Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2010 | Teme: uvodnik, mnenje

Tudi virusi niso več, kar so bili

Tudi virusi niso več, kar so bili

Računalniški virusi so očitno precej drugačni od tistih, ki jih vsak dan vdihavamo. Če se slednji kljub hudi svetovni "pandemiji" kar naenkrat razblinijo v nič, se prvi zelo hitro razvijajo, mutirajo in ogrožajo svet, kot ga poznamo. Resda panika ob njih še ni dosegla primerljive ravni, a ne manjka veliko.

Naj se najprej posvetim pravovernim bralcem in pojasnim, da seveda vem, da računalniški virusi niso samo virusi, temveč še vse kaj drugega. In da so trenutno najbolj "priljubljeni" virusi v resnici trojanski konji, ki se jim bom posvetil tudi v tem zapisu. Toda v pogovornem jeziku so to vse pač le - virusi.

Spomnim se svojega (no, v resnici dekletovega) prvega PCja, ki sva ga uporabljala za programiranje, pisanje seminarskih nalog in seveda igranje tetrisa. In presenečenja, ko so v znakovnem DOSu iz čistega miru začele "padati črke" in se je po zaslonu začela poditi žogica. Šlo je seveda za virusa cascade in ping-pong. Skoraj bolj kot presenečenje je ob teh dveh virusih šlo za očaranostjo nad tehnologijo. Pomislite, v računalnik si vstavil disketo in takoj, ko je se je računalnik poskušal prebuditi z nje, se je okužil, okužbo pa prenašal na druge diskete, ki smo jih vstavili vanj. Noro! K sreči so bili tudi avtorji takratnih virusov bolj ali manj le očarani nad tehnologijo in so z virusi le redko naredili tudi kakšno resno škodo (temna izjema je bil virus michelangelo, ki se je pojavil nekaj let kasneje).

Z internetom so tudi virusi postali bolj moderni, prenosljivi in včasih "zlobni", predvsem pa se je bilo z njimi veliko laže okužiti kot z disketo. Spomnim se svojega takratnega direktorja, ki ga je izredno zanimalo, zakaj mu poslovni partner pošilja sporočilo z naslovom I love you. Tako zelo, da je odprl priponko in s tem sprožil brisanje vseh datotek JPG v naših strežnikih (Monitor v osnovi sestavljamo iz besedila in datotek JPG ...). K sreči varnostna kopija ni zatajila ... Z internetom se je začela spreminjati namembnost virusov; vse več jih je namreč postalo trojancev, programov, ki rabijo le temu, da prek njih nekdo na daljavo upravlja računalnik. Take računalnike je potem moč uporabljati za množično distribucijo nezaželene pošte, spletno praznjenje bančnih računov ali brskanje po osebnih informacijah oz. geslih.

No, danes, ko je internet blago, ki je doma v skoraj vsakem domu, so tudi virusi blago, o katerem se poroča tudi pri večernih novicah, med politiko in črno kroniko. Tako kot se poroča o najdenih varnostnih razpokah v operacijskih sistemih in programih, ki jih ti virusi velikokrat izkoriščajo. Hej, o tem se danes izrekajo že vladni uradi! Saj ste zasledili zadnjo limonado s tega področja, ne? Naj povzamem v dveh stavkih. Google je sporočil, da so odkrili "sofisticiran poskus" vdora v njihove sisteme, tarča naj bi bili Gmail naslovi kitajskih oporečnikov, zato so se odločili, da ne bodo več spoštovali kitajskih zakonov o cenzuri iskalnih zadetkov (na google.cn) in bodo najverjetneje ob milijarde dolarjev, ker jim bo Kitajska prepovedala delovanje, za vse skupaj pa je kriv Microsoft, ker so napadalci za širjenje svojega trojanca menda uporabili eno izmed še neodkritih vrzeli v Internet Explorerju. In ker se je Internet Explorer izkazal za dovolj luknjastega tudi za napad na velike korporacije, sta nacionalna urada za varnost Nemčije in Francije izdala uradno priporočilo, naj uporabniki raje uporabljajo druge spletne brskalnike. Tole je pa za računalniško področje že skorajda zaplet epskih razsežnosti!

Pravzaprav je nenavadno, da je Google z novico o tem, da mu je nekdo poskušal vdreti v sistem, sploh prišel na dan. Sporočilo je po dobrem premisleku videti kot samoreklama, ki naj bi povprečnemu gledalcu večernih poročil dala vedeti, da je podjetju več do človekovih pravic kot do denarja oglaševalcev na Kitajskem. Hkrati pa je videti, kot da jim je dogodek prišel kot naročen, da bi se elegantno umaknili iz odločitve, da bo google.cn spoštoval kitajske zakone (in torej cenzuriral na Kitajskem prepovedane tematike). Drugače povezati hekanja gesel nekaj kitajskih oporečnikov in umika cenzure iz iskalnika se pač ne da. Pa četudi so hekanje morda izvedli pripadniki kitajske tajne službe, ki so imeli pomoč v zaposlenih v kitajskem Googlu, kot se govori. Katere tajne službe pa gesla, katerakoli, ne zanimajo? Stavim, da ima ameriška CIA na glavi še bistveno več masla.

Še najbolj pa je zabavno, kako je iz te pravzaprav politične igrice kot kolateralna škoda izpadel - Microsoft. Res, njegov brskalnik Internet Explorer po mojem osebnem mnenju ni kak tehnološki biser, vendar je po drugi strani treba priznati, da je Microsoft z njim pred težavno nalogo. Vzdrževati mora tri različice (6, 7 in 8) na vsaj petih operacijskih sistemih (2000, 2003 server, XP, Vista/2008 Server, Windows 7/2008 Server R2) in pri tem računati na to, da velika večina hekerjev pri iskanju razpok meri nanj, ker je pač daleč najbolj razširjen. Drugi izdelovalci brskalnikov enostavno rečejo "različica 2.x ni več podprta, namestite si 3.x", Microsoft si tega ne more privoščiti. Hej, v našem spletu imamo še vedno 18 % uporabnikov s strašno zastarelim IE 6, na www.mladina.si pa je takih celo 30 %!

Ko to pišem, je celotno dogajanje še nekoliko v megli in si novice marsikdaj nasprotujejo. Vzpostavil pa se je vzorec "pošteni in pravični Google", "zlobni in nesposobni MS". In seveda "zlobna Kitajska". Prav zanima me, kaj se bo izcimilo na koncu.

Hej, v našem spletu imamo še vedno 18 % uporabnikov s strašno zastarelim IE 6, na www.mladina.si pa je takih celo 30 %!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji