Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2014 | Teme: pametni telefon, samsung

Telefon na meji

Prvi Samsung Galaxy Note je bil telefon, za katerega smo sprva vsi rekli, da je prevelik, nato pa smo se ga navadili. Še več, postal je prodajna uspešnica. Četrta različica ni taka revolucija, prej evolucija.

Note 4 je v primerjavi z lanskim modelom Note 3 le malce spremenjen, na to se bomo pravzaprav morali počasi navaditi. Telefoni so dosegli zrelo obdobje, revolucijskih sprememb enostavno ni več  pričakovati.

Največja sprememba je v resnici tista, ki jo bo najverjetneje opazilo najmanj uporabnikov – 5,7-palčni zaslon ima po novem ločljivost 1440 × 2560 pik, to je bistveno več od lanske polne ločljivosti HD (1080 × 1920 pik). Zaslon take ločljivosti je prvi uvedel LG v svojem modelu G3 in je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bo predstavil tudi Samsung. Seveda je ta vrsta Super AMOLED (LGjev je IPS LCD) in je v vseh pogledih vrhunski. Vendar je bil za veliko večino uporabnikov tak že lanski. Ločljivost FullHD je enostavno dovolj, posamezne pike bodo videli le najbolj zagreti preizkuševalci, uporabniki pa ne. V resnici še najbolj očarajo zaslonski posnetki s tako ločljivostjo, ko si jih ogledamo na računalniku.

Neprijetno preseneti, da je tudi letošnji model še vedno debel, kakorkoli pogledamo. Osem milimetrov in pol se na papirju ne bere veliko, vendar je telefon v resnici debelejši od drugih vrhunskih modelov, tudi od iPhona 6 Plus na sosednji strani (ta je debel le 7,1 mm). Tudi teža ni zanemarljiva, a to je do neke mere razumljivo, velik zaslon je pač težek, enako tudi velika baterija. Nad slednjo smo bili navdušeni, telefon je zdržal krepko več kot en dan dela, tega smo vajeni pri današnjih vrhunskih telefonih.

Slednje je zanimivo, kajti vgrajen je res izredno hiter procesor 8-jedrni 64-bitni Samsungov model Octa. Ta za razliko od starejših modelov Octa hkrati uporablja vseh osem jeder (čeprav so le štiri jedra »hitra«, druga štiri pa namenjena varčnemu delovanju). Težko rečemo, da je hitrost telefona ravno posledica osmih jeder ali 64-bitnosti (napisati programsko opremo, ki dobro izkorišča oboje,  je pač zelo težko), a je dejstvo, da se aplikacije odpirajo res v trenutku, preklopi med njimi pa so prav tako hitri. K slednjemu vsekakor pripomore kar 3 GB pomnilnika. Mimogrede, v ZDA je naprodaj različica Note 4, ki namesto osemjedrnega Samsungovega procesorja uporablja štirijedrni Snapdragon 805.

Fotoaparat je zdaj ločljivosti 16 megapik in se odziva res zelo hitro (tudi če imamo izbrano fotografiranje HDR). Med snemanjem dovoli tudi hkratno fotografiranje, iz množice nastavitev pa lahko izberemo tudi hitro zajemanje, do 120 slik na sekundo. Seveda v ločljivosti FullHD, če smo nekoliko avanturista pa lahko izberemo tudi video ločljivosti 4K (3840 × 2160 pik). Avanturista zato, ker sekunda takega videa zasede kar 5 MB, predvsem pa je tak video še zelo težko kakorkoli obdelovati, prikaz na televizorjih »ne4K« pa je seveda enako dober (ali celo slabši) od prikaza videa FullHD.

Od strojnih delov omenimo še pisalo S Pen, ki ga imajo vsi modeli Note. Nekateri so nad njim navdušeni, nekaterim je odveč, nekatere spet preveč spominja na propadle PocketPCje. Kakorkoli že, škodi ne. In seveda – na voljo je tudi bralnik prstnih odtisov, ki ga imajo močnejši Samsungi od modela Galaxy S5 naprej. In ki ga v resnici nihče niti ne opazi, bodimo pošteni. Uporabljamo ga lahko bolj ali manj le za odklep zaslona, pa še to je bistveno bolj nerodno kot na iPhonih, ki imajo bralnik, ki se ga le dotaknemo. Na Note 4 moramo s prstom potegniti po njem. Na zadnji strani, pod objektivom fotoaparata, je še posebno tipalo, ki zna izmeriti srčni utrip, enako kot smo prvič videli na Galaxy S5. V praksi zadeva deluje »tako tako«, redko v prvem poskusu, rezultati pa so povezani v Samsungovo aplikacijo S Health.

To je ena izmed »S aplikacij«, s katerimi nas Samsung že leta poskuša prepričati, pa smo prepričani, da mu uspeva le pri manjšini uporabnikov. S koledar, S zapiski, S to, S ono, ne nazadnje tudi S trgovina, so tam le zato, da lahko Samsung sam sebe prepričuje, da ima alternativo Googlovim aplikacijam in trgovini. Enako kot lahko rečemo za preobleko Touchwiz (ki so jo nekateri, priznati je treba, v vseh teh letih celo vzljubili). Tudi v zadnji različici je to nekaj precej neintutivnega, z množico takih in drugačnih nastavitev, ki uporabnika le zbegajo. Omenimo še možnost hkratne rabe/prikaza več aplikacij na zaslonu. Ta je morda bolj zanimiva, a dvomimo, da jo bo uporabljalo prav veliko uporabnikov.

Kakorkoli, Note 4 je vrhunski telefon, ki skorajda že meji na tablico, odlikuje ga vrhunska strojna oprema, žal pa tudi manj vrhunska programska. Le še malce tanjši bi moral biti za naš okus.

Samsung Galaxy Note 4

Izdeluje: www.samsung.com.

Cena: Od 799 EUR naprej, SiMobil od 20,5 EUR naprej, Telekom od 17,66 EUR naprej, TušMobil od 14 EUR naprej, Debitel od 53 EUR naprej.

✓    Nadvse hiter telefon, odličen zaslon, pero S-Pen.

✗    Debel in težak telefon, še vedno kaotičen vmesnik Touchwiz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji