Objavljeno: 28.9.2011 13:27 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, iPad

Tablice

Trg tablic je, še posebej pri nas, zelo zanimiv. Na voljo so dva ali trije resni izdelki (iPad, Galaxy Tab in Acer Iconia) in množica "padalcev", ki poskušajo prisesti na vlak priljubljenosti, ki ga je ustvaril Apple z iPadom. Na preizkus smo tako zbrali kar 12 modelov, od tega smo enega kupili kar na kitajski strani Dealextreme. Napovedujemo, da bodo v roku enega leta prav vsi padalci, tudi tisti, ki jih danes še ni, odpadli.

Pogled v laboratorij

Tablični računalniki sicer niso neka novost, poznamo jih že leta. A za njihov resen preboj je pred letom dni poskrbel Apple s svojim izvirnim iPadom. Ves čas pa to področje spremljamo tudi mi - bili smo prvi v Sloveniji, ki smo preizkusili izvirni iPad, kasneje pa tudi njegovo nadaljevanje, iPad 2. Tablice tako preizkušamo sproti, enako velja za večino tokrat opisanih oziroma preizkušenih.

No, seveda pa je tudi nekaj takih, ki smo jih dobili pred nedavnim, torej za potrebe tega preizkusa. Nekatere pa so prav v teh dneh prišle v naše kraje - sem spadata Samsungov Galaxy Tab 10.1v in Acerjeva Iconia Tab.

Pri tablicah se bistveno manj kot pri prenosnikih oziroma drugih podobnih napravah posvečamo strojnim lastnostim. Pri večini tablicah so si te silno podobne, če ne celo enake. Razlike so seveda drugje - pri operacijskem sistemu, pri uporabniškem vmesniku, pri programih, ki jih lahko uporabljamo. Pa tudi pri fizičnih lastnostih, torej teži, velikosti, kakovosti zaslonov, številu in vrsti vmesnikov.

Vse to smo vzeli pod drobnogled in tablice kolikor je mogoče objektivno ocenili. Pri tem pa še vedno opažamo, da ima Apple pred drugimi izdelovali še vedno velikanski naskok. Je pa vedno več konkurence, kar je seveda dobrodošlo, v prihodnje pa še kako zanimivo spremljati dogajanje na trgu.

CTL 2Go SL10 Pad Pro

V začetku leta smo preizkusili tablico razmeroma neznanega izdelovalca, podjetja CTL. Gre za tablični računalnik, na katerem tečejo Okna, konkretno Windows 7. Na preizkus smo dobili še njeno malce naprednejšo različico z oznako "Pro". Razliki sta dve, prva je uporaba sistema Windows 7 Professional, druga pa vgrajeni modul 3G.

Ti dve razliki pa žal ne popravita razmeroma slabega vtisa, ki ga je tablica pustila. Gre namreč za netbook, ki je enostavno malo drugače zapakiran. Nima tipkovnice, namesto tega ima zaslon, občutljiv za dotik. Procesor je Intelov Atom N450, bije pri frekvenci 1,66 GHz. To je sicer bistveno močnejši procesor kot pri kakih drugih tabličnih računalnikih (recimo iPad), a ima z naloženimi Okni bistveno več dela. Močno se tudi pozna, da je vgrajen povsem navaden, vrtljiv disk (velikosti 250 GB), kar še dodatno upočasni delovanje. Tablica je tudi razmeroma težka, tehtnica se ustavi malenkost pod 1,2 kg.

Ima pa taka tablica tudi nekaj prednosti. Največja je nedvomno povezljivost, saj ima naprava razmeroma veliko vmesnikov. Vgrajena sta dva klasična vmesnika USB, navaden omrežni vmesnik (poleg brezžičnega WiFi in bluetootha), celo izhod mini VGA (ter ustrezen kabel za priklop na navaden VGA). Naprava ima tudi bralnik pomnilniških kartic SD in spletno kamero.

Operacijski sistem Windows ni najbolj pripraven za delo na dotik, je pa res, da dobimo tu tudi pero. So pa pri izdelovalcu dodali tudi dodatni vmesnik, ki na namizje doda za prste prijazen menu. Gre za štiri zavihke, ki jih lahko prikrojimo, oziroma kakega dodamo. Po privzetem so tu menu za hitri zagon pogosto uporabljenih programov, menu z igrami, pogosto uporabljene mape in povezava do namizja.

CTL 2Go Pad Pro

Zaslon: 25,65 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth, 3G.

Teža: 1,18 kg.

Mere: 26,2 × 16,8 × 1,8 cm.

Izdeluje: CTL, www.ctlcorp.com.

Prodaja: Infotim, www.infotim.com

Cena: 499 EUR.

Za: Veliko vmesnikov.

Proti: Počasno delovanje, neodzivnost, operacijski sistem ni prilagojen delu na dotik, cena.

Acer Iconia Tab A500

Pred kratkim so tudi k nam začele prihajati tablice z nameščenim operacijskim sistemom Android 3,0, imenovanim tudi Honeycomb. Gre za prvo različico Androida, za katerega v Googlu pravijo, da je prilagojen tabličnim napravam. Pri nas se je že začela prodaja Acerjevega modela, imenovanega Iconia Tab.

Ta tablica je nekoliko večja in težja od bližnjih konkurentov, vsaj od novega iPad 2 in Samsungove Galaxy Tab 10.1. Samo ohišje je manj prijetno za dotik in se zdi bolj ceneno. Najbolj nas je zmotila slabša kakovost tipke za nastavljanje glasnosti, saj se je zatikala, v temi pa jo je bilo kar težko najti. Je pa dobrodošla tipka za zaklep obračanja zaslona, ki je Samsungova tablica nima. V primerjavi s slednjo ponuja Acer tudi večjo povezljivost. Na računalnik jo lahko priklopimo kar z navadnim priključnim kablom MicroUSB, torej enakim, kot ga uporabljajo novejši pametni telefoni. Posebnost je priključek HDMI, s katerim lahko napravo priklopimo neposredno na televizijo.

Vgrajena strojna oprema je podobna kot pri najzmogljivejših pametnih telefonih. Procesor ima dva jedra in bije pri hitrosti 1 GHz, pomnilnika je 1 GB. Preizkušeni model je imel vgrajen disk SSD velikosti 32 GB. Za povezljivost sta na voljo WiFi in bluetooth, v preizkušenem modelu pa ni bilo modula 3G. Zaslon je še kar dober, čeprav je za naše pojme nekoliko preveč svetleč.

Naložen operacijski sistem, torej Android 3.0, se tablici lepo poda. Deluje hitro in tekoče - žal pa ne tako tekoče in tako hitro kot iOS na iPadu. Podobno smo opazili pri brskanju po spletu, za kar sumimo, da je odgovoren vtičnik za predvajanje flasha. Ta deluje podobno kot na računalnikih - počasi in nezanesljivo.

Acer Iconia Tab A500

Zaslon: 25,6 cm, 1280 × 800 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth.

Teža: 700 gramov.

Mere: 260 × 177 × 13 mm.

Izdeluje: Acer, www.acer.com.

Cena: 499 EUR (različica z 32 GB pomnilnika).

Za: Veliko priključkov, Android Honeycomb.

Proti: Nekoliko slabša kakovost izdelave.

Apple iPad

Apple je lastnoročno sprožil norijo okoli tabličnih računalnikov pred dobrim letom z izvirnim iPadom. V tem času je prišlo na trg kar nekaj podobnih naprav, a kot je videti, se z iPadom lahko meri le ena - njegov naslednik, iPad2.

Prvotni iPad seveda še vedno prodajajo, tudi pri nas. Stane dobrih sto evrov manj kot enako opremljen naslednik (oziroma je začetna cena te naprave). Gre seveda za tablico z zaslonom, ki meri po diagonali slabih deset palcev. Razmerje stranic je 4 : 3, kar se v praksi zelo dobro obnese, pri večini opravil (branje elektronske pošte, brskanje po spletu, branje knjig, igranje iger) pa je tako razmerje boljše od širšega razmerja 16 : 10 ali 16 : 9. Zaslon je silno dober in ostaja merilo med temi napravami.

Največja prednost iPada je v njegovem operacijskem sistemu, ta hip je zadnja različica 4.3.3. Gre za enostaven sistem, ki deluje izredno hitro in učinkovito. V preteklem letu smo dobili kar nekaj programskih novosti, vsekakor je najbolj opevana možnost večopravilnosti. Zdaj lahko hitro preklapljamo med odprtimi programi, naprava pa po potrebi v ozadju sprošča zasedeni pomnilnik. V praksi se tako menjavanje dobro obnese.

Še vedno pa ostajajo enaki očitki kot pred letom dni. Največja je pomanjkanje vmesnikov oziroma enostavnih načinov za prenašanje datotek. Dobro, lahko uporabimo storitve, kot je Dropbox, a je to za velike datoteke (filme) nadležno. V teh primerih moramo prek programa iTunes, kar je nadvse nadležno. Kljub temu je iPad še vedno odlična izbira med tabličnimi računalniki - če ne kar najboljša.

Apple iPad

Zaslon: 25 cm, 1024 × 768 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth (2,1+EDR).

Teža: 680 gramov.

Mere: 243 × 190 × 13 mm.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Cena: 390 EUR (osnovni model z 16 GB pomnilnika in WiFi povezavo).

Za: Teža, prenosljivost, enostaven in hiter uporabniški vmesnik, število aplikacij, zmogljivost akumulatorja, kakovost zaslona.

Proti: Omejenost na Applov ekosistem, težavno prenašanje in delo z datotekami.

Zlati monitor

Pri zlatem Monitorju je bila odločitev tokrat res izjemno preprosta - še vedno kraljuje Applov iPad, za naše pojme še prvotna različica. Zaenkrat še velja, da praktično ni trga tabličnih računalnikov - je trg iPada in nekaj obrobnih naprav, ki pobirajo drobtine. Stanje se sicer lahko hitro spremeni, saj sta predvsem Galaxy Tab 10.1v in Acer Iconia zelo konkurenčni, a ta hip še ne dovolj. Manjka jim tistih zadnjih nekaj malenkosti pri operacijskem sistemu ter več kakovostnih, njim prilagojenih aplikacij.

Pri prvem preizkusu iPada pred več kot letom dni smo bili načeloma zadržani, čeprav smo zapisali, da je občutek na njim delati oziroma se z njim igrati zares čaroben. V tem času se je naprava še naprej razvila s pomočjo dodatnih programov, danes je tako še boljša kot ob izidu. Še vedno je pojem dobrega oblikovanja in izredno enostavne rabe.

Morda se bo tu kdo vprašal, zakaj ne bi raje kupili naslednika, torej iPad 2. Enostavno smo prepričani, da so razlike med njima premajhne, da je bolje, da privarčujemo tistih dobrih sto evrov. Razlike v merah in teži bomo zelo hitro pozabili, malenkost hitrejši procesor se redko kje dejansko pozna, kamere pa tudi ne uporabljamo ravno veliko (oziroma, če že, pa raje na telefonu). Verjamemo sicer, da bo večina uporabnikov vseeno raje posegla po dvojki, s čimer seveda ni nič narobe, je, kot bi rekli Američani, "more of the same".

Apple iPad 2

Že pri Applovi napovedi nove različice priljubljene tablice smo bili nekoliko presenečeni, saj nismo videli pravega razloga, zakaj bi nadomeščali napravo, ki se je še vedno dobro prodajala. A Apple je z njeno naslednico spet dvignil veliko prahu, verjamemo, da se je močno izplačalo. Vztrajamo pa pri tem, da so razlike med novim iPadom in predhodnikom premajhne, da bi jih večina uporabnikov opazila.

Navzven je edina razlika v malenkost nižji teži, naprava je tudi nekoliko tanjša. To dvoje praviloma opazimo le na začetku, a hitro se pokaže, da razlike niso spet tako velike. Še vedno je ne moremo držati v eni roki kot Amazonovega Kindla, pri obliki pa lahko pohvalimo to, da je zadnja stran zdaj povsem ravna, zaradi česar napravo laže uporabljamo, kadar je položena na mizo.

Nov je tudi vgrajeni procesor. Ta je po taktu sicer malenkost počasnejši kot pri predhodniku, a ima zato dve jedri. Pri preizkusih hitrosti se praktično povsod obnese bolje kot pri predhodniku, a so v praksi razlike zelo majhne. Tudi aplikacij, ki bi izkoriščale vse prednosti izboljšane elektronike, je v tem trenutku še razmeroma malo. Novost sta tudi dve kameri, ena zadaj in ena spredaj. Nam se zdi le slednja zares uporabna, pa še tega ne bo izkoristil ravno vsak uporabnik.

Vse drugo je ostalo enako. Zaslon je še vedno odličen, uporabniški vmesnik tudi. Aplikacij je več sto tisoč. Akumulator zdrži do približno deset ur aktivne rabe, seveda pa se to nekoliko skrajša ob izdatni uporabi brezžične povezave. Kot smo zapisali že pred časom, novi iPad le utrjuje Applov položaj (čeprav, roko na srce, ta ne potrebuje utrditve).

Apple iPad 2

Zaslon: 25 cm, 1024 × 768 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth.

Teža: 600 gramov.

Mere: 240 × 186 × 8,8 mm.

Izdeluje: www.apple.com.

Cena: 479 USD (osnovni model s 16 GB pomnilnika in WiFi povezavo).

Za: Teža, prenosljivost, enostaven in hiter uporabniški vmesnik, število in kakovost aplikacij, zmogljivost akumulatorja, kakovost zaslona.

Proti: Razmeroma malo novosti glede na predhodnika.

General Dynamics Itronix GD 3070

Podjetje General Dynamics je znano po izdelavi nadvse robustnih naprav, med drugim tudi prenosnikov, ki jih uporabljajo najzahtevnejši uporabniki na terenu. Sem štejemo vojsko, policijo, reševalne enote, gradbene ekipe itd. Od tega podjetja smo tako pred časom že preizkusili nadvse robusten prenosnik, zdaj pa smo dobili na preizkus še tablični računalnik.

Ta z drugimi tablicami na preizkusu vsaj na videz nima praktično nič skupnega. Še najboljši med njimi delujejo ob Itronixu nebogljeno in krhko. Tu gre za delovni stroj, kot bi postavili buldožer ob bok družinskim limuzinam. Naprava je zelo globoka (ali, če želite, debela), na vsakem vogalu je velik kos zaščitne gume. Z gumo so zaščiteni tudi vsi vmesniki, na voljo je en USB, navaden omrežni vmesnik in klasični izhod VGA. Tablica ima na desni strani zaslona še kar nekaj tipk (številčnica, smerne tipke). To bo prišlo prav pri delu z rokavicami (je pa priloženo tudi pero). Tipke so od zadaj osvetljene. V specifikacijah je dolg seznam vojaških in drugih standardov, po katerih verjamemo, da naprava preživi marsikaj.

Zaslon je razmeroma majhen, sedempalčni, gre pa za uporovno tehnologijo zaznave dotika (torej zaznava pritisk). Strojna oprema je podobna kot pri netbookih, procesor je Intelov Atom Z530P s frekvenco 1,6 GHz, pomnilnika je 2 GB. V preizkušeno tablico je bil vgrajen klasični disk velikosti 120 GB, na voljo pa so tudi diski SSD (od 4 pa do 32 GB). Naložen operacijski sistem je Windows 7 Professional.

Omenimo še to, da ima vgrajena dva akumulatorja (ki skupaj zdržita približno 6 ur delovanja). Pri tem pa lahko med delovanjem enega odstranimo, ne da bi morali tablico ugasniti. Itronix torej ni tablica, ki bi si jo omislil nezahteven domači uporabnik. Gre za posebno napravo s posebnim namenom.

General Dynamic Itronix GD 3070

Zaslon: 18 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth.

Teža: 1,2 kg.

Mere: 225 × 145 × 40 mm.

Prodaja: Infotim, www.infotim.com.

Cena: 2400 EUR.

Za: Kakovost izdelave, odpornost po različnih vojaških standardih.

Proti: Operacijski sistem ni prilagojen delu na dotik.

Leonardo

Leonardo je tablični računalnik, za katerega razvoj so poskrbeli v slovenskem podjetju iPear. Gre pravzaprav za predelan netbook, na katerem teče operacijski sistem Windows 7. Teh naprav smo nekaj sicer že preizkusili, a so bile doslej vse razmeroma slabe kakovosti, pri Leonardu pa je kakovost na zelo visoki ravni. Tablica je zaradi tega sicer nekoliko debelejša od kakega iPada, po teži pa je primerljiva z izvirnim iPadom.

Strojna oprema je, kot rečeno, enaka kot v večini netbookov. Gre za Intelov Atom procesor N455, katerega frekvenca je 1,66 GHz. Pomnilnika je 2 GB, disk pa je SSD v velikosti 32 GB (na voljo bo tudi 64 GB). To je ena njenih večjih prednosti pred drugimi tablicami Windows 7, ki imajo mnogokrat še klasični, vrtljivi disk. Je pa naprava dobro opremljena z vmesniki. Na voljo sta dva navadna vmesnika USB, izhod za video in celo omrežni priključek.

Kot smo že večkrat zapisali, se nam Windows 7 ne zdi primeren operacijski sistem za take naprave. Predvsem so različne ikone premajhne za enostavno upravljanje s prsti. Nadležno je tudi počasno vrtenje zaslona ob zasuku naprave, kar pa je enako pri vseh tablicah, na katerih teče Windows 7. Je pa pri tej napravi zaslon zelo natančen, bolj kot pri kitajskih tekmecih. Žal je tudi zelo omejen pri kotni vidljivosti.

Leonardo očitno bolj meri na poslovne uporabnike, ki bi ga uporabljali namesto netbooka. Kot tak nam je všeč predvsem zaradi kakovosti izdelave in uporabnih vmesnikov, kljub temu pa zaradi uporabljenega operacijskega sistema krepko zaostaja za najboljšimi.

Leonardo

Zaslon: 25,6 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth.

Teža: 681 gramov.

Mere: 256 × 170 × 15 mm.

Prodaja: iPear, www.ipear.si.

Cena: 565 EUR.

Za: Kakovost izdelave, vmesniki.

Proti: Operacijski sistem ni prilagojen delu na dotik.

Notion Ink Adam

Tablica iz razmeroma neznanega indijskega podjetja Notion Ink, imenovana preprosto Adam, ima za seboj že kar kompleksno zgodbo. Ob prvih napravah se je namreč pokazalo kar nekaj težav, od slabe kakovosti izdelave do pomanjkljivih funkcionalnosti, slabe podpore uporabnikom in zamude pri dobavi. Prek spleta jo lahko naročimo tudi k nam.

Na prvi pogled gre za dokaj povprečno, razmeroma debelušno in težko tablico. Pri oblikovanju so ubrali malce samosvojo pot, tako je na eni strani tablica opazno odebeljena, zaradi tega pa tudi zelo lepo sede v roke. Preseneča zelo širok rob okoli zaslona, zaradi česar tablica deluje večja, kot je v resnici. Največja zanimivost naprave je zaslon. Meri deset palcev in ima ločljivost 1024 × 600 pik, obljubljali pa so mat zaslon, pri katerem bi lahko ugasnili osvetlitev in bi naprava brez težav delovala tudi na soncu. To slednje sicer drži, a je zaslon v vseh drugih pogledih toliko slabši. Najbolj nas je zmotila slaba kotna vidljivost, saj se že majhna sprememba kota zelo pozna. Tudi barve so bistveno bolj blede kot pri konkurentih. Črna je prej temno siva, bela pa svetlo siva.

V tablico je naložen operacijski sistem Android, in sicer različica 2.2 (Froyo). Ta se na prvi pogled kar dobro obnese, saj so ga v celoti prilagodili tablici, njihov uporabniški vmesnik pa so poimenovali Eden. Naprava ima že v osnovi naloženih kar nekaj aplikacij, a smo imeli nekaj težav s stabilnostjo delovanja.

Strojna oprema je primerljiva s tisto pri drugih napravah. Procesor ima dve jedri, takt je 1 GHz, pomnilnika je 1 GB. Vgrajen je 8 GB flash pomnilnik, so se pa potrudili pri vmesnikih. Naprava ima dva navadna vmesnika USB, ki sta brez težav delovala z našo tipkovnico. Zraven je še povsem navaden vmesnik HDMI.

Notion Ink Adam

Zaslon: 25,6 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 b/g/n), bluetooth.

Teža: 750 g.

Mere: 269 × 191 × 14 mm.

Izdeluje: www.notionink.com.

Cena: 550 EUR (s poštnino vred).

Za: Veliko vmesnikov.
Proti: Kotna vidljivost zaslona, kakovost zaslona, stabilnost delovanja.

Samsung Galaxy Tab

Prvo veliko podjetje, ki je po prihodu Applovega iPada splavilo svojo tablico, je korejski velikan Samsung. Ta je že lani poslal na trg napravo Galaxy Tab, na kateri teče operacijski sistem Android različice 2.2 (Froyo). Ta tablica je bila kljub temu bistveno drugačna od iPada, saj ima opazno manjši zaslon, po diagonali meri 7 palcev. To se v praksi še kako pozna, saj je zaslon po površini približno polovičen glede na desetpalčne tablice (kakršna je iPad ali pa nova Galaxy Tab 10.1).

Zaradi manjšega zaslona pa je naprava tudi bolj prenosljiva kot večje tablice, pravzaprav je nekje med večjim pametnim telefonom in desetpalčno tablico. Enako velja za težo, saj je s svojimi 380 grami skoraj še enkrat lažja od iPada. Kakovost izdelave je odlična, naprava daje občutek trdnosti in kompaktnosti. Zaslon je še kar dober, a ga spet prehiti jabolčna konkurenca. Zato pa imamo možnost priklopa na računalnik, kjer ne potrebujemo posebnega programa za prenos datotek, Galaxy Tab pa ima tudi režo za pomnilniške kartice MicroSD.

Po strojnih specifikacijah je praktično enaka telefonu Galaxy S - procesor bije pri taktu 1 GHz, pomnilnika je 512 MB. Kljub tem zmogljivostim pa naprava vendarle ni tako odzivna, kot bi pričakovali. Od izida se je prek popravkov že nekoliko izboljšalo delovanje, ponekod pa je na voljo tudi že nadgradnja operacijskega sistema na različico 2.3 (pri nas žal še ne).

Vmesnik je sicer prilagojen Samsungov, imenovan TouchWiz (gre za enak vmesnik kot pri telefonu Galaxy S). Ta je preveden tudi v slovenščino, čeprav so prevodi tu in tam nenavadni. Je pa vgrajen tudi slovenski črkovalnik in slovenski sistem vnosa SWYPE (gre za risanje črk po tipkovnici, kar pohitri pisanje daljših besed).

Samsung Galaxy Tab

Zaslon: 18 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 b/g/n), bluetooth (3,0), 2,5G (GSM/GPRS/EDGE), 3G (HSUPA, HSDPA).

Teža: 380 g.

Mere: 190 × 120 × 12 mm.

Izdeluje: www.samsung.com.

Cena: 600 EUR v prosti prodaji.

Za: Velikost in teža, na voljo veliko uporabnih programov, povezljivost. Slovenski uporabniški vmesnik in pregledovalnik pravopisa.
Proti: Občasna slaba odzivnost, cena, pomanjkanje nekaterih naprednejših programov, tu in tam površni prevodi v slovenščino.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Druga Samsungova naprava pa predstavlja njihovo prvo resnejšo konkurenco iPadu. Prvi Tab je bila bistveno manjša naprava, z njo so merili na uporabnike, ki so želeli povečan pametni telefon. Novi Tab 10.1v pa prinaša bistveno večji zaslon (10,1 palca) in novo različico sistema Android, 3.0 (Honeycomb).

Tablica je po specifikacijah in operacijskem sistemu praktično enaka prej opisani Acerjevi Iconia Tab. Procesor spet bije z 1 GHz in ima dve jedri. V Sloveniji je na voljo le različica s 16 GB pomnilnika SSD, v tujini sta na voljo različici z 32 in 64 GB. Se pa bolj razlikuje pri merah in teži. Nekoliko manj je je skupaj kot Acerja, po merah je bliže iPadu. Je torej zelo tanka naprava, na zadnji strani pa sta dve krožni izboklini, zaradi katerih tablica lepše stoji v rokah. Omenimo še težo, saj je naprava ravno za en gram lažja od iPada 2, torej je 100 gramov lažja od Acerjeve Iconie Tab.

Naloženi Android Honeycomb se tablici lepo poda, saj deluje hitro, vmesnik je zelo tekoč. A kot smo omenili pri Iconiji, je še vedno malenkost manj tekoč kot na Applovem iPadu. So pa razlike majhne in se opazijo le ob neposredni primerjavi. Podobno lahko zapišemo tudi za tipkovnico, saj Applova deluje bolje in je tipkanje nanjo enostavno hitrejše.

Galaxy Tab 10.1 je načeloma zelo dobra naprava, pravzaprav nam je po iPadu še najbolj všeč. Kakovost izdelave je odlična, mere in teža so ravno prave. Še vedno pa menimo, da potrebuje Android še nekaj dela. Manjka mu tistih zadnjih nekaj malenkosti, zaradi katerih se še vedno težko kosa z iOS - sem štejemo tudi več kakovostnih aplikacij.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Zaslon: 25,6 cm, 1280 × 800 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n), bluetooth, 3G.

Teža: 600 gramov.

Mere: 246 × 170 × 11 mm.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Cena: 650 EUR (različica s 16 GB pomnilnika).

Za: Kakovost izdelave, Android Honeycomb.

Proti: Na trenutke manj tekoče delovanje v primerjavi z iPadom 2, cena.

Superpad

Prav v zadnjem trenutku je prišla v naš laboratorij tablica z zelo optimističnim imenom Superpad. Gre za napravo z Daljnega vzhoda, ki smo jo naročili prek spletne strani Dealextreme.com. Želeli smo preveriti, kako gre kitajskim izdelovalcem, ki brez sramu kopirajo bolj znane izdelke.

No, ti se resnično nimajo česa bati. Superpad (kot se imenuje na Amazonu, Dealextreme pa ga imenuje tudi FlyTouch2 X220) se navzven trudi biti čim bolj podoben Applovemu iPadu. Črn rob okoli zaslona, srebrn rob okoli naprave, še tipka "Home" je praktično enaka. Ko pa ga vzamemo v roke, se podobnost hitro razblini. Za začetek ugotovimo, da tipka Home ni Home, temveč "Back". Sicer pa ima tablica zaslon širšega formata, kakovost izdelave je bistveno slabša, uporabljena je cenena plastika. Spodaj ima kar nekaj priključkov - dva vmesnika USB, navaden omrežni priključek, izhod MiniHDMI in kar dva bralnika kartic mikro SD. Seveda ima brezžični vmesnik WiFi, čeprav ta včasih potrebuje kar nekaj časa, da se priklopi. Na spletni strani se hvalijo z vgrajenim GPS modulom, a je ta v resnici ločen, priključimo ga prek kabla in malega vmesnika na strani naprave.

Napravo poganja procesor takta 1 GHz, pomnilnika je 256 MB, vgrajen je še 2 GB pomnilnik tipa flash (predvidevamo, da so zaradi tega tudi vgradili tisti dve reži za kartice MicroSD). V rabi je operacijski sistem Android različice 2.1, ki niti ni tako slab, a uporaba tablice kljub temu ni prijazna do uporabnika. Poglavitni razlog za to je uporovna (resistive) tehnologija zaznavanja dotikov, ki je nenatančna in zahteva močnejši pritisk. Na napravi je bilo naloženih že nekaj aplikacij, povezali pa smo se tudi z Googlovim Marketplaceom, čeprav so naložene aplikacije delovale počasneje, kot bi glede na procesor pričakovali.

Superpad (FlyTouch2 X220)

Zaslon: 25,9 cm, 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g/n).

Teža: 710 g.

Mere: 26,7 × 16,5 × 1,3 cm.

Izdeluje: Kitajci.

Prodaja: Dealextreme, www.dealextreme.com

Cena: 163 EUR.

Za: Cena.

Proti: Kakovost izdelave, natančnost zaslona na dotik, stabilnost in hitrost delovanja.

View Quest Slate 5

View Quest je razmeroma malo znano podjetje, kar niti ne čudi, saj gre za (vsaj na papirju) angleško podjetje, ki doslej še ni naredilo praktično nič pametnega. V roke smo dobili dve njihovi tablici, ki se razlikujeta predvsem po velikosti (skupno pa jim je praktično vse drugo, tudi to, da sta zanič).

Prva tablica se imenuje Slate 5, številka pa označuje diagonalo zaslona v palcih. Naprava je torej bistveno manjša od drugih tablic na preizkusu, pravzaprav je videti kot povečan telefon. Kljub temu je debelejša od večine drugih naprav.

Zaradi manjših mer je kakovost izdelave malce boljša kot pri večjem bratu, a smo ob rahlo močnejšem dotiku še vedno opazili plavajoče kristalčke. Tudi tu je tehnologija prepoznavanja dotika stara, na podlagi upora, torej zazna pritisk, ne dotika (spet le enega hkrati). Zaradi manjšega zaslona pa je ta naprava oziroma sistem za zaznavanje dotikov še manj natančen oziroma še bolj nadležen za uporabo kakor pri večji sorodnici.

Strojna oprema je enaka kot pri večji sestri. Procesor je enak, torej dvojedrnik s taktom 600 MHz, pomnilnika je 128 MB. Vgrajen je2 GB flash pomnilnik, lahko ga razširimo z uporabo kartice MicroSD. Strojne specifikacije so sicer podobne kot pri kakem cenejšem telefonu Android, a deluje ta naprava počasneje in slabše od večine takih telefonov.

V uporabi je Android 1.5, spet nimamo dostopa do Google Marketplacea. Nekaj aplikacij je sicer že naloženih, a jih je malo, pa še tiste, ki so, delujejo slabo. O taki napravi res ne moremo reči nič pozitivnega, saj vse, kar zna, počno telefoni nekajkrat bolje in hitreje.

View Quest Slate 5

Zaslon: 12,7 cm, 800 × 480 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g).

Teža: 186 gramov.

Mere: 134 × 85 × 15 mm.

Izdeluje: View Quest, www.viewquest.co.uk.

Cena: 129 EUR.

Za: Nič.

Proti: Vse drugo.

View Quest Slate 8

Drugi View Quest ima osempalčni zaslon, na videz deluje kot pomanjšan iPad. Tu pa se podobnost z Applovim izdelkom tudi konča. Poglavitna značilnost obeh tablic Slate je namreč katastrofalna kakovost izdelave. To se še posebej opazi pri večji, osempalčni napravi. Na prvi otip sicer ne deluje slabo, čeprav je iz nekam čudno hrapavega materiala, ki niti ni tako prijeten na otip. Ko napravo prižgemo, pa vidimo izredno slab zaslon, občutljiv za dotik (en dotik hkrati). Na njem se ob vsakem dotiku vidi plavajoče kristalčke - enostavno je zaslon premehak. Dodatna težava je v tem, da je tehnologija zaznavanja dotika zasnovana na uporu namesto na kapacitivnosti. Povedano drugače, tu dobesedno pritisnemo na zaslon.

Procesor je dvojedrni, bije pa pri frekvenci 600 MHz. V praksi je zadeva silno počasna in neodzivna, lahko bi rekli, da je pojem zatikanja. Ima vmesnik miniUSB, režo za pomnilniško kartico MicroSD in izhod za video. V uporabi je operacijski sistem Android, različica pa je prastara 1.5. Naprava tako tudi ne podpira uradnega Android Marketplacea. Nanjo je sicer mogoče ročno nameščati aplikacije, a je to nadležno in mučno. Pravzaprav lahko to zapišemo za sleherno rabo te naprave.

View Quest Slate 8

Zaslon: 20,3 cm, 800 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 a/b/g).

Teža: 487 gramov.

Mere: 203 × 152 × 15 mm.

Izdeluje: View Quest, www.viewquest.co.uk.

Cena: 239 EUR.

Za: Nič.

Proti: Vse drugo.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji