške revije. Priznati moram, da sem se kar malo lovil in nekajkrat pogledal v pomoč, v kateri pa je bilo vse lepo razloženo.

Safe Eyes v Internet Explorer doda svojo orodjarno, v druge brskalnike pač ne. V orodjarni lahko spremenimo trenutnega uporabnika, stran blokiramo ali odblokiramo (z glavnim geslom), v njej pa se skriva tudi okence za varno iskanje. To je iskanje, ki gre skozi glavni Safe Eyes strežnik in za katerega pravzaprav ne vemo, kako se izvede, jamčijo pa, da bodo rezultati iskanja primerno očiščeni. No, ja, to lahko dosežemo tudi s pametnimi nastavitvami na posameznih iskalnikih (več o tem v okvirčku).

Tudi filtriranje deluje centralizirano. Vsaka zahteva za odpiranje strani gre do glavnega strežnika v Ameriki, se tam obdela (kakšna stran se blokira takoj, druga šele po analizi vsebine), rezultat pa odpotuje nazaj do vašega računalnika. Tak sistem naj bi bil boljši zato, ker ne zahteva posodabljanja programa - ta vedno deluje z najbolj svežimi filtri v strežniku. V teoriji je to sicer lepo, v praksi pa je program pogrnil na vsej črti - prikazal je popolnoma vse slovenske strani.

V dobro mu štejemo dobro podporo ne-www filtriranju. Poštne programe lahko omeji tako, da uporabnik sprejema pošto samo z določenih naslovov, kar je koristna omejitev pri mlajših najstnikih. Omejitev velja le za poštne programe, ne pa pri spletnem dostopu do poštnega strežnika (kar je popolnoma razumljivo), zato pa lahko enostavno blokirate spletne poštne vmesnike Yahoo!, GMail in Hotmail.

Safe Eyes si zapisuje kritične podatke (njihovo vsebino nastavimo sami), ki potujejo iz zaščitenega računalnika v svet. Tako lahko, denimo, pazimo na to, da otrok ne pošlje komu svojega naslova ali telefonske številke. Blokiranj pri takemu načinu ni, lahko le pregledujemo poročila. Na našo zahtevo si zapisujejo tudi vsebine klepetov. Poročila o alarmih (blokirana stran ipd.) lahko dobimo po elektronski pošti.

Pregledovanje poročil je odlično. Shranimo jih lahko za poljubno število dni, namesto v zaščitenem računalniku pa lahko prebivajo tudi v glavnem strežniku Safe Eyes, tako da jih lahko pregledujemo od kjerkoli.

Poleg slabega filtriranja slovenskih strani štejem med slabosti tudi nezmožnost nadzora na daljavo in nezmožnost dela skozi proxy strežnik. Program ne podpira družine Windows 9x, deluje pa na novejših operacijskih sistemih OSX (od 10.4 naprej). Lahko pa ga namestimo v tri računalnike, s čimer postane bistveno cenejši od konkurence.

Priporočam: Uporabnikom Applovih računalnikov.

Windows Vista Parental Control

Čisto na koncu - a le zaradi abecednega vrstnega reda - si oglejmo še edini program, ki ga nismo preizkusili v Windows XP.

Marsikdo tega ne ve, a z Windows Vista že dobite program za starševski nadzor. Njegov vmesnik se skriva na nadzorni plošči (Control Panel) pod ikono Parental Controls. Nastavitve so ločene po uporabnikih, le računa z upraviteljskimi pravicami filtriranja ne moremo vključiti.

Microsoftova rešitev zajema filtriranje spletnih strani ter preprečevanje poganjanja programov in še posebej iger. Medtem ko lahko programe blokiramo le na način "prepreči vse, razen dovoljenih", lahko igre blokiramo glede na vsebino, naslov ali oceno. Izberemo lahko tudi sistem ocenjevanja igre - CERO, ESRB, OFLC, PEGI ali USK.

Samo filtriranje spletnih strani ni posebej prepričljivo. Https promet je prepuščen mimo filtrov, pa tudi nobene od slovenskih strani program ni zaustavil. Smo pa na Microsoftovem lastnem spletišču msn.com takoj dobili opozorilo, da določenih delov strani filter ni dovolil pokazati. Na voljo je sicer nekaj stopenj filtriranja, vendar slovenske strani program blokira le v najmočnejšem načinu, v katerem je dovoljen dostop le do spletišč, ki so namenjena otrokom in ustrezno označena.

Poročila so izdelana pregledno in natančno. Vsak dan ali teden vas lahko program opozori, da je čas za ogled zadnjega poročila, po elektronski pošti pa jih ne zna poslati.

Moram reči, da sem pričakoval malo več. V Visto vgrajena rešitev je res osnovna in slovenskim uporabnikom večinoma ne bo zadoščala.

Priporočam: Za blokiranje nedovoljenih iger.

Odprtokodno varovanje

Čeprav je K9 Web Protection prost za rabo doma, ne gre za odprtokodno rešitev. To pomeni, da ne vemo, kako deluje, in ga tudi ne moremo prilagoditi za posebne potrebe. Popolnoma prost in odprt pa je program DansGuardian, ki ga dobite na naslovu dansguardian.org.

DansGuardian je namenjen samo filtriranju prometa http, deluje pa na podlagi iskanja ključnih besed, analize povezav in pregledovanja metapodatkov na straneh. V običajni Unix maniri ga konfiguriramo enostavno, s spreminjanjem tekstovnih datotek.

Če bi radi DansGuardian na hitro preizkusili, si prenesite in poženite kombinacijo CentOS + Squid + WebMin + DansGuardian, zapakirano v izvajalno orodje VMWare, ki jo dobite na www.vmware.com/vmtn/appliances/directory/577. Namestitev je enostavna, le poženete napravo v VMWare Playerju in nastavite naslov proxy strežnika, da bo kazal na to napravo. Filtriranje je vključeno.

Nastavljanje naprave je enostavno, saj vse poteka skozi brskalnik. Žal pa kaj dosti možnosti za nastavljanje nimamo in se je za večje posege treba prijaviti v CentOS in spreminjati konfiguracijske datoteke v urejevalniku besedil.

Privzeto je DansGuardian presneto paranoičen. Zaustavil je dostop do 24ur.com, brskanje po tračarskih novicah na www.rtvslo.si in celo iskanje navodil za konfiguriranje samega sebe (iskanje po Googlu za "configuring dansguardian".

Spletni vmesnik za nastavljanje DansGuardiana

Žal DansGuardian muči večni problem odprtokodnih programov. Navodil skorajda ni, pa še tista, ki so, so za štiri različice prestara. Če bi ga želeli vključiti v domače omrežje, se boste kar krepko namučili z nastavljanjem. Poleg tega je težko prepričati računalnik z Okni, da bo celoten dostop do interneta speljan skozi zunanji program. Proxy sicer lahko nastavimo, a je tako nastavitev zelo lahko zaobiti. Edina resna rešitev je, če za ves dostop do interneta (gateway) uporabimo ločen računalnik (pravi ali virtualni) in vanj namestimo tudi DansGuardian.

Varno?

Zavedajte se, da opisani programi sicer zaščitijo otroka, ne pa tudi računalnika. Ne pozabite namestiti tudi vdorobrana (priporočam Sunbelt Personal Firewall ali ZoneAlarm), protivirusnika (AVG ali Avast), programa za blokiranje vohunskih programov (AdAware) in katero od rešitev za blokiranje nezaželene pošte (Cloudmark).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji