Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2022

Test Lenovo Duet Chromebook

Majhen Duet Chromebook (s podoznako CT-X636F) je pravzaprav tablica, ki sta ji priložena zaščitno ohišje z integrirano tipkovnico in stojalo. Tako jo lahko uporabljamo tudi kot prenosnik, k čemur pripomore tudi operacijski sistem ChromeOS.

Zaslon meri klasičnih tabličnih 10,1 palca in zmore zelo solidno ločljivost 1.920 × 1.200 pik. Gre torej za malenkost višji zaslon, kot smo ga sicer vajeni pri prenosnikih – razmerje stranic je 16 : 10 namesto bolj tipičnih 16 : 9, kar je pohvalno. Tablica je zelo kompaktna in lahka. Tudi ko jo oblečemo v ohišje in ji dodamo tipkovnico, ostane zelo prenosljiva (sama tablica tehta manj kot pol kilograma, tipkovnica in ohišje to težo približno podvojita). Zaščitno ohišje in tipkovnica se spojita z dovolj močnimi magneti. Tipkovnica ima svoje kontakte za povezljivost, zaščiti pa segata nekoliko čez rob tablice, s čimer so dobro zaščiteni tudi robovi.

Tipkovnica je sicer majhna in tipke nekoliko nagnetene, sploh za tiste z nekoliko večjimi rokami in prsti. Tipkarska izkušnja je vseeno še kar solidna, predvsem ponudijo tipke dober povratni odziv. Spodaj je tudi majhna sledilna ploščica, seveda je zaslon občutljiv na dotik. V uporabi je matrika IPS z dovolj dobrimi vidnimi koti, svetlost je dovolj dobra tudi za uporabo zunaj.

Kot slabost lahko omenimo število vmesnikov – na voljo je en samcat USB-C. No, in prej omenjeni kontakti za tipkovnico, ki pač nimajo nekih drugih namembnosti. Ni niti klasičnega analognega izhoda za slušalke. Tudi če imamo na voljo le USB-C, bi bilo zelo koristno imeti več kot enega, saj je to tudi edini način napajanja tablice.

Tudi strojno ne gre pričakovati ravno veliko. V uporabi je MediaTekov procesor P60T, ki je primerljiv s cenejšimi procesorji Snapdragon. Za vsakodnevno delo bo sicer dovolj, omejitve se pokažejo pri sočasni rabi več programov, denimo pri spremljanju video konference ali kaj podobnega. Večja omejitev je sicer majhna količina pomnilnika – kot pogosto poudarjamo, je 4 GB danes odločno premalo, tudi pri telefonih priporočamo več. Zasnova je zato dovolj varčna, da lahko mirno računamo na več kot deset ur uporabe. Vgrajen pogon nudi 64 GB prostora, in ko odštejemo operacijski sistem in nekaj osnovnih programov, nam ostane nekaj čez 40 GB. Malo, a v sodelovanju z oblačnimi storitvami za marsikoga dovolj.

Naloženi ChromeOS je zelo dobra izbira za tako napravo, saj je preprost in učinkovit, že nekaj časa pa ponuja tudi možnost namestitve aplikacij za Android (neposredno prek tržnice Google Play). S tako hibridno napravo gre za posrečeno kombinacijo, saj lahko v tabličnem načinu uporabljamo aplikacije za Android, v načinu prenosnika pa ChromeOS.

Duet Chromebook je zanimiva naprava, ki ima svoje hibe, a moramo v zakup vzeti tudi zelo nizko ceno. Za 255 evrov, za kolikor je v tem trenutku na voljo, bomo težko našli kaj podobno uporabnega.

Lenovo Duet Chromebook CT-X636F

Trajanje delovanja: 6 ur, 23 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 9

Mere: 24 × 16 × 1,5 cm, 0,45 kg (brez tipkovnice), 0,9 kg (z ohišjem in s tipkovnico)

Značilnosti: MediaTek ARM P60T, 2 GHz, 4 GB RAM, 64 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 10,1-palčni, 1.920 × 1.200 pik

Operacijski sistem: Google ChromeOS

Cena: 255 EUR

Prodaja: Notesniki.si

Za: Cena, enostavno delovanje ChromeOS, velikost in teža, vključena tipkovnica.

Proti: Količina pomnilnika, samo en vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji