Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor November 2010

Varno je lepo

Večno vprašanje, ki se v zadnjem času vse večkrat poraja, je, kam shraniti kopico podatkov, ki jih je iz dneva v dan več, da bodo varni. Možnosti je kar nekaj, vendar nobena izmed njih ne postreže s stoodstotno varno rešitvijo. Na žalost. Blizu tega pa so tako imenovane naprave NAS - Network Attached Storage, tiste naprednejše, kjer je poskrbljeno, da se podatki ne izgubijo, tudi če gre eden izmed diskov rakom žvižgat.

Seagate je izdelovalec, ki se s shranjevanjem podatkov ukvarja že par desetletij in ima na tem področju kar nekaj izkušenj. Nedavno je postregel z NAS sistemom, ki ga je poimenoval BlackArmor. Različic sistema je kar nekaj, mi smo se ukvarjali z modelom NAS 440, v katerem so vgrajeni štirje diski velikosti 1,5 TB, kar v načinu RAID 5 predstavlja skupno zmogljivost 6 GB. NAS je prvotno konfiguriran v načinu RAID 5. To pomeni, da je poleg podatkov v sistemu shranjena redundančna informacija, ki jo sistem uporabi takrat, ko je treba rekonstruirati podatke, če eden izmed diskov odpove. Sistem se lahko konfigurira tudi v načinu RAID 0, 1, 5, 10, ali pa JBOD, kar predstavlja skupino štirih različnih diskov brez vsake zaščite podatkov.

Mere naprave so 160 × 269 × 207 mm, tehta pa zavidljivih 7 kilogramov. Na zadnjem delu naprave sta dva standardna priključka LAN, ki se uporabljata za povezavo v krajevno omrežje, za replikacijo med sistemi NAS, drugi pa lahko služi tudi kot "Fail Over port", kar pomeni, da prevzame funkcije prvega, če ta odpove sodelovanje. Lahko pa se v omrežje povežemo tudi z obema LAN priključkoma naenkrat in poskrbimo za tako imenovani Link agreggation, ki omogoča hitrejši prenos podatkov. Lan priključkom delajo družbo še štirje priključki USB, ki so namenjeni priklopu zunanjih diskov, tiskalnikov ali pa UPSov. Sprednji del ohišja predstavljajo vrata, za katerimi se skrivajo štiri ležišča za diske. NAS deluje v načinu Hot Swap, kar pomeni, da za menjavo diska sistema ni treba ugašati, ostaja delujoč ves čas. Disk enostavno vzamemo iz ležišča in ga po potrebi zamenjamo, za omenjeno operacijo pa ne potrebujemo prav nobenega orodja. Nad vrati je zaslon LCD, ki prikazuje trenutne nastavitve sistema in informacije o stanju. NAS 440 omogoča tudi uporabo storitve Seagate Global Access, ki omogoča delo s podatki na napravi tudi, ko nismo priključeni v krajevno omrežje, temveč v internet, nekje daleč stran od naprave. Sistem lahko deluje tudi kot medijski strežnik ali pa kot strežnik iTunes. Tak način delovanja omogoča "streamanje" glasbe prek aplikacije iTunes ali pa napravam vrste iPod oz. iPhone.

Sama konfiguracija naprave nam je povzročila kar nekaj težav. Sistem smo najprej poskusili na operacijskem sistemu Mac OS 10.6, kasneje pa še na Windows 7. Po pritisku na gumb za vklop NAS potrebuje kakšne tri minute, da je pripravljen za delo. Izkazalo se je, da je programska oprema na priloženem CDju nekaj verzij starejša, kot je trenutno aktualna, in - roko na srce - neuporabna, vsaj kar se tiče osnovne sestave v omrežju. NAS se je začel odzivati šele, ko smo naložili najnovejšo programsko opremo, pa še takrat ne tako, kot bi pričakovali. Da se je naprava v omrežju odzivala tako, kot je treba, je bilo treba diskovje povezati ročno. Ko pa je bilo to enkrat opravljeno, je omenjeno operacijo obvladalo tudi programje, ki sodi zraven.

Pod črto

Seagateov NAS 440 je eden izmed zanimivih sistemov NAS, saj poleg osnovnih funkcij diskovnih strežnikov NAS ponuja še nekaj dodatkov. Čeprav je programska oprema na začetku povzročala kar nekaj začetniških težav, je sistem v nadaljevanju deloval tako, kot smo od njega pričakovali. Edina moteča stvar je glasnost - štirje 3,5-palčni diski in še ventilator, ki vse skupaj hladi, pač ustvarijo kar nekaj hrupa.

Seagate BlackArmor NAS440

Diskovni strežnik NAS.

Izdeluje: www.seagate.com.

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 874 EUR.

Za: Zmogljivost.

Proti: Cena, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji