Objavljeno: 10.9.2005 21:42 | Avtor: Igor Harb | Monitor Februar 2004

Telefoni - kaj se obeta

Ko je nastajal ta članek, je Mobitel ponujal zgolj en mobilni telefon UMTS, Motorolo A835. Pri uvozniku Nokie, Telerayu, nam je uspelo dobiti tudi Nokio 7600, Mobitel pa nam je posodil testni aparat Nokia 6650, ki ga uporablja za preizkušanje lastnega omrežja.

Zaradi velikega povpraševanja in raznih partnerskih odnosov bomo slovenski uporabniki najbrž čakali nekoliko dlje, saj imajo operaterji, kot sta 3 ali Vodafone, že zaradi velikosti nekoliko boljše pogoje pri nabavi aparatov kakor Mobitel.

Nokia 6650

Nokiin prvi aparat UMTS je bil uradno predstavljen pred dobrim letom dni, a komercialno še zmeraj ni na voljo, poleg tega je bil v osnovi tehnološko najmanj zmogljiv aparat UMTS. Medtem ko vsi drugi podpirajo polno UMTS hitrost prenosa podatkov, torej 384 Kb/s, je Nokia 6650 sprva podpirala le hitrosti do 128 Kb/s, šele poznejše različice so dobile programsko nadgradnjo, ki omogoča polno hitrost.

Aparat, ki smo ga preizkušali, je prirejen Mobitelovemu omrežju, celotno serijo teh aparatov pa uporablja zgolj Mobitel za preizkušanje omrežja. Kot so povedali v Telerayu, zaenkrat ne načrtujejo, da bi ta aparat ponudili tudi komercialno, edini operater, pri katerem smo našli ta aparat v redni ponudbi, je japonski Vodafone (nekdanji J-Phone), čeprav aparat ne podpira japonščine.

Nokia 6650 ne podpira videotelefonije, je pa vanjo vgrajen digitalni fotoaparat za fotografiranje in snemanje kratkih video posnetkov.

Vgrajenega pomnilnika je le 7 MB, aparat pa ne podpira vstavljanja pomnilniških kartic, tako da ga ne bo mogoče uporabiti kot predvajalnik mp3. Povezava z drugimi napravami je mogoča prek infrardečega vmesnika ali bluetootha, v osnovi pa je priložen tudi kabel USB, a ga pri preizkušanem aparatu ni bilo. Zaslon ima nekoliko nestandardno ločljivost 128 × 160 pik, zato ni združljiv s številnimi javanskimi programi, in ima le 4096 barv. Slednje je bilo sicer ob predstavitvi telefona kar precej, danes pa večina aparatov v tem razredu ponuja 16-bitno barvno globino.

Drugače je aparat precej robusten, po videzu dokaj spominja na pred leti priljubljeni 6110, saj ima tudi anteno. Na zadnji strani vgrajeni digitalni fotoaparat lahko zakrijemo s poklopcem; s tem po eni strani zaščitimo fotoaparat, po drugi strani pa telefon tako deluje bolj konservativno. V osnovi je 6650 med aparati UMTS najbolj klasičen mobilni telefon, ki zgolj omogoča hitrejši prenos podatkov. Kot tak bi bil še posebej primeren za poslovneže, saj ga je z uporabo bluetootha ali infrardečega vmesnika mogoče hitro povezati s prenosnikom ali ročnim računalnikom, v svoji osnovni funkciji - telefoniranju - pa se prav tako obnese več kot solidno. Čeprav gre za telefon UMTS, je trajanje akumulatorja zadovoljivo, saj z enim polnjenjem zdrži več kot dva dni.

Nokia 6650

Proizvaja: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Ni naprodaj.

Za: Klasična oblika, kakovostna izdelava, možnost povezovanja.

Proti: Ni naprodaj.

Nokia 7600

Na telefon, ki z nenavadno obliko prekaša celo N-Gage, pravzaprav ni bilo treba čakati dolgo. Nokia 7600 je prvi Nokiin komercialno dobavljiv aparat UMTS, ki ga prodajajo pod sloganom "slikovni telefon", saj je z vgrajenim digitalnim fotoaparatom in velikim zaslonom namenjen fotografiranju, snemanju in ogledovanju videa, poslušanju glasbe, deskanju po wapu in drugim večpredstavnim opravilom. Pri vsem skupaj pa je najbolj nenavadno to, da je v aparat vgrajeno zgolj 29 MB pomnilnika in ne podpira uporabe pomnilniških kartic. Prav tako kot Nokia 6650 tudi ta model ne podpira videotelefonije, predstavniki Nokie pa so povedali, da zaradi tehničnih težav s samo storitvijo pri večini operaterjev tudi v prihodnjih modelih ne bodo podpirali videotelefonije.

Romboidna oblika aparata poudarja zaslon v središču, okrog katerega je razporejena številčnica. Čeprav je oblika telefona inovativna, nikakor ni ergonomična, saj aparat ne sede najbolje v dlan, za uporabo tipkovnice pa sta potrebni obe roki. Tipke so iz precej trde plastike, ki ne daje prave povratne informacije o pritisku, to pa poleg nenavadne razporeditve še dodatno oteži rabo.

Zaslon z ločljivostjo 128 × 160 ima sicer 16-bitno barvno globino, a je mreža LCD preveč vidna. 7600 je tudi prvi aparat z novim uporabniškim vmesnikom - serija 40 Enhanced - ki temelji na tej ločljivosti in barvni globini, hkrati pa to pomeni, da bo treba prirediti vse javanske programe, saj ne bo mogoče poganjati običajnih za uporabniški vmesnik Serije 40.

Največje pozitivno presenečenje aparata je bila podpora preklapljanju med omrežji GSM in UMTS, saj tega, kot omenjeno, Motorola A835 ne zmore. Kljub temu se tudi Nokia 7600 ni odlično razumela z omrežjem UMTS; zaradi "napake omrežja" je vzpostavitev klica pogosto uspela šele v drugem ali tretjem poskusu.

V aparatu nameščena programska oprema omogoča predvajanje večine vrst večpredstavnih datotek, priložena pa je nova različica Nokiinega PC Suita (različica 5), ki ni več tako homogena kakor prejšnje, temveč temelji na kar desetih posamičnih programih, ki omogočajo vse, od urejanja povezav prek predvajanja v telefonu shranjene glasbe in videa do spreminjanja nastavitev aparata.

7600 omogoča povezovanje z drugimi napravami prek infrardečega vmesnika in bluetootha ter, kot prva Nokia, tudi vmesnika USB. Slednji način je tudi edini, ki omogoča polno hitrost prenosa podatkov pri povezavi UMTS, saj povezavi Fast IrDA in bluetooth kljub specifikacijam ne omogočata dovolj hitre modemske povezave. Na podobno težavo smo naleteli tudi pri Motoroli A835. Kabel USB je zanimiv še zaradi ene podrobnosti, na katero še nismo naleteli pri nobeni napravi USB - sam kabel namreč zahteva gonilnik, telefon pa še kakih sedem. Po tem sicer načeloma vse deluje, kot bi moralo, če računalnik, na katerega ste namestili telefon, ne podpira bluetootha; če ga, se namreč dokaj pogosto zgodi, da pride do konflikta med gonilniki za bluetooth in kabel USB.

Čeprav večina operaterjev in izdelovalcev telefonov vidi UMTS kot orodje za poslovneže, pa se je Nokia z aparatom 7600 postavila na povsem drugo stran. Aparat je zelo inovativen izdelek, ki nakazuje možno pot razvoja mobilnih telefonov, predvsem v modnem razredu, v splošni rabi pa ga težko vidimo.

Nokia 7600

Proizvaja: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si

Cena: Še ni določena.

Za: Preklapljanje med omrežji GSM in UMTS, podprti vsi načini povezovanja, široko podprta večpredstavnost.

Proti: Neergonomična oblika, mrežast zaslon, ni videotelefonije, le 29 MB pomnilnika.

Medtem ko smo zgoraj predstavljena telefona nekaj časa preizkušali, pa smo spodnje zgolj videli na nekaterih sejmih in demonstracijskih predstavitvah. To so torej aparati, ki so napovedani ali pa tudi že na voljo pri nekaterih operaterjih po Evropi, pri nas pa jih morda ne bo nikoli.

Motorola A830/Siemens U10

Prvi komercialno dobavljiv telefon UMTS je sicer uradno na voljo že skoraj poldrugo leto, a operaterji kljub temu niso planili po njem. Čeprav gre za načeloma povsem delujoč aparat, pa ne podpira videotelefonije oziroma "naprednih storitev, ki generirajo povečan prenos podatkov", kot se je izrazil predstavnik avstrijskega Mobilkoma. Telefon je sicer zdaj del ponudbe le pri operaterjih, ki ponujajo večje število aparatov, in pri tistih, ki jih še preizkušajo, na primer prej omenjeni Mobilkom.

Siemensov aparat je enak Motorolinemu, ima le nekoliko drugačno ohišje (z napisom Siemens Mobile), saj Siemensu še ni uspelo izdelati lastnih terminalov UMTS. Pred nekaj leti je najprej združil moči z japonskim NEC in nameraval celo ustanoviti združeno podjetje po zgledu Sonyja in Ericssona, a se računi očitno niso izšli, potem pa je sodelovanje pretrgal in sklenil partnerstvo z Motorolo. Tako zdaj v osnovi Motorola izdeluje aparate, pri Siemensu jih le nekoliko priredijo.

Po videzu je aparat nekoliko podoben A835, le večji in težji je. Na vrhu je vgrajen digitalni fotoaparat, ki ga je mogoče obračati za 180 stopinj, a omogoča zgolj fotografiranje in snemanje kratkih video posnetkov, ne pa tudi videotelefonije. Zaslon ima enako ločljivost kot pri modelu A835, vendar le 4096 barv. Za razliko od naslednika sta vanj vgrajena le 2 MB pomnilnika, ima pa režo za pomnilniške kartice MMC/SD. yZa povezovanje z drugimi napravami so vgrajeni infrardeči vmesnik in bluetooth ter možnost povezave USB. Aparat deluje v omrežjih UMTS in vseh treh frekvenčnih območjih GSM. Operacijski sistem in programska oprema sta enaka kakor pri modelu A835, torej predvajalnik glasbe in pretočnega videa, podpora javi, koledar in imenik. Edino, kar aparatu manjka, je podpora večpredstavnim sporočilom MMS, saj je bil narejen, še preden je bil sprejet standard.

Aparat je na voljo pri 3 in preizkusno pri avstrijskem Mobilkomu.

Siemens U15

Ko je nastajal ta članek, naj bi Siemens U15 sicer že bil na voljo, a ga - kot je praksa v svetu UMTS - še niso dobavili. V osnovi gre za nekoliko predelano Motorolo A835, vendar so razlike nekoliko večje kot med Motorolo A830 in U10, čeprav zgolj lepotne. V bistvu je ohišje precej drugačne oblike, Siemens vgrajuje zmogljivejše akumulatorje in aparatu prilaga tudi nekaj več programske opreme, denimo priljubljeni program WorldMate (znan iz okolij PalmOS, PocketPC in Symbian) ter strateško igro Anno 1503. Cena in dobavljivost aparata še nista znana, je pa zagotovljeno, da bo naprodaj tudi v Sloveniji.

NEC e606

Aparatov tega japonskega izdelovalca pri nas najbrž še ne bomo videli kmalu, saj tudi modelov GSM načeloma ni bilo mogoče dobiti pri nas, za UMTS pa imajo bolj ali manj ekskluzivno pogodbo s 3, čeprav ga pod drugim imenom ponuja tudi japonski Vodafone. Model e606 je školjkaste oblike, z enimi barvnim zaslonom (65 tisoč barv) ločljivosti 132 × 162 pik in dvema digitalnima fotoaparatoma. Podpira videotelefonijo in vse druge napredne funkcije, kot so večpredstavna sporočila MMS, java, predvajanje večine avdio in video zapisov, razen mp3 ter pretočnega videa. Vgrajenega ima 32 MB pomnilnika in ne podpira pomnilniških kartic. 3 ga v Veliki Britaniji ponuja po, preračunano, od 17 tisoč do 136 tisoč tolarjev, odvisno od naročniškega paketa.

NEC e808

e808 je pravzaprav nekoliko predelan e606, ki se prav tako ne ponaša z razširitvenim mestom za pomnilniške kartice. Od modela e606 ga loči večji pomnilnik (64 MB) in predvsem polna tipkovnica QWERTY, zato je na videz nekoliko podoben Handspringovemu Treu. Ti aparati so ponekod priljubljeni, čeprav se pri nas niso najbolj prijeli. Pri britanskem 3 je zanj treba odšteti, preračunano, od 17 tisoč do 153 tisoč tolarjev.

Sony Ericsson Z1010

Glede na tesno Mobitelovo partnerstvo s Sony Ericssonom je zelo verjetno, da bomo ta aparat dejansko kmalu dočakali tudi pri nas. To je vsekakor zelo dobra novica, saj gre, po specifikacijah sodeč, za enega boljših telefonov UMTS. Načeloma bi sicer moral biti dosegljiv v drugem četrtletju lanskega leta, vendar ga še ne ponuja noben operater. Slovenski zastopnik za Sony Ericsson, Svema, je povedal, da bo aparat predvidoma dobavljiv aprila.

Kot vsi modeli serije Z je tudi 1010 školjkaste oblike (s poklopcem), z dvema zaslonoma LCD in tudi dvema digitalnima fotoaparatoma; zunanji je namenjen običajnemu fotografiranju in snemanju video posnetkov, notranji pa zgolj videotelefoniji. Zunanji zaslon, namenjen prikazu osnovnih podatkov, bo črno-bel, medtem ko se notranji ponaša s 65 tisoč barvami in ločljivostjo 176 × 220 pik. Tudi Z1010 bo mogoče povezati z drugimi napravami na vse tri načine - IrDA, bluetooth in USB, pri čemer njihovi naprednejši modeli podpirajo tudi povezavo z računalniki Apple. Aparat bo imel tudi vmesnik za pomnilniške kartice Memory Stick Duo, žal ne Pro.

Motorola A925

Motorolin A925 je zagotovo najnaprednejši telefon UMTS, čeprav je tako velik, da bi ga težko uvrstili med mobilne telefone. Odlikuje ga 2,6-palčni za dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 132 × 162 pik in 65 tisoč barvami, ki zaseda večino aparata. Tipkovnica je na poklopcu podobno kakor pri Sony Ericssonovih modelih P800 in P900, s temi aparati si A925 deli tudi operacijski sistem Symbian OS in uporabniški vmesnik UIX. Gre torej za pravi križanec med ročnim računalnikom in mobilnim telefonom, ki seveda omogoča uporabo razne programske opreme. Aparat podpira tudi prav vse zmožnosti UMTS, podobno kakor Motorola A835, le da zaradi večjega zaslona lahko prikaže večjo sliko. Aparat podpira tudi možnost obračanja slike za 90 stopinj, kar je še posebej uporabno pri ogledu videa ali delu z razpredelnicami. Tudi vnašanje podatkov poteka enako kakor pri Sony Ericssonovih križancih, torej prek tipkovnice ali prepoznavanja pisave. Telefon se z drugimi napravami lahko povezuje prek infrardečega vmesnika, bluetootha ali zibke USB.

Čeprav je Motorola A925 tehnološko nadvse dovršena naprava, je vseeno znatno prevelika in pretežka, saj tehta kar 212 gramov in je kot taka uporabnejša kot ročni računalnik, ki pač podpira vse vrste napredne komunikacije, ne pa kot edini mobilni telefon.

Motorole A925 (in mlajšega brata A920, ki mu manjka podpora bluetoothu) pri nas skoraj zagotovo ne bomo videli, saj so v podjetju povedali, da sta ta dva modela narejena ekskluzivno za 3. V Veliki Britaniji je za aparat treba odšteti, preračunano, od 34 do 136 tisoč tolarjev, v Avstriji pa od 60 do 85 tisoč tolarjev, odvisno od naročniškega paketa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji