Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2010

Termovizija - digitalno

Nadzor objektov je večinoma precej bolj kompleksen, kot se zdi na prvi pogled. Kako bomo nadzirali ponoči? Osvetljevanje ne pride vedno v poštev, saj bi s tem lahko preveč motili okolico. Infraobčutljive kamere potrebujejo osvetljenost s svetlobo v infrardečem spektru, to pa je potratno, pa še domet infrardečih topov je omejen.

Parkirišča, skladišča in kar je še teh orjaških površin, so najbrž prava mora za tiste, ki skrbijo za varnost. A tudi za te težave se najdejo rešitve. Če ne drugje, v filmih videvamo kamere, ki zaznavajo toplotno sevanje predmetov. S termoobčutljivimi kamerami vidimo tudi tam, kjer vlada popolna tema.

Tudi najbolj prepoznavni izdelovalec IP kamer, Axis, se je odločil, da bo posegel na to področje. Iz njihovih proizvodnih hal je pred nekaj meseci prišla prva termoobčutljiva IP kamera na trgu. Q1910 je na voljo v dveh različicah - za notranjo in zunanjo rabo.

Nekaj prednosti termo kamere v primerjavi z navadnimi smo že omenili. Če v objektiv običajne kamere usmerimo močan svetlobni snop, jo lahko bolj ali manj zaslepimo; termo kamera pa bo zaznala le toplotno sevanje izvora svetlobe, sama (vidna) svetloba pa je ne bo prav nič motila. Z različnimi načini maskiranja je, sploh v slabih svetlobnih razmerah, običajne kamere mogoče preslepiti ali pa se narediti nevidnega tako, da postavimo sence, kamor ob sončnih dnevih navadne kamere teže pogledajo. S termoobčutljivo kamero pa nas svetlobne razmere nič ne ovirajo. Toplota telesa in predmetov je tista, ki bo pri nadzoru s tako kamero, igrala glavno vlogo. VAxisu zagotavljajo, da je kamera sposobna zaznati človeka, ki stoji do 200 metrov od kamere, npr. avtomobile pa zazna tudi v oddaljenosti do 600 metrov.

A tehnologija le ni brez omejitev. Na eni strani je velika tehnološka ovira: s pomočjo običajnega stekla, ki ga postavimo pred objektiv kamere, lahko povsem oslepimo kamero - steklo namreč ne prepušča toplotnega sevanja (prav ta lastnost stekla je tudi poglavitni razlog, zakaj so leče izdelane tudi iz germanija; ta namreč prepušča valovne dolžine toplotnega sevanja). Na drugi strani pa so postavljene precej rigorozne politične ovire za trgovanje z napravami, ki zaznavajo toploto. Ker gre za tehnologijo, ki prvotno izvira iz vojaških razvojnih laboratorijev in je v vojski zelo uporabljana (nočna kukala), za civilno sfero veljajo določene omejitve. Izdelki, ki jih presegajo, že štejejo za vojaško blago. Zaradi teh ovir je ločljivost tipala v Axisovi kameri Q1910 fizično omejena na 160 × 128 pik ter 8,33 slike na sekundo. Sliši se zelo malo, a kaj drugega kot to, da verjamemo, da to povsem zadošča za potrebe civilnega sektorja, nam niti ne preostane.

Toplotni odtis okolice je predstavljen z različnimi paletami barv. Črna lisa v levem spodnjem kotu je steklenička s hlajeno vodo.

V spletnem vmesniku lahko nastavimo velikost slike z večjo ločljivostjo, a je dosežena z interpolacijo. Vmesnik nam tudi omogoča, da izbiramo različne barvne palete za predstavitev toplotnih virov na sliki. Kljub nizkemu številu sličic na sekundo je gibanje dovolj zvezno, da ne moti.

Kot je pri IP kamerah že običaj, zna tudi Q1910 zaznati gibanje, ob tem pa zapisati podatke na SD/SDHC kartico, ki jo vstavimo v režo na zadnji strani, oziroma na FTP ali HTTP strežnik, fotografije poslati po e-pošti in ob tem aktivirati še katero izmed naprav, ki jih priklopimo na vhodno-izhodne priključke, na primer alarm.

Naprava se napaja prek omrežnega kabla (PoE), zato se nam pri montaži ni treba ubadati še z iskanjem električnih vodov. Lahko pa se nam seveda zgodi, da bomo morali nabaviti tudi novo stikalo, saj standard PoE še ni povsem domač v strežniških omarah. Lahko pa seveda kupimo ločen napajalnik.

Video tok se lahko izvaja simultano z več standardi stiskanja H.264 in M-JPEG. Prvi omogoča, da pri isti kakovosti kamera pošilja v omrežje tudi do 80 odstotkov manj podatkov. To pride prav, če je naše omrežje med bolj obremenjenimi.

V kamero sta vgrajena tudi mikrofon in zvočnik, kar omogoča dvosmerno zvočno povezavo. Vlomilca lahko torej že pred vstopom v prostore lepo prosimo, naj se obrne.

Cena izdelka se na prvi pogled zdi precej visoka, v analognem svetu termoobčutljivih kamer pa so še precej višje.

Axis Q1910

Termalna kamera.

Izdeluje: www.axis.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 2675 EUR.

Za: Vidi ponoči.

Proti: Ločljivost tipala in število slik na sekundo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji