Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2019

Test Samsung Galaxy S10

Samsungovi telefoni so že tam nekje od različice Galaxy S2 nekakšno merilo za to, kaj lahko v tekočem letu pričakujemo od vrhunskih telefonov z Androidom (in ne samo z njim). Če lahko sodimo po videnem, bo tudi tokrat tako, čeprav nekateri konkurenti Korejcem že nevarno dihajo za vrat.

Deseto obletnico (ali pa vsaj »oznako«) je Apple spretno izkoristil za predstavitev telefona, ki je bil vsaj za Apple svet precej drugačen in celo revolucionaren. Ukinitev edine tipke (Home), ukinitev bralnika prstnih odtisov (in zamenjava z prepoznavo obraza), zaslon tipa AMOLED, zareza na zgornjem delu zaslona in nasploh uvedba zaslona »od roba do roba« so iPhone X uporabniku predstavili kot nekaj zares novega.

Samsung je v modelih Galaxy S marsikaj od tega uvedel že davno in sproti, zato bi bilo kar težko pričakovati, da bomo v različici S10, ki smo jo imeli v rokah tokrat, prikazali kaj drastično novega, nekaj, česar konkurenca še nima. Novosti lahko na kratko povzamemo kot:

– uvedba »luknje« za objektiv na sprednji strani

– trije objektivi na zadnji strani, tudi širokokotni

– bralnik ultrazvočnega prstnega odtisa pod zaslonom

– večji akumulator

– nekoliko hitrejše polnjenje

– zelo hitro brezžično polnjenje

– brezžično polnjenje drugih naprav

V resnici sploh ni slabo, mar ne? Četudi niso vse novosti take, da jih konkurenti še ne bi imeli, jih je kar nekaj in prav vse so odlično izvedene.

Pa vseeno začnimo na začetku.

Zaslon!

Še vedno je zaslon tisti, ki pri najmočnejših Samsungih očara. Je tipa AMOLED, po novem pa sega res od roba do roba, kajti zgornjih nekaj milimetrov, ki so bili do zdaj rezervirani za kamere in dodatna tipala, je izginilo. Bralnika očesne šarenice, s katerim so se pri Samsungu hvalili do zdaj, ni več, kot biometrična sistema prijave tako ostajata le prepoznava obraza in prstni odtis. In seveda – objektiv za kamero se je prestavil v »luknjico« v zgornjem desnem robu, pri modelu Plus sta dve. Priznati moramo, da nam je tak dizajn sprednje strani telefona zelo všeč, saj je res celotna sprednja stran posvečena vsebini, luknjica/luknjici nas le redko zmoti(ta) (denimo ob gledanju Youtuba čez ves zaslon). Sicer pa je občutek fotografiranja s takim velikim zaslonom res odličen.

Mimogrede, še vedno obstaja možnost vklopa bližnjic, ki se pojavijo ob desnem robu zaslona (t. i. Edge screen), vendar je videti, kot da bodo zaradi vedno manjše ukrivljene površine počasi odmrli. Res pa je, da telefon zaradi manjše ukrivljenosti in celo malce ostrosti robov bolje sede v roko oziroma ga je z mize lažje pobrati.

In, da, še vedno je zaslon (zdaj že ločljivosti celih 1440 × 3040 pik!) privzeto nastavljen na srednji ločljivosti (1080 × 2280 pik). Predvidevamo, da zaradi varčevanja, vsekakor mi ob preklopu na višjo ločljivost nismo opazili nobene razlike. Kar seveda sproži ključno vprašanje – zakaj višja ločljivost sploh je? Morda zaradi tega, ker se dobro vidi na prodajnih specifikacijah?

Trije modeli

V nasprotju s predhodnimi leti, ko smo bili deležni modelov S in večjih S+, Samsung tokrat prodaja tudi cenejši in manjši model S10e. Smiselno in prav nič ne bi bili presenečeni, če bi prav model E postal prodajna uspešnica. Stane namreč 200 evrov manj od modela S10, je malce manjši (diagonala zaslona 5,8 palca), strojno pa ne odstopa prav veliko. Ima enak procesor, enakih 128 GB pomnilnika, malce manj, vendar še vedno zelo veliko delovnega pomnilnika (6 GB) in še vedno odličen zaslon AMOLED. Ta sicer ob robovih ni zakrivljen, vendar bo to marsikomu celo všeč, saj je telefon zato manj »izmuzljiv«. Bralnik prstnih odtisov je nameščen na stransko tipko za vklop (tako kot smo pri Samsungu to prvič videli pri modelu A9, ki smo ga preizkusili pred nekaj meseci), objektiva na zadnji strani pa sta dva, in sicer »normalni« in odličen ultra široki, o katerem več kasneje. Zaslon ima nekaj nižjo ločljivost od »pravih« modelov S10, toda zagotavljamo vam, da tega ne boste opazili. Telefon je seveda vodoodporen (IP68) in ga lahko polnimo tudi brezžično (z ustreznim polnilnikom).

V resnici se lahko spotaknemo le ob baterijo, ki premore le 3100 mAh, kar je za današnje čase malo (pa še vedno več, kot je premogel lanski model S9). Vseeno pa boste z njo bolj ali manj prebrodili ves dan, tudi če ste zahteven uporabnik.

S10 in S10+ sta korak više in premoreta vse tisto, kar smo našteli v zgornjem spisku. Večji S10+ (velikost zaslona 6,4 palca, kar je enako kot pri lanskem modelu Note 9) ima kar pet »lukenj« za fotoaparate. Na zadnji strani so običajen objektiv (26 mm v Leica formatu), objektiv z dvakratnim zumom (52 mm) in ultra široki objektiv z Leica goriščnico 12 mm. Veseli smo predvsem zadnjega (ki ga je Samsung uvedel lani z modelom A9), ki bo koristen tudi za običajne turiste. Na kratko – turistične znamenitosti se da fotografirati tudi od blizu ;). Res pa je, da je treba pri tem paziti, saj je končni rezultat tudi malce deformiran, kar je za tako širok objektiv običajno. Med objektivi lahko prehajamo diskretno s pritiskom na ustrezno ikonico v aplikaciji za fotografiranje ali pa običajno, s širjenjem prstov na zaslonu, ko telefon objektive samodejno preklaplja. Pri »pluski« sta spredaj (za selfi) na voljo tudi dva objektiva z različnima goriščnicama (22 in 26 mm), skupaj pa ju lahko uporabimo tudi za umetniško zamegljene fotografije oziroma efekt bokeh (velja tudi za zadnje tri objektive).

Novost, ki je skupna modeloma S10+ in S10, je novi podzaslonski bralnik prstnih odtisov. Take ima že nekaj konkurentov, vendar je ta prvi (vsaj v naših rokah je bil), ki ne deluje na podlagi »fotografiranja« prstnega odtisa, ampak na branju ob pomoči ultrazvoka. Varnostni strokovnjaki se strinjajo, da je taka izvedba bolj varna, mi pa lahko potrdimo, da je tudi hitrejša – branje prsta, ki ga položimo na zaslon, je res trenutno. Razočarani pa smo, da je Samsung v desetki ukinil podporo za tiste, ki se na varnost požvižgamo in smo telefon »odklepali« s malce močnejšim pritiskom na spodnji del zaslona, brez pritiska na tipko za vklop in brez raznih prstnih potegov. Res je, da je odklep ob pomoči prstnega odtisa funkcionalno enak, vendar je moteč, kadar telefon komu podamo (denimo otrokom, ki pač nimajo našega prstnega odtisa).

Polnjenje

T. i. fast charging, v taki ali drugačni obliki, je danes prisoten prav pri vseh telefonih, tudi tistih, ki ne stanejo tisoč evrov. Vrhunski modeli pa še vedno premikajo meje. Novi Samsungi imajo tako priložen nekoliko močnejši polnilnik, s katerim lahko model S10+ (z baterijo 4100 mAh!) napolnimo v bori uri in 40 minutah. Res pa je, da je moč konkurenta (Huawei Mate 20 Pro) povsem napolniti že v eni uri. V resnici je pomembneje to, da lahko pri S10+ že v desetih minutah računamo na polnitev z 0 do 13 odstotkov, kar je res uporabno, če se nam mudi.

Kot že nekaj generacij tudi deseta omogoča brezžično polnjenje, vendar je to tokrat zelo izpopolnjeno. Če imamo novi brezžični polnilnik (mi ga, žal, še nismo dobili), lahko, če je verjeti podatkom s spleta, računamo na povsem napolnjen telefon v malce manj kot dveh urah, kar je le malce več od polnjenja po žici!

In če smo že pri brezžičnem polnjenju, nove desetke lahko brezžično polnijo druge naprave (denimo drug telefon ali morebiti brezžične slušalke). Kar pa je, resnici na voljo, nekaj, kar bo uporabno le za redko koga in je bilo uvedeno verjetno le zato, ker ima isto zmogljivost tudi Huawei Mate 20 Pro.

Hitrost

In za konec – da, vse tri desetke so izredno hitre, in če lahko sklepamo po lanskem modelu Note 9 s 6 GB pomnilnika (modela S10 in S10+ pa ga imata 8), se prav kmalu tudi ne bodo upočasnile. V praksi nismo opazili razlik med hitrostjo lanskih in letošnjih modelov (trenutno odpiranje aplikacij je pač še vedno trenutno), testni programi (Geekbench) pa so pokazali, da je novi Samsungov osemjedrnik Exynos 9820 okoli 18 odstotkov hitrejši od lanskega. Samsungov?, ste morda zastrigli z ušesi. Ali niso prav modeli Galaxy S tisti, ki se vsako leto pohvalijo z najnovejšim Qualcomovim Snapdragonom, in letos je to model 855? Res se, vendar ta procesor nato vgradijo le Američanom, za nas Evropejce pa je dovolj dober izdelek iz domačih (Korejskih) tovarn, ki je zagotovo cenejši in – počasnejši. Če gre verjeti spletnim preizkuševalcem, imajo Američani še za okoli 15 odstotkov hitrejše desetke kot mi. Toda jamrati nad tem je pač nesmiselno, mi Snapdragonov v Samsungih tako in tako nikoli nismo imeli. Zanje bo treba poseči po konkurenčnih telefonih.

In … cena!

Seveda, na koncu pridemo do cen telefonov, ki so v zadnjih letih eksplodirale v nebo. Tisoč evrov za telefon je ogromno, četudi je to danes računalnik, ki ga nosimo v žepu. Predvsem zato, ker lahko nekoliko (ali pa »nekoliko«) manj zmogljiv telefon dobimo tudi za petkrat manj denarja. Ali pa še več, saj se bodo cene modela S10+ s terabajtom shrambe (in 12 GB pomnilnika!), ko bo na voljo, ustavile tam nekje pri 1600 evrih. Tam, ko se ustavijo tudi cene najdražjih Applovih telefonov, seveda.

In za konec še razmislek – naključni opazovalci, ki so v rokah videli našo testno »desetplusko« so pripomnili, da je morda čas, da bi Samsung kaj več naredil pri zunanjem oblikovanju, konkretno – vsaj barvah. Kupec najdražjega telefona bi se verjetno rad že na daleč pohvalil, da ima najboljši telefon na svetu, tako pa je videti, kot da ima v rokah pravokotnik, ki je običajne bele/črne/modre barve. No, prav, tokrat lahko tudi rumene.

Samsung Galaxy S10, S10+ in S10E

pametni telefon

Kdo: Samsung

Kje: www.samsung.si

Cene: S10e od 700 EUR naprej, S10 od 900 EUR naprej, S10+ od 1.000 EUR naprej.

Za: Odličen zaslon, odličen fotoaparat, bralnik prstnih odtisov pod zaslonom, hitro žično in brezžično polnjenje, zmogljiva baterija, vodoodpornost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji