Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2019

Triki za Googlove Zemljevide

Googlovi Zemljevidi so spremenili sleherno potovanje, vodijo nas od točke A do točke B ne glede na prevozno sredstvo in celo med pešačenjem. Za nameček uporabljamo mobilno aplikacijo Google Maps kot geografski iskalnik po okolici. Kam bi lahko parkirali avto, kje je še kakšna odprta trgovina, kje imajo dobro hrano in podobna vprašanja so mačji kašelj za storitev, ki se iz leta v leto izboljšuje in nadgrajuje.

Točne informacije o načrtovani poti dobimo šele, ko določimo natančen čas odhoda.

Google Maps je zelo priročen pripomoček za načrtovanje poti. A pri tej rabi ne smemo pozabiti na dokaj skrite nastavitve časa. Če časa odhoda ne navedemo, nam Google ne more postreči s točnimi informacijami o prometu, povezavah in drugih spremenljivkah, ki jih je na cesti ali poti vedno precej. Nastavitev v mobilnem programu najdemo na zgornji polovici zaslona pod prevoznimi sredstvi. Dotaknemo se besedne zveze Depart at oziroma Ura odhoda, odvisno od sistemske nastavitve in porekla naprave, nakar prestavimo uro in po želji tudi dan na dejanski čas, ko bomo potovanje začeli.

Pot po želji prilagodimo s postanki.

Kadar je pot bolj zapletena in ne vsebuje le začetne in končne točke, ko, na primer, spotoma poberemo še prijatelja ali se ustavimo na kosilu, načrtovanje poti zahteva postanek. V Google Maps ga dodamo tako, da na zaslonu s prikazano potjo uporabimo ikono s tremi pikami ter ukaz Add stop (Dodaj postanek). Na vrhu zaslona se točki A in B doda še tretja, kjer želeno lokacijo izberemo po ustaljenem načinu.

Google Maps ve, kje delamo, zato nam redno streže s svežimi informacijami o dogajanju na poti v službo.

Program Google Maps se z uporabo uči in nam iz dneva v dan postreže z uporabnejšimi informacijami. Kmalu prepozna lokacijo našega doma, službe in drugih krajev, kjer se pogosto zadržujemo. Posamezen vnos zlahka uredimo, če se odpravimo v Your places (Vaša mesta) izberemo, na primer, Work (Služba) ter ikono s tremi pikami, nakar naslov popravimo z Edit work (Uredi službeni naslov). Hitre informacije o poti v službo so nato dostopne kar z osnovnega zaslona, na ekran jih prikličemo z gumbom Commute (Dnevna pot).

Na Androidu je gumb za prenos območja na zemljevidu za uporabo brez internetne povezave na zaslonu z informacijami o iskanem mestu.

Googlovi Zemljevidi za delo potrebujejo povezavo s spletom. Če so na naši poti področja s slabo pokritostjo mobilnega interneta, je priporočljiva uporaba možnosti prenosa mape na telefon. Najprej poiščemo želeno lokacijo oziroma območje, nato izberemo ikono s tremi pikami in ukaz Download offline map (na Androidu je gumb Prenesi na zaslonu z informacijami o iskanem mestu). Ko s premikanjem kvadrata označimo del zemljevida, ki ga želimo na lokalni napravi, se zemljevid prenese. Preneseni zemljevidi so shranjeni pod ikono treh črt in opcijo Offline maps (Zemljevidi brez povezave). Med vožnjo so nam shranjeni zemljevidi na voljo brez brezžične ali mobilne povezave, seveda brez trenutnih prometnih informacij.

Ko iskanje po zgodovini postane zamudno, si omislimo seznam priljubljenih krajev.

Sčasoma se v Googlovih Zemljevidih nabere lokacij, krajev in lokalov, ki smo jih obiskali. Ob kopici vnosov zgodovina iskanj postane neuporabna. Takrat nam na pomoč priskoči shranjevanje lokacije na seznam priljubljenih. Na seznam mesto shranimo z gumbom Save / Favourites (Shrani / Priljubljeno), do seznama pa dostopamo z uporabo ikone s tremi črtami in ukazom Your places (Vaša mesta).

Poročilo s poti na cilj pošljemo z deljenjem napredka »Share trip progress«.

Včasih se nam med potovanjem zalomi in čas prihoda na cilj ne velja več. Ker smo prijatelja ali sorodnika po telefonu že obvestili o našem prihodu, mu lahko spotoma pošiljamo še informacijo, kako napredujemo do cilja. Trenutni predviden čas prihoda in napredek na poti nam pomaga deliti možnost s spodnjega dela navigacijskega zaslona Share trip progress (Deli napredek poti).

Razlage poti po telefonu nas reši skupna raba lokacije.

S prijatelji lahko delimo svojo lokacijo, kadar je po telefonu težje razložiti, kje se trenutno nahajamo. Možnost se imenuje Dropped pin (Dodana oznaka), izvedemo pa jo z daljšim dotikom zemljevida na mestu, ki ga želimo označiti. Oznako nato poimenujemo ter delimo s prijatelji, z znanci ali družino. Lokacijo lahko delimo tudi z možnostjo iz osrednjega menija Location sharing (Skupna raba lokacije), ki naše nahajališče deli z izbranci ali drugimi aplikacijami določeno časovno obdobje. Deljenje lokacije najdemo še pod opcijami, ki se prikažejo na zaslonu po dotiku modre pike. Tu je tudi možnost Set as parking location (Shrani parkirišče), ki nam pomaga najti parkirano vozilo, če smo pozabili, kje smo ga pustili.

Aplikacija Google Maps je veliko več kot le navigacija in digitalni zemljevid. Pomaga nam iskati zanimiva mesta v bližini, preveriti delovni čas lokalov in celo zasedenost restavracij ter drugih objektov. Ko na zemljevidu poiščemo iskani naslov, nam pogled na spodnji, razširjeni zaslon razkrije dodatne informacije o iskanem mestu, med drugim tudi graf z obiskanostjo ob določenih urah in predviden čas čakanja, če je na voljo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji