Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2010

Uskladimo datume

Ste že kdaj poskusili organizirati kakšen dogodek, pa enostavno niste vedeli, komu od povabljenih ustreza kateri termin? Doodle je eno izmed orodij, ki vam na čudovito enostaven način omogoča, da se znebite stresnega usklajevanja dogodkov ali preprostega preizkušanja (norih) idej.

V spletu se praktično za vsak problem, s katerim se spopada sodoben človek, najde orodje, ki mu skuša lajšati napore bivanja v (razvitem) svetu. Doodle bi zagotovo lahko uvrstili v kategorijo "life hack", saj prek preproste ideje in minimalistično zasnovane rešitve ponuja rešitev za velikokrat mučno opravilo usklajevanja datumov najrazličnejših dogodkov, srečanj, obletnic ipd.

Naloga uporabnika je, da vpiše podatke v nekaj polj, določi poljubno število primernih datumov in nato pošlje povezavo vsem, ki jih želi seznaniti z dogodkom. Vsak od vabljenih se prek še bolj enostavnega spletnega vmesnika vpiše med tiste, ki so se "pofočkali", in označi, kateri datumi so zanj sprejemljivi. Če so vsi, označi vse, če samo nekateri, pa označi samo tiste, na katere se bo lahko odzval. Doodle je do uporabnikov in predvsem organizatorja še tako prijazen, da pod tabelo tistih, ki so odgovarjali, pridno sešteva privržence tega ali onega datuma. Ko organizator presodi, da so odgovorili vsi ali vsaj večina, mu je tako z enim samim pogledom na voljo "zmagovalec", datum, ki je zbral največ privržencev - obenem pa tudi vidi, koga ne bo.

Tako usklajevanje bi bilo brez prave vrednosti, če Doodle ne bi omogočal tudi povezovanja z različnimi koledarji. Povezava z Googlovim koledarjem je vzpostavljena z nekaj kliki, za povezavo z Outlookom pa moramo namestiti konektor, ki ga prenesemo z Doodlovih dveri. Tudi Lotus Notes mu ni neznan.

Druga možnost, ki nam jo Doodle omogoča, pa je ustvarjanje enostavne ankete, na primer za preverjanje norih idej, ki nas morda ponoči vržejo iz spanca in za katere si ne moremo privoščiti, da jih ne bi preverili pri prijateljih ali kolegih. Izvedba in tudi grafični prikaz sta skoraj enaka datumskemu usklajevanju, le da namesto datumov v stolpcih označujemo, katera izmed danih možnosti nam je najboljša (v našem primeru najmanj nora). Ko končamo zbiranje mnenj, lahko Doodle namesto nas prevzame tudi breme obveščanja vseh sodelujočih o izbrani možnosti.

Doodle

Storitev za usklajevanje terminov in anketiranje

Kje: www.doodle.com.

Cena: brezplačno, 22 EUR (Doodle Premium).

Za: Ideja in izvedba.

Proti: Minimalističen izgled.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji