Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2019

Test - Z e-črnilom je vse bolje

Na računalniških sejmih vedno srečujemo nenavadne naprave, ki pa jih kasneje redko dobimo na preizkus oziroma redko sploh pridejo k nam v prodajo. Novi Lenovo Yoga Book je zanimiva izjema.

Prenosniki z oznako Yoga so hibridne naprave, pri katerih lahko zaslon zavihtimo okoli tečajev in jih s tem uporabljamo kot tablice. Seveda imajo zaslon, občutljiv na dotik, navadno gre za razmeroma majhne, tanke in lahke naprave. Novi Yoga Book C930 se tega drži, a z zanimivo novostjo – navadno tipkovnico s fizičnimi tipkami zamenja za še en zaslon, občutljiv na dotik. Pa še iz e-papirja je, ta zaslon.

Nekaj podobnih poskusov smo v preteklosti sicer že srečali, nazadnje pri Asusovem prenosniku ZenBook Pro, ki je zaslon vgradil v sledilno ploščico. Pred tem so že leta 2016 pri Lenovu splavili predhodnik tega računalnika, ki je prav tako imel zaslon namesto tipkovnice. Posebnost novega modela pa je, kot rečeno, v uporabi tehnologije e-Ink, znane iz bralnikov elektronskih knjig. V praksi to pomeni, da drugi zaslon porabi res zelo malo energije, ne potrebuje lastne osvetlitve (in ostane dobro viden tudi na močnem soncu), hkrati je zelo prijazen do oči.

Kot tipkovnica se ta zaslon obnese zgolj povprečno. V primerjavi z navadno bodo tisti, ki so navajeni na slepo tipkanje, občutno počasnejši. Lenovo sicer trdi, da uporabljajo umetno inteligenco za zmanjševanje tipkarskih napak, a vseeno smo bili počasnejši in manj natančni. Na pritisk tipke lahko opozorita tako zvočni signal kot rahla vibracija, pri obeh je moč nastaviti jakost. To je koristno, a pri večjih jakostih sta se nam oba zdela nadležna. Tipkovnica ima lahko spodaj tudi majhno območje, ki simulira sledilno ploščico, lahko pa povečamo tipkovnico in se zanašamo na zaslon, občutljiv na dotik.

Naslednja uporaba spodnje polovice je oblika beležke. To uporabljamo v navezi s priloženim pisalom, ki deluje tako z zaslonom e-Ink kot z glavnim LCD. Na beležki si lahko delamo zapiske in skiciramo, pisalo deluje odlično, odziv je zelo hiter in natančen, zaslon pa tudi pravilno prepozna naslonjeno roko in ga to ne zmoti med pisanjem ali skiciranjem.

Zadnji način rabe tega zaslona pa je bralnik e-knjig in drugih dokumentov. Zaslon po diagonali meri 10,8 palca, razmerje stranic pa je 16 : 9. To pomeni, da je večji od večine e-bralnikov, najbolj razširjeni Amazonovi Kindli namreč ponujajo šestpalčne zaslone z razmerjem 4 : 3. Pri večini datotek je sicer del zaslona zaradi širokega razmerja neizkoriščen. Beremo lahko v pokončnem ali ležečem formatu, pri zadnjem lahko odpremo dve strani eno ob drugi. Med preizkušenimi datotekami podpira PDF, Epub in Mobi, to so nekako glavni formati elektronskih knjig. Presenečeni pa smo bili nad dejstvom, da ne podpira Wordovih datotek .doc ali .docx.

Prenosnik je, kot rečeno, izredno tanek (v debelino meri ob zaprtem zaslonu le en centimeter) in lahek (slab kilogram). Tu se pozna, da lahko z umikom klasične fizične tipkovnice pridobijo še kak milimeter v debelino. Kakovost prenosnika je odlična, tudi tečaj, ki se razteza čez celotno širino, je zelo kakovosten, je pa zelo nadležen za odpiranje, saj nima kakega resnega roba, za katerega bi ga lahko prijeli. Vklopimo lahko funkcijo, s kateri dvakrat tapknemo na zaprt zaslon, da se nekoliko sprosti, a to ne deluje najbolj zanesljivo.

Glavni zaslon je enake velikosti kot zaslon e-Ink, torej 10,8 palca, ponuja ločljivost 2560 × 1600 pik, zaradi občutljivosti na dotik je v uporabi svetleča prevleka, matrika IPS pa poskrbi za odlične barve in vidne kote. Zvočnika nista nič posebnega, nabor vmesnikov pa je izredno špartanski – na voljo sta le dva vmesnika USB-C, prek njiju se sicer tudi polni akumulator (to podpirata oba, vsak je sicer postavljen na svojo stran). Zraven je še ploščica, v katero vstavimo kartico MicroSD, ob njej pa še SIM-kartico. Prenosnik nima niti izhoda za slušalke niti kakega klasičnega USB.

Pri strojni opremi smo bili s procesorjem zadovoljni, gre za Intelov i5, pogon je dovolj velik (256 GB), je pa pomnilnika odločno premalo – 4 GB je danes tudi za tak majhen prenosnik premalo (še pri telefonih se počasi navajamo na večje količine). Poraba energije je sicer kar dobra. Pri našem preizkusu, ki je razmeroma požrešen, je prenosnik zdržal 4 ure in 37 minut, on nežnejši rabi pa bomo brez težav dosegli tudi do šest ur.

Nova Lenovo Yoga Book C930 (mimogrede velja opozoriti, da obstaja tudi prenosnik Lenovo Yoga C930, ki je povsem druga naprava) je zanimiva naprava, a s preveč kompromisi. Zamisel zaslona e-Ink je sicer dobra, solidno se obnese tako kot e-bralnik kot v vlogi beležnice za zapiske ali skice. Žal pa je tipkarska izkušnja slaba, zelo je omejena tako pri vmesnikih kot pri strojni zasnovi (konkretno pri majhni količini pomnilnika).

Lenovo Yoga Book C930

Kaj: hibridni prenosnik z dodatnim zaslonom e-Ink namesto tipkovnice

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Cena: 1.320 EUR

Za: Zanimiva hibridna zasnova, dobro delovanje s pisalom, velikost in teža.

Proti: Preveč kompromisov, premalo pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji