Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2010

Ukročene ikone

Ne glede na to, ali si priznamo ali ne, namizje je zelo pomemben del vsakega računalnika in že pogled nanj pove marsikaj o njegovem uporabniku. Nov program iz programske hiše, ki že leta skrbi za lepši videz Oken, bo z ogradami pomagal vzdrževati (ne)red na vašem namizju.

Majhen brezplačen in inovativen program Fences deluje tako, da na namizje izriše prosojne ograje, vanje pa samodejno ali ročno razporedimo ikone na namizju. Z razporejanjem ikon v takšne ograde lahko kategoriziramo ikone v različne skupine in spletne povezave ločimo od dokumentov in začasne datoteke od tistih, ki bodo na namizju dlje časa in podobno. To počne povsem nemoteče in pri uporabi namizja te ograde niso prav nič v napoto.

Namesto ikon vsepovsod na namizju jih lahko pospravimo v ograde.png]

Ob namestitvi ali kdaj kasneje lahko izberemo možnost, da program sam ustvari ograde ali pa se razporejanja lotimo sami, po lastnem okusu. Ograde lahko poljubno premikamo, jim spreminjamo velikost in jih poimenujemo ter tako prilagodimo svojemu okusu. Ker je uporabljanje z ogradami nekoliko nenavadno in skrito (namig: uporabite desni gumb miške!), je programu priložena tudi jedrnata, a učinkovita in lična pomoč.

Nekoliko skrita, a nadvse uporabna je funkcija, da vse ikone namizja povsem skrijemo. To naredimo preprosto z dvojnim klikom namizja. Želeli bi si le, da bi bilo kaj takega mogoče tudi s čisto pravimi mizami!

Lahko bi rekli, da so tri vrste uporabnikov, če govorimo o okenskem namizju. Tisti, ki namizje pustijo takšno, kot je - po njem se valjajo ikone nameščenih programov in tudi takšne, ki jih nikoli ne potrebujemo, recimo Acrobat Reader. Druga vrsta uporabnikov na namizje shranjuje vse mogoče in ga nikoli ne počisti - pri teh je namizje nametano in povsem nepregledno. Tretji uporabniki delujejo v povsem nasprotni smeri - namizje imajo radi povsem prazno.

Ne glede na to, v katero skupino sodite,, vam bo Fences v pomoč in bo namizje naredil uporabnejše, predvsem pa vam bo dal nekaj zagona, da ga boste uredili in bolj učinkovito izrabili.

Namig: bližnjice za učinkovitejšo izrabo namizja:

Win + D - prikaže namizje.

Win + M - pomanjša vsa aktivna okna.

Win + Shift + M - povrne vsa pomanjšana okna.

V Windows 7 je na voljo poseben gumb ob opravilni vrstici za udobnejšo uporabo namizja. Če z miško počijete v skrajno desnem kotičku opravilne vrstice, boste izvedli t. i. Desktop Peek, ki bo vsa okna naredil prosojna, da boste lahko pogledali na namizje. Klik na isto mesto bo prikazal namizje, enako kot bližnjica Win + D.

Gumb, ki v Windows 7 sproži Desktop Peek.png]

Fences

Kaj: Program za ureditev ikon na namizju.

Izdeluje: StarDock, www.stardock.com/products/fences.

Cena: Brezplačno za osebno rabo.

Za: Odlična zamisel, majhen vpliv na delovanje računalnika.

Proti: Želeli bi si prenosno (portable) različico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji