Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2022

Tista mala kitara

Glasba dokazano zmanjšuje stres, še več različnih prednosti pa ima igranje lastne glasbe, ki povečuje produktivnost, izboljša ustvarjalnost in gradi samozavest. Žal je učenje igranja na večino glasbil precej zahtevna stvar. Na srečo obstaja mala kitara, za katero ne potrebujemo dragega učitelja ali več let vaje, da bi z igranjem nanjo osrečevali sebe in bližnje. Reče se ji ukulela in zanjo potrebujemo zgolj voljo ter naslednje aplikacije.

Prva postaja pri učenju najrazličnejših stvari je danes zagotovo spletišče Youtube, ki gosti tudi številne video posnetke, s katerimi nas avtorji bolj ali manj brezplačno učijo igrati na štiristrunsko čarobno kitaro. Med vidnejšimi avtorji teh učnih ur je John The Ukulele Teacher, ki je svoje bogato znanje združil v aplikaciji The Ukulele App. Gre za odličen programski izdelek uporabnikov vseh vrst. Ne glede na to, ali smo začetnik ali mojster, nam The Ukulele App postreže s številnimi akordi, vzorci brenkanja, lestvicami, prehodi in seveda video lekcijami. Posebnost zares odlične kupčije, ki nas olajša za pičla dva evra, je orodje, ki nam pomaga prepoznati na strune postavljeni akord.

Learning Ukulele in 7 Days je aplikacija, ki obljublja, da nas nauči igranja ukulele v sedmih dneh. Že po naslovu je razvidno, da gre za programski pripomoček, ki je namenjen predvsem začetnikom. Po dnevih razdeljene lekcije nas naučijo osnov uglaševanja, držanja akordov, brenkanja in seveda igranja pesmi. Ob koncu učnega tedna bomo brez težav zaigrali kar šest različnih skladb.

Bolj raznovrstna je aplikacija Yousician, ki je mobilni podaljšek priljubljenega istoimenskega spletišča za glasbene navdušence. Na njem so zbrani pravi učitelji glasbe, ki nas za dokaj ugodno mesečno naročnino učijo igranja različnih glasbil, med katerimi je tudi ukulela. Ali nam način podajanja snovi ustreza, lahko preverimo z brezplačnimi lekcijami in preizkusom.

Večina aplikacij za učenje ukulele je opremljena s takšnim ali z drugačnim uglaševalcem male kitare, a nobena ne seže niti do kolen programskemu pripomočku GuitarTuna. Kakovosti se očitno zavedajo tudi razvijalci, ki program ponujajo zgolj v okviru dokaj drage naročnine (dva evra mesečno ali 14 na leto).

Ko igranje ukulele kolikor toliko usvojimo, poiščemo še ustrezen material za igranje. Ker nismo vsi rojeni Mozarti, ki bi zgolj s posluhom iz slišane pesmi izluščili akorde, ritem in vse potrebno za reprizo, si pomagamo s programsko zbirko razumljivo zapisanih več kot milijon skladb, zbranih pod eno streho aplikacije Ultimate Guitar: Chords & Tabs.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji