Objavljeno: 4.9.2012 10:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2012

Trik na trik ...

Trik na trik ...

V rokah držite "posebno" številko Monitorja, ki jo v uredništvu pripravljamo že sedmo leto zapored. Opazili boste, da se po vsebini kar precej razlikuje od običajnih številk, natančno to smo z njo tudi hoteli doseči.

Osnovna zamisel posebnih tematskih številk, ki jih pripravljamo od leta 2006, je bralcem zagotoviti zanimivo in koristno branje tudi čez poletje, ko ima uredništvo sicer počitnice. Julija torej Monitor res ne izide, zato pa junija izideta dve številki, s čimer sem vam poskušamo nekako odkupiti.

Monitorja se drži sloves "strojniške" revije, navsezadnje je kot tak pred 21 leti tudi nastal, zato so bile tudi posebne številke, ki smo jih izdali doslej, narejene v tej smeri. Začeli smo z velikim preizkusom video kamer, nadaljevali s preizkusom 100 fotoaparatov in nato posegli še v druge dele zabavne elektronike - med televizorje in lani še med tablice in pametne telefone.

Letos smo se odločili drugače. V rokah držite Monitor, ki je od prve do zadnje strani posvečen nasvetom, trikom in zvijačam. Nekakšen "Umetak", za tiste, ki se še spomnite legendarne beograjske revije Računari. Razlog je preprost - tehnologije je vedno več, uporablja jo vedno večji odstotek prebivalstva, pa vendar jo uporabljamo vedno bolj površno. Računalnik prižgemo, zaženemo brskalnik in gremo v splet. Odklikamo Word in napišemo pismo. V Excelu seštejemo mesečne družinske stroške. S telefonom telefoniramo, pošiljamo SMSe in morda še odgovorimo na elektronsko pošto. Na televizorju gledamo tisto, kar nam servira krajevni ponudnik televizije ... To niti ne čudi, saj so današnji programi in naprave tako zapleteni, da včasih še sam izdelovalec ne ve, kaj vse je z njimi mogoče početi. Splošno znano je, da uporabniki Microsoftovega paketa Office uporabljajo le minimalen odstotek zmogljivosti, bolj kompleksne zmogljivosti pa puščajo ob strani (priznam, tudi sam sem med njimi - vem, da bi mi prišlo prav znanje vrtilnih tabel v Excelu, pa se mi ne ljubi potruditi, da bi se jih naučil ...).

Da, z vsemi temi napravami in programskimi paketi je mogoče početi še marsikaj, če si le vzamemo čas, oz. uberemo bližnjico in si o tem kaj preberemo. Okna imajo z vsako različico več odkritih in skritih zvijač, ki se jih lahko lotimo s posegi v register. Lahko jih pohitrimo, lahko jim spremenimo uporabniški vmesnik. Enako velja tudi za Mace oz. MacOS, ki v zadnjem času pridobiva na priljubljenosti. Tu bi še posebej poudaril potrebo po znanju povezovanja sveta PC in Mac. Navsezadnje velika večina še vedno uporablja PC/Windows, zato se mora marsikateri uporabnik Maca nekako znajti, ko hoče komunicirati z okenskimi kolegi.

Oboji pa danes verjetno največ uporabljajo spletne brskalnike. Ti so še nedavno veljali le za nekakšen primitiven prikazovalnik opisnih datotek HTML, danes pa so to pravi operacijski sistemi v malem, saj zmorejo izvajati programsko kodo. Pri tem so tako uspešni, da jih "nekateri" poskušajo vpeljati tudi kot edini "operacijski sistem" v računalniku. Hej, brskalniki so tako zelo pomembni, da je Microsoftu nekoč grozila huda kazen, če brskalnika ne bi ločil od Oken in s tem tudi formalno dopustil konkurenco. Konkurenco, ki danes obsega izdelke takih velikanov, kot sta Google in Apple, pa seveda Mozilla in Opera (ki bo morda zdaj zdaj postala Facebook).

Kljub vsemu pa se tudi v tej številki strojni opremi nismo popolnoma odpovedali. Enostavno zato, ker je tudi z njo danes mogoče narediti veliko več, kot počne večina uporabnikov. Verjetno je že marsikdo slišal, da je mogoče televizor povezati z računalnikom, veliko manj pa jih je to tudi storilo. Ker je to še vedno precej zapleteno, treba je kar nekaj znanja, predvsem pa je treba vedeti, kaj in kako bomo s tem sploh pridobili. Preberite si torej, kakšne kable potrebujete, oz. kakšna dodatna strojna oprema bo potrebna, če bi radi televizor iz neumnega prikazovalnika gibljivih slik prelevili v vrhunski sistem nelinearne televizije.

Enako velja za telefone, za katere smo pred nekaj meseci v naši oddaji MonitorTV ugotovili, da jih največ uporabnikov še vedno uporablja za telefoniranje in SMSe. Vsaj tako so nam povedali intervjuvani "navadni" uporabniki. Pa vendar, odkar je iPhone uvedel nameščanje programov s tržnice, lahko z njimi počnemo še veliko več. Hej, če imamo telefon z Androidom in smo nekoliko "hekerčka", mu lahko celo spreminjamo hitrost procesorja in celo električno napetost, ki ga napaja!

In kaj bo na koncu naredila večina uporabnikov tako na novo spoznanih spletnih brskalnikov in pametnih telefonov? Zagnala se bo na Facebook in Twitter, seveda. Zato smo proti koncu tokratne številke poskrbeli tudi zanje ;)

In kaj bo na koncu naredila večina uporabnikov tako na novo spoznanih spletnih brskalnikov in pametnih telefonov? Zagnala se bo na Facebook in Twitter, seveda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji