Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2021

Test Acer Swift 1 SF114-32

Acerjeva serija Swift 1 ponuja cenovno ugodne prenosnike s tankim, lahkim aluminijastim ohišjem. Tokrat smo preizkusili model SF114-32 v srebrno sivi barvi. Ohišje je zelo kakovostno in v celoti kovinsko, kompaktnih mer (v debelino meri 1,5 centimetra) in razmeroma majhne teže (1,3 kg). Tudi roba na levi in desni strani 14-palčnega zaslona je dovolj malo. Oblikovanje je lično, a zadržano, prenosnik deluje elegantno in se na hitro primerja tudi s poslovnimi modeli.

Zaslon je soliden z matriko IPS ločljivosti 1.920 × 1.080 pik, z dobrimi barvami ter kontrastom, bi pa lahko bil svetlejši. Za navadno pisarniško rabo je sicer povsem zadovoljiv, a 250 cd/m2 je na močnejšem soncu razmeroma omejeno. Tipkovnica ima razmeroma malo hoda, kar je tipično za tanke prenosnike, ponudi pa natančen povratni odziv. Malo se sicer upogiba na sredini, a ni preveč moteče, pohvalimo lahko osvetlitev od zadaj. Tudi sledilna ploščica je dobra, dovolj velika in natančna.

Gre za dobro izbiro za nezahtevne uporabnike, ki si želijo tanek in lahek prenosnik po nizki ceni.

Prenosnik je solidno opremljen z vmesniki. Na voljo so trije klasični USB-A (dva po standardu USB 3.1, eden po starejšem USB 2.0), zraven je še en USB-C, je pa na vsaki strani vsaj en klasični USB, kar olajša priklop zunanjih naprav. Za napajanje je ločen, namenski vmesnik, zraven sta še vmesnik HDMI in izhod za slušalke. Dobrodošel je tudi bralnik pomnilniških kartic SD, seveda je vgrajena tudi spletna kamera, brezžični modul podpira tudi najnovejši standard 80.11ac ter bluetooth 5.0.

Preizkušeni model je imel vgrajen Intelov procesor Pentium N5000. Gre za vstopni procesor nižjega razreda, ki pa vseeno ponudi več, kot bi pričakovali, saj se po zmogljivostih kosa s procesorji i3 starejših generacij. Ne gre za kakega hitrostnega prvaka, vseeno pa ponudi štiri jedra, za pisarniško delo bo torej dovolj zmogljiv. Bolj nas je zmotila količina pomnilnika, saj je 4 GB danes res že kar omejitev. Za nezahtevne uporabnike, ki uporabljajo manj programov naenkrat in v brskalnikih nimajo odprtih preveč zavihkov, bo sicer šlo, a vseeno bi si želeli sestavo s kaj več pomnilnika.

Ker gre za zelo varčno sestavo, prenosnik nima aktivnega hlajenja (torej ventilatorja), tako ostane povsem neslišen, hkrati se tudi pri daljših obremenitvah ne segreva preveč. Pohvaliti velja tudi vzdržljivost akumulatorja. Na našem preizkusu je zdržal več kot pet ur, pri varčni rabi, denimo ogledu videa ali brskanju po spletu, pa bi brez težav prišel tudi do deset ur.

Novi Swift 1 je soliden lahek in tanek prenosnik, katerega največja hiba je omejena količina pomnilnika, vsaj v preizkušeni izvedbi. A je zato energijsko varčen ter povsem neslišen, ponudi pa solidno opremljenost z vmesniki ter tipkovnico, osvetljeno od zadaj. Gre za idealno izbiro za nezahtevne uporabnike, ki si želijo tanek in lahek prenosnik po nizki ceni.

Acer Swift 1 SF114-32

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 3.202

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 1.334

Trajanje delovanja: 5 ur, 12 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 8

Mere: 32,3 × 22,8 × 1,5 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel Pentium N5000,1 GHz, 4 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 479 EUR

Prodaja: Notesniki.si

Za: Velikost in teža, cena, osvetljena tipkovnica, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Količina pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji