Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor December 2008

Televizija v žepu

Je črn in tako majhen, da ga lahko spravite v žep, kljub temu pa zna vse, kar znajo veliki digitalni sprejemniki. Kaj je to?

Pinnaclov televizijski sprejemnik je pravi čudež miniaturizacije. V osem centimetrov dolgo paličico so stlačili analogni in digitalni televizijski sprejemnik (že sam tuner za analogni signal je bil pred nekaj leti bistveno večji od te naprave), antenski vhod, vtič USB, pa še infrardeči sprejemnik za daljinsko krmiljenje ter vhod in elektroniko za zajem slike iz kompozitnega vhoda in vhoda S-Video. Le za prave vtiče za slednja dva jim je zmanjkalo prostora in je treba na paličico priključiti še priloženi prilagojevalni kabel. Zraven dobimo še palično anteno in daljinski krmilnik.

Za prikaz slike skrbi prav tako Pinnaclov program TV Center. Omogoča ogled analognega in digitalnega tv programa, poslušanje analognega in internetnega radia ter snemanje na disk ali neposredno na DVD. Program samodejno poišče vse vidne in slišne programe, ko ugotovi, da sprejemamo program s kodiranjem MPEG-4, pa ga samodejno aktivira. No, skoraj samodejno, uporabnik mora aktiviranje potrditi s klikom. Precejšen napredek od nekaj mesecev starejše različice, v kateri dekodiranja MPEG-4 nikakor nismo mogli vključiti in nam je moral pomagati prodajalec s posebno različico TV Centra.

V teoriji torej vse lepo in prav. Praktične izkušnje pa so malo manj navdušujoče. Prva pritožba leti na orjaško Pinnaclovo programje. Več kot 100 MB programa za ogled in snemanje televizijskega programa? Saj niso resni. Poleg tega se programje namešča več kot pol ure. Na srečo to počnemo samo enkrat.

Sprejem testnega digitalnega programaa

Druga negativna točka pa je namenjena priloženi anteni. Popolnoma verjamemo, da je kratka palična antena primerna za velika nemška mesta, kjer oddajajo prizemno digitalno televizijo s posebnimi mestnimi oddajniki, pri nas pa pač ni tako. Antena mora loviti signal Krvavca, Krima, Nanosa ali enega od drugih velikih oddajnikov. Probleme smo imeli že v Ljubljani, na Vrhniki pa sprejem sploh ni deloval. Jakost signala je bila le 30 %, to pa ni bilo dovolj za sprejem slike. V Kopru je bilo stanje še bolj zanimivo. Italijanske programe sem lahko gledal v vsakem delu hiše, sprejem slovenskih pa je bil mogoč le v prvem nadstropju, na severovzhodnem vogalu balkona, če je bila antena obrnjena vodoravno in je kazala proti severu. No, zdaj vsaj vem, da je slovensko digitalno oddajanje vodoravno polarizirano.

Kupiti ali ne? Skrajno odvisno od vaših potreb in zemljepisnega položaja. Če potrebujete sprejemnik DVB-T za priklop na računalnik in ste na območju močnega signala, potem je PCTV Hybrid vsekakor odlična izbira. Sicer pa verjetno niti ne.

Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E

Kaj: Analogni in digitalni televizijski sprejemnik.

Izdeluje: Pinnacle, www.pinnaclesys.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 99 EUR.

Za: Dekodiranje MPEG-4, velikost.

Proti: Slab sprejem s priloženo anteno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji