Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2013 | Teme: NAS

Trio podatkovnih škatel

Pred dvema mescema smo opravili veliki preizkus naprav NAS in preizkusili 15 modelov. Preizkus so za las zgrešili trije modeli znamke Qnap, ki z novim operacijskim sistemom ponujajo zanimivo izbiro.

Za domače, manj zahtevne uporabnike je najzanimivejša naprava model TS-212. Gre za lično oblikovano napravo iz bele plastike, ki jo moramo za vgradnjo diskov izključiti in odpreti. Ker gre za napravo za domače uporabnike, je to razumljivo, čeprav se pri vse več cenejših napravah diski vstavijo brez odpiranja samega ohišja naprave.

Na sprednji strani je vmesnik USB, namenjen predvsem hitremu kopiranju s pomnilnikov USB. Zadaj sta še dva vmesnika USB (vsi trije so po standardu 2.0), ki sta namenjena priklopu zunanjih naprav, denimo diskov ali tiskalnikov, ki jih lahko delimo po omrežju. Zadaj je tudi razmeroma majhen ventilator, zaradi katerega je ta model malce nad povprečjem po glasnosti.

Pri preizkusih hitrosti se je TS-212 slabše odrezal, zmore približno polovico hitrosti najboljših naprav. To je za večino manjših potreb sicer dovolj hitro, zaplete pa se predvsem pri večjem število hkratnih prenosov. Glede na vgrajeni Marvellov procesor (ki bije pri 1,2 GHz) in le 256 MB pomnilnika je to razumljivo, seveda je tudi cena temu primerna.  

Pozitivna prednost modela TS-212 je nov operacijski sistem, imenovan QTS 4.0. Kot smo vajeni iz teh naprav, gre za predelan Linux, ki je v zadnji različici dobil zelo dober uporabniški vmesnik. Uporablja oddaljeno namizje, do katerega imam dostop prek spletnega brskalnika – torej podobno, ko poznamo že iz Synologyjevih naprav. V novem sistemu lahko delamo z več okni hkrati, je pa dober predvsem za tiste, ki se veliko igrajo s samo napravo.

Enak sistem je v rabi tudi pri drugih dveh napravah, torej v TS-412 in TS-421. Na prvi pogled sta si zelo podobni, v obeh je prostor za štiri diske. Največja razlika je v tem, da je v TS-421 vgrajen zaslon stanja na prednji strani, cenejši TS-412 pa tega nima. Ohišji sta zelo kakovostni, zadaj je pri obeh razmeroma velik (in tih) ventilator.

Modela sta zelo dobro založena z vmesniki, sploh TS-412, ki je v tem pogledu boljši od marsikaterega dražjega tekmeca. Oba imata dva gigabitna omrežna vmesnika, štiri vmesnike USB (pri tem ima dražji model dva po hitrejšem standardu USB 3.0) in dva vmesnika eSata. Slednjega je vse manj, sploh pri modelih srednjega in nižjega cenovnega ranga, kjer ga izpodriva USB 3.0. Pri obeh napravah se diski privijejo na nosilce, menjavamo jih lahko med delovanjem naprav.

Obe napravi imata Marvellov procesor, le da ima pri cenejši takt 1,2 GHz, pri dražji pa 2,0 GHz. Pomnilnika ima cenejši model le 256 MB, dražji pa 1 GB. Vse skupaj se pozna tudi na izmerjenih hitrostih, kjer lahko za TS-412 rečemo, da je med najpočasnejšimi štiri-diskovnimi enotami, kar smo jih preizkusili. Pri velikih datotekah se še dobro odreže (okoli 80 MB/s pri branju in 50 MB/s pri pisanju), slabše pa pri majhnih (20 MB/s pri branju in 12 MB/s pri pisanju).

Občutno boljši je večji brat, model TS-421. Ta je pri branju velikih datotek dosegel slabih 100 MB/s in 70 MB/s pri pisanju, pri majhnih datotekah pa 30 MB/s pri branju in slabih 20 MB/s pri pisanju. Rezultati sicer niso primerljivimi s profesionalnimi štiridiskovnimi modeli (tam so praviloma v rabi Intelovi procesorji družine Atom), a bo za zahtevnejše domače uporabnike tudi po hitrosti dobra izbira.

Najcenejša preizkušena Qnapova naprava, model TS-212, je zanimiva predvsem zaradi nizke cene, čeprav bi potem raje priporočili D-Linkov DNS-327L, ki je dobil priznanje zlati Monitor in ponuja podobne zmogljivosti po še nižji ceni. Edina prednost Qnapa v primerjavi z njim je boljši uporabniški vmesnik. Model TS-412 je bolj zanimiv, saj dobimo po razmeroma nizki ceni napravo za štiri diske, ki ima tudi polno bero vmesnikov. Resda manjka USB 3.0, a sta zato na voljo kar dva vmesnika eSata. Najdražji, TS-421, pa je glede na ponujeno nemara nekoliko predrag.

Qnap TS-212

Izdeluje: www.qnap.com

Prodaja: www.omo7.com

Cena: 190 EUR.

✓    Cena, uporabniški vmesnik.

✗    Hitrost, glasnost.

Qnap TS-412

Izdeluje: www.qnap.com

Prodaja: www.omo7.com

Cena: 359 EUR

✓    Cena, uporabniški vmesnik, opremljenost.

✗    Hitrost.

Qnap TS-421

Izdeluje: www.qnap.com

Prodaja: www.omo7.com

Cena: 539 EUR.

✓    Hitrost, uporabniški vmesnik.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji