Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2020

Test Lenovo Yoga Slim 7

Novi prenosniki v Lenovovi liniji Yoga, modeli Slim, ponujajo oblikovno všečne 14- in 15-palčne modele s tankimi, aluminijastimi ohišji. Preizkusili smo model v vinsko vijoličasti barvi, ki jo pri Lenovu imenujejo barva orhideje, in moramo priznati, da nam je bil všeč, saj izstopa iz črnega in srebrnega povprečja. Ohišje je glede na tankost (centimeter in pol) dovolj kakovostno, brez opaznega zvijanja, solidno je narejen tudi široki tečaj zaslona.

Prenosnik ni najlažji, a je zato dobro uravnotežen, tako se med uporabo ne nagiba ali ziblje nazaj. Zaslon lahko odpremo skoraj, a ne povsem ravno. V uporabi je solidna matrika IPS z dobrimi vidnimi koti in živahnimi barvami. Lahko bi bil sicer malenkost svetlejši (pri najbolj svetli stopnji), zmotila nas je tudi svetleča prevleka, zaradi katere je opaziti nekaj odbojev. Ločljivost je solidnih 1.920 × 1.080 pik, kar je za štirinajstpalčni zaslon dovolj. Večina uporabnikov bo v Oknih izbrala 150- ali 125-odstotno povečavo. Na voljo bodo sicer tudi modeli z zasloni 4K, kar po našem mnenju ni potrebno. Kakovost zvoka je povprečna, a pri tanjših prenosnikih drugega niti ne pričakujemo.

Tipkovnica je kljub tankosti ohišja med boljšimi. Hoda sicer ni prav veliko, a je zato povratni odziv dober, tipke pa med seboj ravno prav razmaknjene. Desno je nizka tipka Enter, spodaj sta le tipki za premik kurzorja gor in dol znižani, vsaka za polovico navadne velikosti tipke. Tipkovnica ima tudi vgrajeno osvetlitev od zadaj, ki jo lahko ugasnemo ali izberemo eno izmed dveh stopenj.

Ti prenosniki so na voljo z različnimi procesorji tako iz Intelovega tabora kot AMD, preizkušeni model pa je uporabljal i5-1035G4, Intelov procesor desete generacije, prvič predstavljen pred približno letom dni. Gre za razmeroma varčen procesor s štirimi jedri in večnitno tehnologijo, ki se kljub nižjemu taktu solidno primerja s starejšim i5-8365U. Procesor ponuja solidne zmogljivosti. Mogoče škoda, da smo imeli v preizkusnem prenosniku le 8 GB pomnilnika – glede na ceno in zmogljivost procesorja bi si želeli 16 GB.

V preizkušeni sestavi bi si sicer želeli več pomnilnika, pri pogostejšem zahtevnejšem delu pa bi nas sčasoma vedno bolj motila nekoliko glasnejša ventilatorja.

Vgrajena je seveda Intelova grafična kartica, ki je del samega procesorskega nabora. Ta je v primerjavi s prejšnjo generacijo sicer napredovala, a s tem prenosnikom seveda ne bomo ravno igrali zahtevnejših iger. Kak Fortnite bomo sicer lahko odigrali, a pri nižji stopnji podrobnosti in nižji ločljivosti. Zaradi izboljšane grafike pa se bo bolje obnesel pri programih, ki koristijo tudi grafično moč, denimo urejevalniki fotografij. Podatke bomo hranili na pogonu SSD, velikem dovolj zajetnih 512 GB. Vgrajeni akumulator se ob dovolj varčni opremi dobro odreže, na našem preizkusu je zdržal čez 5 ur. Med zahtevnejšo rabo se sicer kar slišita ventilatorja.

Kljub tankemu ohišju je bera vmesnikov zgledna. Na desni najdemo dva klasična USB (oba po standardu 3.0), zraven je še bralnik pomnilniških kartic microSD. Na levi pa sta še dva vmesnika USB, tokrat oba USB-C, eden podpira tudi standard Thunderbolt, prek drugega pa tudi napajamo prenosnik. Med njima je postavljen še izhod HDMI, zraven je še klasični izhod za slušalke ali zvočnike.

Novi Lenovo Yoga Slim 7 je odličen prenosnik, ki ponuja dobro razmerje med ceno, velikostjo in zmogljivostjo. V preizkušeni sestavi bi si sicer želeli več pomnilnika, pri pogostejšem zahtevnejšem delu pa bi nas sčasoma vedno bolj motila tudi nekoliko glasnejša ventilatorja.

Lenovo Yoga Slim 7

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.493

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.870

Trajanje delovanja: 5 ur 19 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 8

Mere: 32,6 × 20,8 × 1,5 cm, 1,4 kg

Značilnosti: Intel Core i5-1035G4, 1,1 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 930 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Velikost, solidne zmogljivosti, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Količina pomnilnika glede na ceno, glasnost ventilatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji