Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Oktober 2006

Uredimo in skrijmo gesla

Kombinacij uporabniškega imena in gesla se v današnjem svetu hitro nabere toliko, da ima že povprečen internetni uporabnik kopico preglavic. Hkrati želi zaradi varnosti imeti vsa gesla različna, po drugi strani pa je le-teh preveč. Pomagajo programi, ki so namenjeni prav temu - hranjenju različnih dostopnih gesel.

Prav gotovo ste že naleteli na težavico, da ste pozabili prijavno ime ali geslo na neke spletne dveri, na katerih ste registrirani. Morda uporabljate tudi več računalnikov hkrati (seveda imate na vsakem izmed njih drugo geslo). Dodajmo še kakšno geslo za internetno bančništvo, pa mogoče kakšno mapo v datotečnem sistemu, ki ste jo zaklenili s kakim za to prirejenim orodjem (npr. Folder Lock, ki smo ga opisali v eni od preteklih številk). Poglejmo si nekaj orodij, ki so za upravljanje gesel nadvse priročna. Poleg pomnjenja gesel in avtomatičnega prijavljanja na določene spletne naslove nam namreč ponudijo tudi nekaj dodatnih možnosti. Hkrati pa je nekaj orodij tudi brezplačnih.

My Password Manager 2.1

Že vmesnik My Password Manager daje uporabniku vtis, da gre za resno orodje, ki ima veliko možnosti. Prvi vtis se izkaže kot pravilen, saj smo bili z orodjem resnično zadovoljni. Ponuja namreč vse, kar pri upravljanju gesel pravzaprav potrebujemo.

Orodje gesla deli na tri vrste: poštna gesla (za poštne odjemalce), programska gesla (gesla za določene programe, če le-ti to zahtevajo) in spletna gesla (najpogostejša). Za vsako geslo si seveda shranimo vse potrebno - naslov, prijavno ime, samo geslo ter naslov URL spletne strani ali lokacijo programa. Na te lokacije se tako lahko samodejno prijavimo.

Orodje vsebuje tudi generator gesel, kar je uporabno tako z varnostnega stališča (sami ponavadi ne izberemo ravno najvarnejših gesel) kot tudi s praktičnega, saj nam o novih geslih sploh ni treba razmišljati. Zelo uporabna je tudi možnost hrambe programa in vseh gesel na prenosljivem nosilcu - program se na nosilec namesti tako, da ga nato z njega tudi zaženemo. Omenimo še možnost varnega brisanja datotek - katerokoli mapo ali datoteko lahko povozimo z neobnovljivo binarno kodo (podatki tako z diska niso več rešljivi). Vsi podatki se lahko šifrirajo z 256-bitnim algoritmom.

Dodatnih možnosti v orodju My Passwor dManager res ne manjka.

Password Agent 2.3.4

Zelo podobno kot My Password Manager je orodje Password Agent, le da ima nekaj manj možnosti. Poleg osnovne funkcionalnosti upravljanja gesel (pohvaliti moramo pregleden uporabniški vmesnik) imamo na voljo tudi generator gesel, pogrešali pa smo možnost namestitve na prenosni nosilec. Prav tako nimamo možnosti varnega brisanja datoteke, ki vsebuje (pretekla) gesla.

Kot zanimivost povejmo še to, da je orodje v osnovi sicer plačljivo, vendar (kot piše v dokumentaciji) le za prebivalce 15 najbogatejših držav. Če se registrirate kot prebivalec Slovenije, je brezplačno. Dobite le poziv, da če vam je orodje všeč in si to lahko privoščite, vendarle plačajte neki prispevek. Pohvalno.

Pomoč je zelo urejeno spisana v datoteki PDF, na voljo pa je tudi vodič po spletu. Žal se orodje omejuje zgolj na shranjevanje imen in gesel (ter kodiranje le-te), saj poleg beležke ni drugih dodatnih možnosti.

Password Agent podobno kot večina orodij vsebuje tudi generator gesel.

Password Manager XP 2.1

Edino izmed preizkušenih orodij, ki ima uporabniški vmesnik preveden v slovenščino, je Password Manager. Vmesnik je tudi všečen, enostaven in zelo pregleden. Z gesli upravljamo prek zbirke podatkov, ki pa poleg samih gesel shranjuje tudi druge vrste podatkov - vključeni so namreč imenik, upravljalnik kreditnih kartic, beleženje licenc in serijskih številk za nameščeno programsko opremo ter beležka. Zelo uporabna možnost je prenos gesel na prenosno napravo (npr. ključ USB). Hkrati je dodan generator gesel, prav tako imamo možnost namestitve programa ali izvoza podatkov na prenosljive nosilce. Skratka, orodje je zelo bogato z možnostmi, hkrati pa ga je enostavno uporabljati.

Edino orodje, ki je prevedeno tudi v slovenščino, je Password Manager XP.

AI RoboForm 6.7

Že na prvi pogled je RoboForm precej drugačen, saj imamo do vseh funkcionalnosti dostop (le) prek ikone (desnega klika) v orodni vrstici (task bar). Ni torej nekega osnovnega grafičnega vmesnika in dokler se uporabnik tega ne navadi, utegne biti dokaj moteče.

Druge lastnosti so podobne kot pri preostalih orodjih. Tako imamo na voljo razdelka za imenik in spletna gesla, dodana pa je tudi tako imenovana varna beležka, katere vsebino lahko zaklenemo z geslom. Seveda imamo tudi možnost upravljanja avtomatične prijave (izpolnjevanje prijavnih obrazcev) v spletu, dodan je tudi generator gesel. Orodje brez dostopa do interneta sploh ne deluje v polni meri (ne moremo na primer urejati gesel, če v spletnem brskalniku nimamo konfiguriranega dostopa do spleta). Tudi celotna pomoč je zgolj v spletu, kar je vsekakor moteče. Za varnost je dobro poskrbljeno - gesla so kodirana v 256-bitnem šifriranju, na voljo pa imamo kar pet različnih standardov kodiranja.

Pogrešali smo tudi kakšne napredne možnosti (urejanje kartic, zaklepanje in varno brisanje datotek...).

Orodje RoboForm odlikuje velika izbira algoritmov za kodiranje gesel.

Secure Password Manager

Najbolj neurejen vmesnik izmed vseh preizkušenih orodij ima Secure Password Manager. Poleg tega se je večkrat sesul. Je pa orodje zasnovano precej široko - tako lahko hranimo gesla, serijske številke programske opreme, številke kreditnih kartic ali pa kakršnekoli svoje zapiske. Vse shranjeno lahko uredimo po mapah in datotekah, te pa so varno zaklenjene z geslom. Program uporablja kar 256-bitno šifriranje.

Nekoliko nepregleden vmesnik orodja Secure Password Manager.

Upravljanje gesel v brskalniku Firefox Mozilla

Če nas zanima zgolj upravljanje gesel in uporabljamo spletni brskalnik Firefox Mozilla, lahko to postorimo brez posebnega orodja kar v brskalniku. Pod Orodja kliknemo Možnosti, tam pa imamo v razdelku Zasebno vgrajen preprost urejevalnik gesel in certifikatov, ki jih lahko tudi zaklenemo z glavnim geslom. Primerno torej za tiste, ki želijo zgolj shraniti spletna gesla in dodatnih funkcionalnosti ne potrebujejo.

Tudi brskalnik Firefox Mozilla ponuja orodje za urejanje gesel.

My Password Manager 2.1

Kaj: Orodje za urejanje gesel.

Izdeluje: LastBit Corp, www.mypasswordmanager.com.

Cena: 20 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT, 98, Server 2003.

Za: Številne možnosti, dober uporabniški vmesnik.

Proti: Ni brezplačen.

Password Agent 2.3.4

Kaj: Orodje za urejanje gesel.

Izdeluje: Moon Software, www.moonsoftware.com.

Cena: V osnovi brezplačno, priporočena donacija je 25 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT, 98, Server 2003

Za: Brezplačno, odličen uporabniški vmesnik, lepo napisana pomoč.

Proti: Omejeno število naprednih možnosti.

Password Manager XP 2.1

Kaj: Orodje za urejanje gesel.

Izdeluje: CP Lab Software Laboratory, www.cp-lab.com.

Cena: 30 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000.

Za: V slovenščino preveden vmesnik, številne možnosti.

Proti: Cena.

AI RoboForm 6.7

Kaj: Orodje za urejanje gesel.

Izdeluje: Siber Systems, www.roboform.com.

Cena: Brezplačno.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT, 98, Server 2003.

Za: Brezplačno, obilo možnosti pri izbiranju algoritma šifriranja.

Proti: Nekoliko nenavaden vmesnik, pomoč le v spletu.

Secure Password Manager

Kaj: Orodje za urejanje gesel.

Izdeluje: Steganography Software.

Spletni naslov: www.securekit.com.

Cena: 19 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT, 98.

Za: Napredne možnosti.

Proti: Nepregleden vmesnik, nestabilno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji