Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor November 2011

Tablica s stilom

V poplavi različnih tabličnih računalnikov, katerih skupni cilj je odščipniti delček dobičkonosne pogače podjetju iz Cupertina, si vsak izdelovalec išče svoje tržne niše. Fujitsu vsaj na prvi pogled sodi med tiste, ki svoje upe bolj polaga v stilsko preobrazbo, v resnici pa je njihov izdelek praktično v vsem drugačen od jabolčnega konkurenta.

Pravzaprav celo tako zelo drugačen, da bi ga, ne ozirajoč se na njegovo obliko, le stežka poimenovali "tablični". Poganja ga Intelov Atom Z670 procesor pri 1,5 GHz, ima 2 GB delovnega pomnilnika, Intelovo GMA HD600 grafično kartico in 62 GB SSD pogon za hrambo podatkov. Kombinacija, ki jo običajno najdemo v kategoriji "netbook" računalnikov in je kakor nalašč za Microsoftova Okna v sedmi izdaji. Popoln je tudi nabor vmesnikov: HDMI, USB, bralnik kartic, reža za SmartCard, izhod za slušalke in priključek za priklopno postajo (sumljivo podoben jabolčnemu). Fujitsu napravo namenja predvsem poslovnežem, ki so veliko na poti, zato poleg obveznega polnilca radodarno poklanja tudi dober usnjen ovitek za napravo, pisalo (ki nima posebnega odlagališča na napravi ali v njej), dodatno baterijo (5.240 mAh) in stojalo s 4 dodatnimi vhodi USB.

Za varnost poleg bralnika prstnih odtisov in že omenjenega bralnika SmartCard skrbi tudi modul TPM, tablica pa je zasnovana tako, da zdrži tudi padce, vibracije, ekstremne temperature, vlago, višino in običajna politja tekočin. V svet se lahko poveže prek brezžičnega omrežja 802.11n, bluetootha 3.0 in modula UMTS (opcijsko tudi GPS), za video komunikacije pa poskrbita dve za današnje razmere zgolj povprečni kameri (prednja je VGA, zadnja pa premore 1,3 milijona slikovnih pik). Boljši je 10,1-palčni za dotik občutljivi zaslon ločljivosti 1280 x 800 pik (IPS matrika), ki se skriva pod kemično ojačanim steklom. To je praktično neobčutljivo za različne praske, na račun nekaj manjše živosti barv pa tudi dobro zmanjša odsev svetlobe. Ob daljšem delu se tablica na delu, kjer ni baterije, precej močno segreje; polno napolnjen akumulator omogoča dobre tri ure intenzivnega dela, v pripravljenosti pa je zaradi samodejnega prehoda iz spanja v mirovanje lahko tudi dva tedna ali več. Menjava baterije je hitra in enostavna, odstraniti jo je treba tudi za dostop do kartice SIM.

Upravljanje ni najbolj intuitivno in zahteva nekaj privajanja, predvsem gumbi za priklic virtualne tipkovnice, obračanje zaslona (to ni samodejno glede na obračanje naprave) in Ctrl-Alt-Delete niso ravno običajni, pogrešali pa smo, recimo, gumb za urejanje glasnosti. Priloženo pisalo se bolje obnese pri ukazovanju napravi; Okna debelim prstom niso ravno naklonjena, to so skušali pri Fujitsuju popraviti z lastnim, žal precej poslovno dolgočasnim, uporabniškim vmesnikom Infinity Lounge. Moreče počasna zna biti zlasti tipkovnica, saj je zamik med dotikom in prikazom dolg skorajda sekundo. Ker gre za prava Okna, nam nihče ne brani priključiti lastne zunanje tipkovnice in miške (kakorkoli se to čudno sliši za tablični računalnik).

"Stilist" res ni tablični računalnik, kakršnega so si zamislili v Applu. Zasnova se razhaja že v osnovi; v ospredju Fujitsujevega izdelka je združljivost z vsemi tistimi poslovnimi programi, ki tečejo tudi na večjih in močnejših računalniških bratih, manj pa intuitivnost in preprostost rabe. Obenem pa gre verjetno za prvi tablični računalnik z operacijskim sistemom Windows (vse do prihoda Windows 8, seveda), ki mu uspe, tudi na račun strojne vrhunskosti, omiliti neprilagojenost uporabniškega vmesnika. Tudi zaradi razmeroma ugodne cene bi znal po njem poseči marsikateri poslovnež, če se ni med dolgim čakanjem že predal konkurenci.

Fujitsu Stylistic ST Q550

Kaj: Tablični računalnik z Windows 7.

Izdeluje: www.fujitsu.com

Prodaja: www.acnet.si

Cena: 933 EUR z DDV.

Za: Zmogljiva strojna zasnova, veliko število vmesnikov, privlačen videz, operacijski sistem Windows 7.

Proti: Slabša odzivnost od konkurence, virtualna tipkovnica, operacijski sistem Windows 7.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji