Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Test - Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft se je po zgledu Appla že pred leti spustil tudi na področje lastne strojne opreme, torej lastnih prenosnikov, tablic in tudi namiznih računalnikov. Vsi ti so bili v nekoliko višjih cenovnih razredih, torej je šlo za premijske modele, s katerimi so želeli pokazati, kaj je na tem področju mogoče. Tokrat preizkušeni Surface Laptop Go pa meri nekoliko niže, v srednji cenovni razred.

To mu sicer ne uspe najbolje, vsaj pri nas ne, saj so cene višje, kot bi si želeli v primerjavi z enako zmogljivo konkurenco, razočara pa tudi pogled v tuje spletne trgovine (sploh ameriške), kjer so cene teh prenosnikov občutno nižje kot pri nas. Res pa je, da smo preizkusili nekoliko zmogljivejšo različico in da je na voljo tudi cenejša sestava.

Prenosnik je zelo kakovostno izdelan. Spodnja stranica je sicer iz plastike, pokrov okoli tipkovnice in zaslonski del pa sta aluminijasta. Občutek je zelo dober, prenosnik je tudi prijetno lahek (1,1 kg) in tanek (1,6 cm). Preseneti velikost zaslona, saj meri 12,4 palca, kar je malenkost manj od večine prenosnikov tega razreda (večinoma imajo 13-palčne zaslone). Mogoče nekoliko razočara le debeli rob okoli zaslona, predvsem na zgornji strani. Oblikovanje je zelo prikupno, poleg sive različice sta na voljo še »ledeno modra« in peščena.

Pri varčni rabi bi brez večjih naporov lahko dosegli šest ur in več avtonomije.

Zaslon je sicer zelo kakovosten, nenavadna pa je izbrana ločljivost, ki znaša 1.536 × 1.024 pik. Izbira je sicer dobra, saj ponudi dovolj ostrine glede na velikost zaslona. V uporabi je matrika IPS, zaslon pa je tudi občutljiv na dotik. Sicer je med svetlejšimi zasloni, sploh v tem razredu. Dobro se izkaže tudi tipkovnica, ki ponuja prijeten povratni odziv, žal pa ni osvetljena od zadaj (kar bi glede na ceno pričakovali). Zvočnika sta nadpovprečna, čeprav ju malo zmanjka pri globokih tonih, kar je glede na tanko ohišje pričakovano.

Vgrajeni Intelov procesor Core i5-1035G1 smo že srečali, ponuja štiri jedra in večnitno tehnologijo, zmogljivosti pa je dovolj tudi za nekoliko zahtevnejše delo. V preizkušenem modelu je bilo vgrajenih 16 GB pomnilnika, na voljo sta tudi sestavi z 8 ali 4 GB. Zadnje res ne priporočamo, 8 GB pa bi moralo biti za manj zahtevne uporabnike dovolj. Pogon ponudi 256 GB prostora, kar je glede na ceno bolj malo. Vzdržljivost akumulatorja je dobra, na našem razmeroma zahtevnem preizkusu je prenosnik zdržal dobre štiri ure. Pri varčni rabi bi brez večjih naporov lahko dosegli šest ur in več avtonomije.

Majhna, tanka ohišja običajno pomenijo tudi omejitve pri vmesnikih. Tokrat ni nič drugače – na voljo so en vmesnik USB-C, en navaden USB-A (s hitrostnim standardom 3.0) in izhod za slušalke. Dodaten minus je dejstvo, da so vsi ti zloženi na levo stran, na desni pa je le namenski vmesnik za napajanje. Ta je sicer posrečen, saj si za stik pomaga z magnetom, a vseeno bi si želeli več fleksibilnosti, četudi le dodaten USB-C na desni strani.

Microsoftov poskus cenejšega prenosnika je kar soliden, tako po kakovosti izdelave kot po funkcionalnosti (zaslon, občutljiv na dotik) in zmogljivosti, je pa po našem mnenju cena nekoliko previsoka – sestava z 8 GB pomnilnika je dobrih sto evrov cenejša in s tem boljša izbira.

Microsoft Surface Laptop Go

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.494

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 2.823

Trajanje delovanja: 4 ure, 5 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 9

Mere: 27,8 × 20,6 × 1,6 cm, 1,1 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 12,4-palčni, 1.536 × 1.024 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.200 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, kakovost izdelave, zaslon na dotik.

Proti: Malo vmesnikov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji