Objavljeno: 24.4.2007 02:46 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor April 2007

Turbo se vrača

Nekoč je bil Turbo Pascal. Odlično razvojno okolje s programskim jezikom pascal, ki je delovalo v okoljih DOS in CP/M, izdelovali pa so ga v podjetju Borland, ki je z njim tudi zaslovelo - predvsem po zaslugi cene. V času, ko so razvojna orodja stala po nekaj tisoč dolarjev, so v Borlandu stavili na 99 dolarjev - in zmagali.

Pohitimo naprej, kakšnih dvajset let. Borland se je večal, širil, kupoval druga podjetja, hkrati pa razširjal (in dražil) tudi svoje paradno razvojno okolje - Delphi (naslednik Borland Pascala, ki je bil naslednik Turbo Pascala). Vedno bolj so bili usmerjeni v velika podjetja in zanemarjali ljubiteljske programerje in enoosebna podjetja. Pa jim ni šlo prav dobro in zato so lani začeli iskati kupca za svojo linijo razvojnih orodij (Delphi, C++Builder, JBuilder). Tudi tega niso našli - vsaj takega ne, ki bi ponudil ustrezno vsoto - so pa vseeno odcepili razvojni oddelek v ločeno in skoraj povsem samostojno podjetje CodeGear. To zaenkrat prav lepo miga; prav v času nastajanja tega članka poteka virtualna (spletna) konferenca CodeRage, na kateri predstavljajo novi Delphi 2007 in novosti v JBuilderju.

Toda dovolj o CodeGearu. Besedo ali dve bomo podjetju posvetili, ko bo izšel Delphi 2007, zdaj pa se vrnimo k temi tega članka - družini razvojnih orodij Turbo. Da, prav ste prebrali, Borland se je (tik pred nastankom CodeGeara) odločil oživiti slavno ime. Gre pravzaprav za štiri izdelke - Turbo Delphi for Windows, Turbo Delphi for .NET, Turbo C# for .NET in Turbo C++ for Windows - ki so vsi "le" okleščena različica Borland Developer Studia 2006 (o tem smo več pisali v lanski februarski številki, www.monitor.si/clanki.php?id=1179). Rekli smo "le", a v narekovajih, saj so to še vedno nadvse zmogljiva razvojna orodja, uporabna tudi za programiranje resnih aplikacij. Večino programov, ki jih lahko prevedete v BDS 2006, lahko prevedete tudi v enem od okolij Turbo. Izjema so programi, ki uporabljajo knjižnice oziroma orodja, ki jih v liniji Turbo ni, denimo ECO.

O Borlandovih razvojnih okoljih smo že velikokrat pisali, zato omenimo le, da gre za integrirano razvojno okolje, ki združuje urejevalnik kode, vizualni urejevalnik obrazcev (za okolje .NET je uporabljen kar Microsoftov urejevalnik) in razhroščevalnik. Priložena je množica vizualnih in nevizualnih komponent, ter silno veliko knjižnic, ki olajšajo razvoj za Win32 in .NET.

Poleg vseh prednosti pa orodja Turbo prinašajo tudi vse križe BDS 2006. To razvojno okolje ni bilo toliko razvito, kolikor je zloženo skupaj, zato se v njem prepleta koda, napisana v vseh štirih podprtih jezikih, pa še v kakšnem - prevajalnik je napisan predvsem v C, integrirano okolje je izdelano pretežno v Delphiju, kar nekaj kode pa deluje v okolju .NET in je sprogramirano v J# in C# ... Zato za namestitev potrebujemo .NET 1.1, .NET SDK, pa dele okolja J#, Internet Explorer 6 in MS XML 3. Na srečo je vse priloženo in vključeno v namestitveni program. Razvojno okolje je občasno nestabilno in vedno zelo požrešno, kar zadeva pomnilnik.

Vseskozi omenjamo štiri različice okolij Turbo, pa jih je v resnici osem. Vsako je namreč na voljo v dveh različicah - Professional in Explorer. Prvo je namenjeno profesionalcem in stane 399 dolarjev, drugo pa ljubiteljem in je zastonj. Razlik med njima ni dosti. Professional ima dodanih nekaj orodij drugih izdelovalcev (denimo generator poročil) in dopušča nameščanje dodatnih komponent. Predvsem nezmožnost razširjanja s komponentami je tista omejitev različice Explorer, ki bo preprečevala njegovo uporabo v podjetjih. Obe različici pa poznata še eno omejitev - naenkrat imate lahko nameščeno le eno razvojno okolje iz družine Turbo. Če bi radi delali v dveh ali več jezikih, potrebujete BDS.

Posvetimo se še malo ceni. Rekli smo, da Turbo Professional (vsak izmed njih) stane 399 dolarjev, a pri nas se ta čisto spremenljiva cena spremeni v precej visokih 478,80 evra oziroma 632 dolarjev. Na srečo je na voljo tudi akademska različica (o pogojih povprašajte prodajalca), ki stane le 82,80 evra.

Razvojno okolje Turbo C++ for Windows

Vsebina različice Turbo C# for .NET

Turbo Professional

Kaj: Razvojno okolje za Windows.

Izdeluje: CodeGear, www.turboexplorer.com.

Prodaja: Marand, www.marand.si.

Cena: 478,80 EUR, 82,80 EUR za akademsko različico.

Za: Nizka cena za akademsko različico, veliko grafičnih gradnikov, obširne knjižnice, različica Explorer je zastonj.

Proti: Naenkrat je lahko nameščena le ena različica, evropska cena je iz neznanih razlogov bistveno višja od ameriške, različica Explorer ni razširljiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji