Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2021

Test Nikon Z6 II

Nikon je pred nekaj leti resno zakorakal v svet brezzrcalnih fotoaparatov s tipalom polnega formata, zdaj pa predstavljajo manjšo nadgradnjo aparata Z6. Ob njem so sicer predstavili enako nadgradnjo modela Z7, je pa zanimivo, da je Nikon prvič pri digitalnih aparatih z izmenljivimi objektivi uporabil oznako »Mark 2«. S tem pač nakazujejo, da gre za nadgradnjo obstoječih modelov, ne pa za novo razvita modela.

Z6 je sicer njihov »navadni« model z ločljivostjo 24 milijonov pik, model Z7 pa ponuja višjo ločljivost in je tako bolj namenjen studijski ter pokrajinski fotografiji. Novinec ima praktično enako ohišje kot njegov predhodnik. Gre seveda za res kakovostno ohišje s kopico funkcijskih tipk in kolesc. Upravljanje je res odlično, tudi trpežnost je na visoki ravni. Aparat je tudi zatesnjen proti vremenskim vplivom in vdorom prahu.

Ob prvi uporabi hitro opazimo eno večjih novosti v primerjavi s predhodnikom – režo za pomnilniške kartice SD. Predhodnik je namreč ponujal le eno, a še to za kartice XQD. Te sicer res omogočajo velike hitrosti pisanja in branja, a so občutno dražje, večina fotografov pa je z leti že nabrala nemalo kartic SD. Te so tudi bolj široko podprte pri bralnikih, tudi prenosnikih. Model Mark 2 tako ponudi reži XQD in SD, pri tem pa lahko tudi nastavimo hrambo na obeh (vzporedno, torej za varovanje podatkov), razdelimo fotografije med eno in drugo itd.

Ob prvi uporabi hitro opazimo eno večjih novosti v primerjavi s predhodnikom – režo za pomnilniške kartice SD.

Druge novosti so nekoliko manj opazne. Vgrajena sta dva slikovna procesorja Expeed 6, s čimer se je tudi dvignila hitrost zajema zaporednih posnetkov na 14 slik na sekundo. Izboljšali so delovanje samodejnega ostrenja, predvsem pri zelo temnih svetlobnih pogojih. Povečan je medpomnilnik za hrambo fotografij med zajemom (do 200 fotografij JPEG ali 124 fotografij RAW), ob vsem tem pa tudi izboljšali vzdržljivost baterije. Ta je sicer ostala enaka, le elektronika je malenkost varčnejša. Pri tem se brezzrcalniki še vedno slabše izkažejo od klasičnih DLSR, model Z6 Mark 2 naj bi po Nikonovih podatkih z eno baterijo naredil 340 posnetkov, kar je manj kot polovico, kot jih naredi primerljivi DSLR.

Z6 Mark 2 sicer ohrani odlično tipalo z vgrajeno stabilizacijo slike. Ta deluje seveda z vsemi objektivi, pri uporabi objektivov z lastno stabilizacijo pa oba sistema sodelujeta. Trenutno zmore zajeti video pri ločljivosti 4K in tridesetih slikah na sekundo, obljubljajo pa programsko nadgradnjo, s katero bomo prišli do 60 slik na sekundo (pri omenjeni ločljivosti 4K).

Ob aparatu smo preizkusili tudi zanimivi ultraširoki objektiv 14-24 F2.8. Nikon namreč pridno razvija objektive za bajonet Z. Tokrat gre za res odličen objektiv, namenjen profesionalnim in drugim zahtevnim uporabnikom. Poleg res širokega kota ponudi tudi odlično ostrino in barve ob hitrem ter natančnem ostrenju. Kot zanimivost velja omeniti majhen statusni zaslon, na katerem vidimo osnovne podatke objektiva, denimo trenutno nastavljeno zaslonko, razdaljo ostrenja itd.). Cena je sicer primerna taki opremi, saj velja dobrih 2.600 evrov.

Novi Z6 Mark 2 je solidna nadgradnja že tako dobrega aparata. Sicer si ne predstavljamo, da bi se dosedanji lastniki odločili za menjavo, vseeno pa gre za odličen aparat za vstop v svet fotografije s tipalom polne velikosti.

Nikon Z6 II

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.048 × 4.024 pik.

Tipalo: Efektivno 24,5 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,6 × 23,9 mm, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.199 EUR (ohišje), 2.799 EUR (ohišje in objektiv 24-70 F4)

Za: Kakovost fotografij in videa, hitrost zaporednega zajema, vgrajena stabilizacija slike.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji