Objavljeno: 18.12.2007 22:43 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2007

Tudi Toshiba z monitorji LCD

Toshibo v našem laboratoriju poznamo predvsem po (številnih) prenosnih računalnikih, ki jih kar noče zmanjkati. Oznako te korporacije (če se omejimo na računalništvo in elektroniko) pa nosijo tudi televizorji LCD, diskovni snemalniki oz. videorekorderji, projektorji, diski itd. Naštetim sta se nedavno pridružila tudi prva dva monitorja LCD z diagonalo 20 in 22 palcev. Preizkusili smo slednjega.

Gre za precej običajen monitor. Ohišje je nevsiljivih oblik in običajne "pisarniške" črne barve. Do pisarne prijazna je tudi matrika LCD, ki nima posebnega odbojnega premaza, ki v omenjenem okolju prej škodi kot koristi. Prav pa bodo prišli vgrajeni zvočniki, ki povsem zadostujejo za občasne zvoke, ki jih izpuščajo naši računalniki oziroma operacijski sistem, za poslušanje glasbe pa niso ravno najboljša izbira.

Monitor premore vhoda VGA in DVI - sploh slednji je pri ločljivosti (s širokim razmerjem stranic) 1680 × 1050 že skorajda nujen, saj le redke grafične kartice zmorejo brezhibno pretvorbo iz digitalnega v analogni svet VGA pri omenjeni ločljivosti. Še največja pomanjkljivost monitorja pa je vsekakor podstavek, ki je povsem tog, torej nenastavljiv tako vodoravno (levo-desno) kot tudi v višino. No, tako bo vsaj star, odsluženi leksikon ali slovar našel svoje drugo poslanstvo kot dodaten podstavek pod monitorjem ...

Nad prikazano sliko nimamo večjih pripomb. Monitor je bil brez nezaželenih mrtvih pik, prav tako je bila slika ostra in pravilnih barv. Resnici na ljubo smo se z barvami morali najprej malo "poigrati", saj je bila slika pri privzetih nastavitvah za naš okus kar nekoliko preveč "hladna" oziroma izrazito modre barve, a nam je to z nekaj truda in lovljenja po ne preveč intuitivnih menujih uspelo odpraviti.

Skratka, še en soliden monitor v poplavi podobnih izdelkov na trgu. Razen zanič podstavka mu ne gre očitati veliko. A konkurenca na tem delu trga je ostra, predvsem pa cenovno agresivna.

Toshiba TekBright 22''

Kaj: Monitor LCD z diagonalo 22 palcev.

Izdeluje: Toshiba, www.toshibadirect.com.

Cena: 405,6 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Videz, vgrajeni zvočniki.

Proti: Ni nastavljiv po višini, prikazana slika je "hladnih" barv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji