Objavljeno: 30.11.2006 14:34 | Avtor: Andrej Erzetič | Monitor November 2006

Urejanje GSM prek spleta

Velikokrat nam navdušenje nad novim telefonom GSM skazi to, da se imenik iz starega telefona ne prenese samodejno v novi telefon. Prenos imenika iz starega v novi telefon pa ni tako samoumeven, kot bi pričakovali. Vsak izdelovalec telefonov ima namreč proste roke pri izbiri načina zapisa stikov v imeniku, velikokrat to pomeni tudi nezdružljivost zapisov stikov med različnimi modeli. To se pokaže predvsem pri podatkih o stiku, ki niso le ime, priimek in telefonska številka.

Omenjeno težavo sicer lahko rešimo na več bolj ali manj uporabnih načinov. Najpreprostejši je uporaba pomnilnika na kartici SIM. Pri tem pa se moramo odreči vsem podatkom o stiku razen imenu, priimku in številki, če pa imamo pod istim imenom shranjenih več številk, se nam bodo te sicer prenesle, a vsaka kot svoj stik. Poleg tega je velikost pomnilnika na karticah SIM omejena. Naslednja priljubljena metoda je uporaba programov za usklajevanje telefonov GSM z odjemalci za elektronsko pošto. To seveda pomeni nastavitev in vzdrževanje programov za usklajevanje telefona in odjemalca elektronske pošte ter samega odjemalca. Pri tem nam resda pomaga, če sta stari in novi telefon iste znamke, saj nam to zagotavlja določeno mero usklajenosti med dodatnimi podatki. Nove težave nam lahko nakoplje uporaba šumnikov, saj ni nujno, da jih odjemalec elektronske pošte, program za usklajevanje in telefon enako razumejo. Skratka, prenos imenika je lahko vir za marsikatere preglavice.

Spletna storitev ZYB lahko opravi nastavitev telefona samodejno prek sporočila SMS ali pa to naredimo ročno, tako da sledimo navodilom za vsak model posebej.

Preden obupamo in začnemo spet ročno urejati imenik v novem telefonu, si lahko pogledamo spletno storitev ZYB istoimenskega danskega podjetja. Obljubljajo namreč, da lahko pri njih shranite svoje stike in jih po želji uskladite z večino razpoložljivih telefonov GSM. Pri tem pa vam telefona ne bo treba niti fizično povezati z računalnikom, saj uskladitev poteka po omrežju GSM. In kot se za spletne storitve nove generacije spodobi, je ta storitev zastonj.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Podjetje ZYB nam ponuja možnost shranjevanja stikov iz imenika telefona GSM v njihovih strežnikih ter usklajevanje le-tega s poljubnim številom telefonov GSM. Pri tem je ključnega pomena način prenosa stikov v imeniku na njihove strežnike, ki poteka prek omrežja GPRS z uporabo standarda SyncML. Pri tem se moramo sicer odreči slikam, ki so shranjene poleg stikov, se pa zato prenašajo vsi drugi podatki o stiku.

Preden lahko prenesemo ali uskladimo stike, je treba najprej pripraviti telefon. To najlaže storimo tako, da nam iz podjetja ZYB prek sporočila SMS pošljejo nastavitve, mi pa jih samo še potrdimo in telefon je pripravljen. Lahko pa se seveda odločimo, da bomo telefon po navodilih nastavili sami. Morda bodo ob tem razočarani predvsem uporabniki starejših telefonov GSM, saj kljub širokemu naboru podprtih telefonov storitev ne podpira prav vseh doslej izdelanih telefonov. To velja tudi za Nokio 6310, priljubljeno predvsem med poslovneži. Ko je telefon pripravljen, nam preostane le še, da poženemo usklajevanje. To storimo z izbiro usklajevanja na telefonu in počakamo, da se prenos konča.

Možnosti, ki jih poleg samega usklajevanja ter urejanja stikov in koledarjev ponuja prek spletnega vmesnika.

Po dokončanih zgoraj navedenih korakih imamo stike shranjene v strežnikih podjetja. Do njih imamo dostop prek spletnega vmesnika, ki nam omogoča tudi urejanje starih in dodajanje novih zapisov. Do spletnega vmesnika imamo dostop po šifrirani povezavi, tako da so naši stiki varni, vsaj kar zadeva prenos podatkov po internetu. Urejamo lahko tudi vse dodatne podatke, ki jih vsebujejo naši stiki, pa tudi s šumniki ni večjih težav. Po končanem urejanju je seveda treba spet uskladiti podatke s telefonom. To naredimo enako kot prvič - preprosto poženemo uskladitev na telefonu in počakamo, da se izvede.

Poleg usklajevanja imenika spletna storitev omogoča tudi usklajevanje osebnega koledarja na telefonu. To je resda videti precej neuporabno, a če upoštevamo, da lahko koledarje na tak način usklajujemo z drugimi programi, kot je npr. Outlook, dobi ta storitev povsem nove razsežnosti. Pri usklajevanju koledarja in stikov z drugimi programi pa se žal končajo storitve, ki jih podjetje ponuja zastonj. Usklajevanje koledarjev je ena izmed spletnih storitev, ki v zadnjem času vse bolj pridobiva na pomenu. Verjetno bi usklajevanje koledarja v GSMu z osebnim spletnim koledarjem, ki ga ponuja Google, odprlo povsem nove razsežnosti, ki so bile do zdaj domena predvsem podjetji, ki so si lahko privoščila potrebno infrastrukturo. Trenutno se moramo sicer zadovoljiti s koledarjem, ki ga ponuja podjetje ZYB.

Z ZYBom bomo telefone lahko menjavali, ne da bi nas skrbelo, da bi ob menjavi ostali brez vseh shranjenih stikov.

Spletna storitev ZYB

Kaj: Spletna storitev za hranjenje in usklajevanje imenika med različnimi telefoni.

Izdeluje: ZYB, www.zyb.com.

Cena: Zastonj, razen usklajevanja z drugimi aplikacijami in napravami.

Za: Enostavna nastavitev in uporaba.

Proti: Ne podpira starejših modelov telefonov GSM, zaenkrat ne podpira usklajevanja z drugimi spletnimi storitvami za upravljanje koledarjev ali elektronske pošte.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji