Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2020

Telefoni brez Googla

Novi telefoni podjetja Huawei so ostali brez Googlovih storitev, kar pomeni, da nimajo niti najbogatejše tržnice v svetu operacijskega sistema Android. Brez programov vseeno niso, saj digitalne robe ne ponuja le Google Play. Alternativne tržnice, ki jih namestimo z uradnih spletnih strani, ponujajo marsikateri zanimiv izdelek za povečanje nabora ustrežljivosti izbranega mobilnega spremljevalca.

Prva med alternativnimi tržnicami ima svetlo prihodnost. Huawei je namreč napovedal, da bo AppGallery postala večja od Googlove mobilne trgovine, in vanjo vložil precej denarja, kar se pozna tudi na ponudbi. Tej sicer manjka nekaj udarnih naslovov, a jih veliko ponuja ob pomoči preprostega trika, aplikacije, ki na uradnih spletnih straneh posameznih programov poišče namestitev v obliki datoteke APK in jo v primeru zadetka v Huawei AppGallery predstavi s povezavo do namestitve in z gumbom Get namesto Install.

Drugo alternativo dobimo na Amazonovi spletni strani. Amazon Appstore je simpatična in dostojno založena digitalna tržnica, ki izdelke načelno lično zloži v ustrezne kategorije glede na njihovo namembnost, a jih po drugi strani ponuja tudi v podobi priporočil. Iskanje je olajšano s podajanjem sorodnih programskih izdelkov, izbira pa z domačim načinom ocenjevanja, kakršnega poznamo že s tržnice Google Play.

Kakovostne aplikacije brez varnostnih pomislekov ponuja tržnica F-Droid. Vsi programi na tržnici so odprtokodni in popolnoma brezplačni. Sama aplikacije je nadvse preprosta, kar ni nujno najboljše. Manko dobrih filtrov iskanje namreč precej oteži. Na srečo (ali pa nesrečo) je izbira na rovaš strogih pravil za objavljanje bolj maloštevilna.

Precej naprav z operacijskim sistemom Android, ki nimajo tržnice Google Play, privzeto uporablja digitalno trgovino SlideME, drugi jo lahko dobimo na uradni, istoimenski spletni strani. Okoli 20.000 programskih izdelkov se z Googlovo milijonsko ponudbo sicer ne more primerjati, a je vseeno treba priznati, da so med njimi zelo dobre aplikacije. Vsako pred objavo do obisti pregledajo razvojniki tržnice SlideME in skozi sito spustijo res le kakovostne primerke.

Največja konkurenca tržnici SlideME je Mobogenie Market, ki podobni izbiri doda še nekaj posebnosti. Na njej je poleg programov in iger moč najti celo zvonjenja ter možnost prenosa video posnetkov s spletišča Youtube. Uporabniški vmesnik je soliden, edina resnejša zamera leti na oglaševanje in redno posiljevanje z izpostavljenimi izdelki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji