Objavljeno: 26.9.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Oktober 2017

Univerza v žepu

Ponudniki spletnih izobraževanj delujejo že od vsega začetka množične rabe spleta. Toda hitro rastoča panoga je opozorila nase šele leta 2015, ko je LinkedIn, ki ponuja največje poslovno družabno omrežje v spletu, za 1,5 milijarde dolarjev prevzel podjetje Lynda. Slednje ponuja široko zbirko izobraževalnih programov s področja oblikovanja, programiranja, poslovnih ved, prodaje in drugih.

Lynda spada med najstarejše ponudnike izobraževanj, saj je bila ustanovljena že v 90. letih prejšnjega stoletja. Znesek, za katerega je LinkedIn prevzel Lyndo, spada med največje prevzemne zneske v zgodovini in potrjuje pomembnost in velikost panoge. Jeff Weiner, CEO podjetja LinkedIn, je ob prevzemu izpostavil pomembnost vseživljenjskega učenja pri razvoju kariere, menjavi služb in dolgoročni konkurenčnosti posameznika na trgu dela. Za poslovno družabno omrežje LinkedIn, v katerem je veliko iskalcev služb na eni strani in podjetij na drugi, je prevzem podjetja Lynda dobra priložnost.

Lynda pa ni edini ponudnik izobraževanj, ki na trgu dosega visoke vrednosti. Leta 2015 so Google in nekateri ugledni tvegani kapitalisti iz Silicijeve doline skupaj vložili 45 milijonov dolarjev v brezplačno platformo za učenje tujih jezikov Duolingo. Podjetje je bilo ob tem ocenjeno na vrednost 460 milijonov dolarjev. Ob tem je bilo razkrito, da brezplačno aplikacijo uporablja že več kot 100 milijonov uporabnikov. Junija letos je tehnološki svet presenetila še ena velika naložba. Izobraževalna platforma Coursera, prav tako doma v Silicijevi dolini, je dobila naložbo v višini 64 milijonov dolarjev. Vrednost podjetja je bila po poročanju ameriškega Techcrunch ob tem ocenjena na 800 milijonov dolarjev. Rick Levin, CEO podjetja Coursera in nekdanji predsednik univerze Yale, je ob tem poudaril, da bo ta naložba med drugim porabljena za razvoj dolgotrajnejših izobraževalnih programov, ki ne bodo trajali le nekaj mesecev, temveč bo obseg podoben kot pri klasičnih univerzitetnih programih. Coursera je tako prva med ponudniki, ki namerava očitno postati alternativa klasičnemu izobraževalnemu sistemu.

Visoka rast priljubljenosti

Ponudniki izobraževanj merijo visoko obiskanost. Poleg prej omenjenega Duolinga z več kot 100 milijoni uporabnikov imajo tudi drugi ponudniki večmilijonsko zbirko uporabnikov. Coursera jih ima 24 milijonov in po neuradnih informacijah naj bi Lyndo uporabljalo več kot 10 milijonov plačljivih uporabnikov. Med slednje niso všteti univerzitetni centri, ki s podjetjem sklenejo posebne pogodbe in tako ponujajo dostop do gradiv svojim študentom. Razlogov za takšno priljubljenost je več. Med drugim podjetje ponuja izobraževalne programe elitnih svetovnih univerz po neprimerljivo dostopnejši ceni od 50 do 100 evrov na mesec. Drug pomemben motivator za milijone uporabnikov, ki se udeležujejo izobraževanj, je pridobivanje potrebnih znanj za opravljanje dela. Klasični izobraževalni sistemi se prepočasi odzivajo na spremenjene zahteve in povpraševanje na trgu dela. Iz tega razloga ponudniki izobraževanj najbolj izpostavljajo tiste programe, pri katerih lahko uporabniki lažje pridobijo službo. V nadaljevanju so predstavljeni najbolj priljubljeni in tudi najboljši ponudniki izobraževanj, ki so primerni tako za iskalce zaposlitev kot tudi za tiste, ki so zgolj radovedni in bi se radi naučili kaj novega.

Lynda

Skeptikom, ki si ne predstavljajo, kako bi se lahko ob pomoči aplikacij česa naučili, priporočamo, naj najprej preizkusijo Lyndo. Med vsemi predstavljenimi alternativami pokriva najširši spekter znanj. Storitev ponuja 6074 poprej sestavljenih izobraževalnih programov. Vsakega izmed njih sestavlja niz različno dolgih video posnetkov. Ponavadi posnetki trajajo od treh minut pa do slabe pol ure. Uporaba večjega števila krajših video posnetkov namesto enega daljšega je namerna. S tem se uporabnikom ponudi večja prilagodljivost v napornem in zaposlenem vsakdanu. Veliko laže si je čez dan vzeti 10 minut časa za ogled enega posnetka kot pa uro ali več. Vsak program vsebuje tudi lastno gradivo, ki ga uporabniki predelujejo med izobraževanjem. Odvisno od vsebine, ki se predava, so tako na voljo različne datoteke.

Vsebina izobraževalnih programov pri Lyndi izstopa v pomembnem pogledu. Poleg splošnega pokrivanja ved je veliko pozornosti namenjene tudi učenju orodij, ki jih zaposleni v določeni panogi morajo obvladati. Če uporabnika zanima oblikovanje, je tako poleg splošnih programov, ki pokrivajo na primer grafično oblikovanje, animacije, tipografijo in podobno, na voljo tudi velika izbira izobraževanj o uporabi orodij podjetja Adobe. Za uporabo programov Photoshop, Illustrator, Adobe XD, After Effects, InDesign in podobno je na voljo več izjemnih izobraževalnih programov za začetnike in tudi najzahtevnejše uporabnike. Podobno so izobraževalni programi strukturirani za druge panoge. Za začetnike je priročna kategorija, imenovana Learning Paths. Vsebuje seznam poklicev, po katerih je največje povpraševanje, in za vsak poklic poprej sestavljeno ustrezno kombinacijo izobraževalnih programov. Vse to ne glede na to, ali uporabnik želi postati programer, fotograf, projektni manager ali novinar. S tem se začetnikom na enem mestu predstavijo vsa ključna znanja, ki jih morajo osvojiti, in si tako olajšajo vstop na trg dela.

Po opravljenjem izobraževalnem programu se podeli ustrezen certifikat. Po Linkedinovem prevzemu podjetja Lynda se lahko certifikati z enim klikom prilepijo na Linkedinov profil. Potencialnim kadrovikom tako lahko uporabnik predstavi svoja znanja in pripravljenost za učenje. Za pridobitev certifikata ni treba dokazovati znanja. Zahteva se le ogled vseh video posnetkov v okviru določenega izobraževalnega programa.

Treba je omeniti tudi nekaj slabosti. Za uporabo je nujno skleniti naročniški paket. Najugodnejši stane 15 evrov na mesec, a samo, če uporabnik v enem kosu plača za vse leto rabe. V nasprotnem primeru je cena 21 evrov na mesec. Nobeden od omenjenih zneskov ni visok, a kljub temu gradiva uporabniku niso dostopna. Za to bo treba skleniti dražji paket, ki stane 25 evrov na mesec, in to samo ob plačilu v enem kosu za vse leto. Drugo slabost predstavlja počasen preklop med video posnetki. Iz neznanega vzroka se novi posnetek včasih zelo dolgo naklada in, tudi ko se video posnetek začne predvajati, je kakovost sprva slaba.

Ne glede na omenjene slabosti je Lynda najboljšo alternativa za izobraževanje. Na voljo je v obliki mobilnih aplikacij za iOS in Android OS in tudi prek spletne strani.

Coursera

Coursera med vsemi predstavljenimi izobraževalnimi storitvami ponuja najzahtevnejše izobraževalne programe. Od uporabnikov se zahteva več časa, redno opravljanje in oddajanje domačih nalog ter sprotno dokazovanje pridobljenega znanja. Na koncu posameznega izobraževalnega programa sledi obsežnejše testiranje znanja, ki je nato tudi podlaga za prejem certifikata. Ta ima večjo težo, kot na primer certifikat pri Lyndi, saj se od uporabnika zahteva, da svoje novo znanje tudi dokaže. Toda certifikat sam po sebi ni motivacija, niti glavni razlog, zakaj se splača udeležiti katerega izmed programov Coursere. Najboljši argument so elitne svetovne univerze, ki na Courseri ponujajo posamezne programe. Uporabniki se tako lahko med drugim udeležijo izobraževanj univerz Stanford, Yale, Duke, Princeton, University of London in podobnih, ki spadajo v sam svetovni vrh. Pokrita so vsa področja, od humanističnih do tehnično orientiranih ved. Predavanja v obliki video posnetkov vodijo profesorji z omenjenih univerz. Dolžina izobraževalnih programov je različna, a se večinoma gibljejo okoli šest mesecev. To velja samo, če uporabnik tedenske domače naloge redno oddaja in uspešno opravi. Celoten program je časovno omejen. To pomeni, da se je pri oddaji domačih nalog treba držati rokov. Ob morebitni zamudi je možnost, da se uporabnik znova udeleži programa od začetka, a to pomeni tudi dodatne stroške. Plačilo za posamezen program je namreč v obliki mesečne naročnine, ki je odvisna od izobraževalnega programa, ki se ga udeležuje uporabnik. Večinoma se cene vrtijo od 50 do 70 evrov na mesec. So pa tudi izjeme, kot je na primer program za strojno učenje Stanfordske univerze, ki je povsem brezplačen.

Izobraževanje na platformi Coursera je časovno intenzivno, saj zahteva od treh pa do osem ur dela na teden. Delo sestavlja spremljanje video posnetkov, branje gradiv, ki so na voljo, in na koncu opravljanje domačih nalog v obliki testov neposredno na spletni strani ali mobilni aplikaciji Coursere. Pred začetkom se je treba ustrezno identificirati s poslanim skenom osebne izkaznice. Prav tako se pred vsakim opravljanjem domače naloge zahteva vnos krajšega besedila v pogovorno okno. Tako naj bi se preverjalo, ali za računalnikom res sedi pravi človek. Domače naloge so zahtevne in ne vključujejo le poprej omenjenega reševanja testov. Če se uporabnik udeleži programa, namenjenega oblikovalcem uporabniške izkušnje, bo med drugim treba objaviti avdio posnetke intervjujev s ciljnimi strankami, za katere se razvija namišljeni izdelek.

Med omembe vrednimi slabostmi bi lahko navedli zgolj skupinsko preverjanje domačih nalog. Teh ne preverja profesor, temveč morajo vsako oddano domačo nalogo pregledati vsaj trije drugi udeleženci programa. To pomeni, da mora vsak udeleženec pregledati ustrezno število domačih nalog, ki so jih naredili drugi udeleženci tega programa, to pa za vsakega udeleženca programa pomeni dodatno delo. A to je zgolj malenkost in v ničimer ne zamegli dejstva, da Coursera ponuja dostop do vrhunskega znanja elitnih univerz po razmeroma nizki ceni.

Udemy

Udemy med vsemi predstavljenimi aplikacijami vsebuje največjo zbirko izobraževalnih programov. Po navedbah podjetja je na voljo več kot 40.000 izdelanih programov. Takšna izbira je en razlog, zakaj je število uporabnikov, ki se izobražujejo, preseglo 13 milijonov. Drugi razlog za takšno priljubljenost aplikacije je poslovni model. Temelji namreč na enkratnem zakupu določenega izobraževalnega programa in s tem odstopa od mesečnega plačevanja naročnin, ki je značilno za Lyndo in Coursero. Po enkratnem plačilu je dostop do vseh video posnetkov zagotovljen za vedno. Prav tako so z nakupom na voljo vsa potrebna gradiva, ki jih uporabnik potrebuje za uspešen konec izobraževalnega programa. Vsebinsko pokriva Udemy, tako kot Lynda, vsa v tem trenutku relevantna znanja za oblikovanje, programiranje, trženje, poslovne vede in podobno. Toda kakovost je najboljša pri izobraževalnih programih, ki se nanašajo na uporabo posebnih orodij, kot je na primer Adobe Illustrator za oblikovalce, ali učenje določenega programskega jezika.

Tako kot druge aplikacije tudi Udemy temelji na video posnetkih, ki skoraj nikoli ne presegajo dolžine 20 minut. Značilen program je lahko v celoti dolg tudi več kot 10 ur, zato je video posnetkov znotraj enega programa veliko. Kako hitro se napreduje, je povsem odvisno od posameznika. Navedeno se na prvi pogled sliši dobro, saj ponuja kar največjo prožnost, a je tako tudi večja verjetnost, da posameznik izobraževanja nikoli ne konča. Tistim, ki jim uspe predelati celotno gradivo in pregledati vse video posnetke, se na koncu podeli certifikat. Vsako izobraževanje oblikujejo strokovnjaki s tistega področja. Kakovost posameznega programa pa ocenjujejo uporabniki. Udemy tako izobraževanja razvršča po priljubljenosti in zadovoljstvu drugih uporabnikov in s tem novincem olajša pravilen izbor. Slednje je pomembno, saj se cene posameznih izobraževanj lahko povzpnejo čez 100 evrov, a to ni razlog za slabo voljo. Udemy organizira številne prodajne akcije, kjer se cene posameznih izobraževanj spustijo do 20 evrov ali so za kratek čas celo zastonj. Zato je treba samo počakati na pravi trenutek in takrat za 100 evrov kupiti več izobraževanj hkrati. S tem bo dovolj gradiva za učenje do naslednjih popustov.

Omeniti je treba tudi odzivnost inštruktorjev, ki ustvarjajo izobraževalne programe. V okviru posameznega programa je uporabniku na voljo možnost postavljanja vprašanj in inštruktorji so presenetljivo hitro odzivni. Razlog za to so, poleg očitnega zadovoljstva pri delu, tudi ocene in mnenja udeležencev, saj neposredno vplivajo na to, ali bo posamezno izobraževanje priljubljeno tudi v prihodnje. Udemy je na voljo uporabnikom pametnih naprav iOS in Android in prek spletne strani.

Duolingo

Učenje tujih jezikov je zlasti za prebivalce manjših držav, kot je Slovenija, pomembno. V dobi pametnih telefonov se je tako možno naučiti tujega jezika brezplačno. Za to poskrbi aplikacija in spletna stran Duolingo. Učenje tujega jezika je za začetnika velik napor, a ga je razvijalcem aplikacije uspelo preliti v sprejemljivejšo obliko. Namesto dolgotrajnih lekcij, ki zahtevajo veliko časa, je napredek pri učenju mogoč že samo z nekaj minutami učenja na dan. Aplikacija ob prvem zagonu celo povpraša, koliko časa na dan je uporabnik pripravljen nameniti učenju tujega jezika, in na podlagi tega priredi potek vaj. Slednje so različnih oblik in temeljijo na učenju slušnega razumevanja, izgovarjave, bralnega razumevanja in slovničnih pravil. Zlasti slušno razumevanje spada med prednosti uporabe aplikacije, saj je bil to v preteklosti eden izmed tehtnih razlogov, zakaj se je bilo bolje učiti jezika na formalnih tečajih jezikovnih šol. Duolingo je tako močna alternativa. Uspešno opravljene vaje se nagrajujejo s točkami. Vse skupaj je oblikovano tako, da bolj kot na učenje spominja na igro. To očitno deluje, saj je Duolingo po poročanju ameriškega medija Forbes najpogosteje nameščena aplikacija v kategoriji izobraževanja v Applovi spletni trgovini App Store in Googlovi Play.

Kljub visoki priljubljenosti med uporabniki morajo biti pričakovanja stvarna. Aplikacija je odličen uvod v učenje tujega jezika, ki pa ga je treba nadgraditi z drugimi mediji, kot je na primer gledanje televizije v izbranem tujem jeziku in branje literature ter revij. Duolingo prav tako pride prav vsem popotnikom, ki se želijo naučiti osnovnih besed in besednih zvez, s katerimi si nato lahko pomagajo pri komunikaciji z domačini. Aplikacija je na voljo brezplačno na platformi iOS in Android. Na voljo so možnosti zakupov različnih dodatkov, ki pa za samo učenje niso nujni. Tu in tam je treba ignorirati nadležne celostranske oglase.

TED

Kratica se nanaša na tehnologijo, izobraževanje in oblikovanje. Med vsemi predstavljenimi aplikacijami se pri TEDu še najmanj posreduje vtis, da gre za izobraževanje. Aplikacija in spletna stran temeljita na vedno večji zbirki video posnetkov, kjer ugledni posamezniki iz različnih vej industrije predstavljajo določeno temo. Velikokrat so nastopi oblikovani tako, da se na začetku predstavi problem in na koncu predlaga nekaj rešitev. En tak zgled je nastop enega izmed Googlovih soustanoviteljev, Sergeya Brina, ki je v svojem nastopu poudarjal uporabno vrednost Googlovih pametnih očal Google Glass.

Zelo zanimivi so nastopi raziskovalcev, ki predstavljajo rezultate svojega raziskovalnega dela. Izstopa Dan Ariely, profesor z ameriške Duke University, ki se že desetletja ukvarja z vprašanjem, zakaj ljudje na primer goljufajo in s kakšnimi ukrepi se lahko goljufije zmanjšajo. Pri enem izmed poizkusov se je število lažnivih informacij, ki jih uporabniki posredujejo na obrazcih, kot je dohodnina, zmanjšalo že samo s tem, da so uporabniki najprej morali podpisati izjavo o resničnosti posredovanih podatkov. Zanimiva je tudi Arielova ugotovitev, da je razlika med velikimi goljufi in tistimi, ki ne goljufajo, priložnost, pred katero se znajdejo prvi. Na oder pridejo tudi posamezniki z osebnimi izpovedmi. Mednje spada Kevin Briggs, ki je opravljal delo nadzornika na najbolj znamenitem mostu na svetu, Golden Gate Bridgeu v San Franciscu. Turistična atrakcija ima tudi žalostno plat, saj je prizorišče številnih samomorov. Briggs je pri tem razkril osebne izkušnje, ki so rezultat pogovorov s posamezniki, ki so prestopili ograjo mostu z namenom, da bi se vrgli v globino. Pri tem se razkrije spoznanje, da je za preprečevanje tragičnih namer včasih dovolj zgolj pogovor.

Čeprav je TED, ustanovljen leta 1984, na voljo kot spletna stran, je uporabniška izkušnja najboljša pri uporabi brezplačne mobilne aplikacije. Na voljo je približno 100.000 video posnetkov in vsak dan objavljajo nove. Priročna je možnost shranjevanja posnetkov na samo pametno napravo in s tem dostop do vsebin tudi takrat, ko ni na voljo brezžične povezave. Dolžina posameznih video posnetkov je okrog 20 minut z izjemami, ko gre za intervjuje. V tem primeru trajajo posnetki tudi več kot eno uro. Zanimiva je funkcija Surprise Me, ki jo velja preizkusiti. Uporabnik si nastavi čas, ki ga ima na razpolago, in vsebino video posnetka. Slednje ne pomeni izbire med vnaprej določenim kategorijami, temveč izbiro med različnimi občutki, kot je na primer navdih, presenečenje ali občudovanje. Nato se samodejno začne predvajati izbiri primeren posnetek. Dobra stran funkcije Surprise Me je, da se uporabniku predvaja vsebina, ki si je verjetno sam ne bi nikoli izbral. Obenem se s tem odvzame breme brskanja po zbirki posnetkov in tehtanja, kateri bi bil najprimernejši.

Khan Academy

Že od leta 2006, ko je bila ustanovljena neprofitna organizacija, ponuja Khan Academy izobraževanja mešanih tematskih sklopov. V aplikaciji se pojavljajo tako družboslovne kot tudi naravoslovne teme in velikokrat so izpostavljene tiste, ki so zanimive v danem trenutku. V času luninega mrka, ki so ga lahko opazovali prebivalci ZDA, je bilo tako mogoče izbirati med velikim številom izobraževanj na temo astronomije in astrofizike. Veliko poudarka je tudi na družboslovju. Ekonomija je podrobno razdelana z večjim številom programov, ki pokrivajo tako moderne ekonomske teorije kot tudi sam nastanek ekonomskih sistemov. Objavljene so tudi vsebine organizacij, s katerimi sodeluje Khan Academy, kot sta muzej Tate Modern in podjetje Pixar, ki je vodilno na trgu pri razvoju in izdelavi animiranih filmov. V zadnjih dveh letih se je pojavilo veliko vsebin, katerih namen je dopolniti klasični izobraževalni sistem. Predmeti, kot je na primer matematika, so tako razdeljeni po razredih, ki jih obiskujejo mlajši uporabniki. Za ameriške uporabnike so na voljo celo brezplačne priprave na zaključne izpite, ki so ključen pogoj za vpis na dobre univerze. V tem pogledu je Khan Academy pomemben igralec na trgu, saj se za podobne programe priprav na omenjene izpite zaračunavajo visoki zneski in so manj premožnim družinam nedostopni.

Pristop, ki so ga izbrali pri Khan Academy, je podoben šolskemu. Veliko video posnetkov se namreč v celoti odvija v podobnem okolju kot v razredu s klasično tablo in kredami. Takšna uporabniška izkušnja je načrtna, saj je bistvo neprofitne organizacije, da posreduje znanje čim večjemu številu uporabnikov po svetu. Vsebine so prevedene v pet jezikov in enako velja za gradiva, ki so na voljo med izobraževanjem. Zaradi omenjenega poslanstva je organizacija prejela številne donacije, med drugim od podjetja Google in mehiškega gradbinca Carlosa Slima. Khan Academy je na voljo kot brezplačna aplikacija za iOS in Android ter tudi v obliki spletne strani. Veliko video posnetkov je tudi objavljenih na kanalu YouTube.

Yousician

V povsem drugi, a nič manj občudovanja vredni kategoriji je aplikacija Yousician. Kot je mogoče sklepati iz samega naziva, je namenjena učenju igranja instrumentov. Na izbiro so klavir, bas kitara, ukulele in kitara. Učni programi so namenjeni tako popolnim začetnikom kot tudi tistim, ki že obvladajo osnove in bi radi nadgradili svoje znanje. Izstopa način, kako so predstavljene lekcije in kako učitelji posredujejo znanje, saj bistveno odstopajo od klasičnih glasbenih šol s pretirano formalnim pristopom in velikim poudarkom na teoriji. Yousician se posveča uporabniku in temu, da mu že ob prvem obisku aplikacije vzbudi občutek dosežka in pridobitve novega znanja. Le to je zagotovilo, da se bo uporabnik naslednjič vrnil. Predpogoj za uporabo aplikacije je lastni instrument, ki se ga uporabnik želi naučiti. Pomemben je tudi dober pametni telefon, katerega aplikacija se uporablja za poslušanje igranja in ugotavljanje, ali so note pravilno zaigrane. Lekcije so primerne za popolne začetnike. Med drugim se ob pomoči inštruktorjev uporabnik nauči osnov, kot je uglaševanje posameznega instrumenta. Pri tem se ob pomoči zvočnika na telefonu določi prava frekvenca.

Vsebinsko je aplikacija nadvse široka. Poleg lekcij, ki učijo osnove igranja posameznega instrumenta, so na voljo misije, ki se jih uporabniki lahko udeležujejo. Ob uspešnem zaključku uporabniki nadaljujejo učenje na naslednji stopnji. Prav tako je na voljo velika zbirka pesmi, ki ustrezajo posameznemu instrumentu. Na voljo so klasične pesmi pa vse do trenutno najbolj aktualnih. Vse za to, da se uporabnika čim dlje zadrži pri uporabi aplikacije. Vsak teden potekajo tudi posebna tekmovanja, ki se jih lahko udeležujejo vsi uporabniki aplikacije z vsega sveta.

Yousician je ena izmed tistih aplikacij, ki dobro prikažejo uporabnost pametnih naprav. Na voljo je uporabnikom iOS in Android OS. Namestitev je brezplačna in na voljo je tudi nekaj brezplačnih lekcij. Tako je mogoče ustvariti vtis o uporabi aplikacije. Za dostop do celotne zbirke pa je treba plačati mesečno naročnino. Cenovni razpon je od 10 do 20 evrov na mesec.

Nikoli ceneje in nikoli bolj dostopno

Predstavljena je manjšina izobraževalnih ponudnikov, ki svoje storitve ponujajo v obliki mobilnih aplikacij in spletnih strani, seveda pa je na voljo še ogromno vsebin za področja, ki so bolj specifična in specializirana.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji