Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor December 2010

Symbian teče zadnji krog?

Nokia je še vedno med vodilnimi ponudniki pametnih telefonov, vendar zadnja leta deluje precej zmedeno, saj lovi tekmece, ki ponujajo drugačno mobilno izkušnjo. Zadnje orožje s Finskega je model N8.

Nokia je bila s svojimi vrhunskimi modeli vedno pojem kakovosti. Strojna oprema je postavljala nove mejnike, programje pa je temeljilo na robustnem sistemu Symbian, ki korenini še v legendarnih osebnih organizatorjih Psion. Po letu 2007 pa nič več ni bilo tako kot prej. Čeprav so bili vodilni ponudniki mobilnih naprav prepričani, da jih nova konkurenca, ki si je želje potrošnikov predstavljala predvsem drugače, ne more ogroziti, je dobra tri leta kasneje jasno, da je prihodnost pametnih telefonov v zaslonih na dotik in neomejenem povezovanju v internet. Nokiin svež odgovor na te izzive je model N8, ki je del serije visoko zmogljivih, večpredstavno usmerjenih naprav, po finsko označenih s črko N v imenu.

N8 je prvi Nokiin model, ki vsebuje posodobljen sistem Symbian, dodatno označen s "tretjo potenco", ki naj bi ponudil odgovor na izzive vmesnika na dotik. Sama naprava navdušuje s strojno opremo, vendar se zdi, da so pri Nokii kar preveč časa porabili za dopolnjevanje programske opreme, saj je N8 - soočen z današnjo konkurenco - precej manj izstopajoč, kot bi lahko bil, če bi ga predstavili kakšnega pol leta prej. Izjemen element naprave je predvsem fotoaparat, ki z 12 milijoni pik, ksenonsko bliskavico in Zeissovo optiko predstavlja vrh mobilne ponudbe danes (svetlobno tipalo meri 1 × 1,83 palca). Poleg kakovostnih fotografij lahko snema tudi video visoke ločljivosti (720p s 25 slikami/s). Nekoliko manj izstopa zaslon, ki je sicer kapacitivni AMOLED velikosti 3,5 palca, a ponuja ločljivost le 640 × 360 pik.

Na N8 imamo lahko do tri domače zaslone, na katere razvrščamo dodatke, ki so lahko le ene dimenzije.

Nokia z N8 postavlja nove oblikovalske smernice, ki sicer prijetno zaobljeno obliko prisekajo spodaj in zgoraj, s tem pa nastane prostor za različne priključke. Ohišje je večinoma iz aluminija in daje občutek zanesljivosti in vrhunske kakovosti. Na voljo je v različnih barvah. N8 spodaj ponuja standardni Nokiin priključek za polnilec, zgoraj pa najdemo priključek za slušalke ali prostoročni komplet, stikalo za vklop ter pod pokrovčkom vmesnik mini HDMI, s katerim lahko sliko naprave predvajamo na sodobnih monitorjih ali televizorjih (priložen je adapter za standardni kabel HDMI). Desna stran ponuja pokrovčka, pod katerima se skriva prostor za kartici SIM ali micro SD (oboje lahko menjamo med delovanjem), spodaj pa je še priključek mikro USB, ki služi tako polnjenju kot podatkovni komunikaciji. Na levi najdemo tipki za glasnost, ki ju je z izboklinama mogoče zlahka otipati tudi v žepu, preklopnik za zaklepanje zaslona in tipko kamere, ki pozna dve stopnji pritiska (ostrenje in posnetek). Spredaj kraljuje zaslon, spodaj levo pa je tipka domov/menu, ki pa je postavljena nekoliko nizko, kar pri enoročni rabi zahteva nekaj dodatne spretnosti. Nekoliko nenavaden oblikovalski detajl je izbočen okvir kamere na zadnji strani, ki kar vabi, da se ga dotikamo ob običajni drži naprave v dlani, to pa zna zamazati steklo nad lečo fotoaparata. Hkrati se spodnji rob te izbokline stalno dotika podlage, kadar napravo odložimo, zato se zna obrabiti. N8 se pridružuje napravam, kjer akumulator ni več preprosto dostopen, saj se skriva pod privitim pokrovom. Ohišje je zato bolj čvrsto, akumulator pa bomo, če bo treba, kljub temu lahko zamenjali (ali nam ga bodo pa na servisu). Naprava ima sicer tipala za osvetlitev, orientacijo, digitalni kompas in ugotavljanje položaja A-GPS. Procesor ARM11 utripa le pri 680 MHz in ga podpira 256 MB pomnilnika RAM, vendar je treba poudariti, da je sistem Symbian veliko bolj učinkovit od konkurence (nastal je v času, ko so se pomnilniki merili v kB, frekvence pa v dvomestnih MHz), to pa pomeni, da je naprava zelo udobna za rabo, vmesnik pa deluje gladko, brez zatikanja. K temu pripomore tudi grafični soprocesor Broadcom s 3D podporo za OpenGL-ES 1.1/2.0. Po drugi strani je v N8 vgrajenega kar 16 GB zunanjega pomnilnika, ki ga lahko še dodatno razširimo s kartico SD do velikosti 32 GB. Poleg vmesnikov USB 2.0, bluetooth 3.0, WiFi 802.11b/g/n pa ponuja tudi oddajnik FM, s katerim lahko predvajano glasbo ujamemo tudi na običajnem radijskem sprejemniku.

Dotik, ki mu še malce manjka

Symbian^3 je bil z veliko truda pripeljan v svet vmesnikov na dotik, a se mu zgodovina še vedno pozna. Tako že domači zasloni, imamo jih lahko do tri, ne sledijo pomikanju s prstom, zamenjajo se šele, ko kretnjo drsenja prsta izvedemo do konca. Po drugi strani se prikaz "kartic" trenutno izvajajočih se programov, ki je bil po zgledu Nokiinega alternativnega sistema Maemo (zdaj Meego) v Symbian dodan nedavno, nemudoma odzove na vsak premik prsta. Takšne malenkosti sicer ne predstavljajo večjih težav pri rabi naprave, vendar lepo kažejo, da so Symbianu, vsaj pri zaslonih na dotik, verjetno šteti dnevi.

Symbian^3 sicer podpira "kinetično" drsenje po izbirnikih in elastično ponazarjanje konca izbire. Prav tako so omogočene kretnje, kot je povečevanje z raztezanjem prstov. Nekoliko smo omejeni pri dodatkih za domače zaslone, ki so lahko le ene, standardne velikosti (šest vrstic v pokončnem ali 3 × 2 v ležečem položaju), vendar imamo na voljo kar bogato izbiro. Symbian^3 že vsebuje podporo za nove programe, ki za grafični vmesnik in nekatere druge gradnike uporabljajo ogrodje Qt, kar bo skupni element sistemov Symibiana in Meego v prihodnosti, vendar programske opreme, ki bi podpirala to novost, še ni veliko. Ravno bogat izbor aplikacij je poglavitna prednost konkurenčnih naprav, kar poizkuša Nokia nadoknaditi z lastno tržnico programov, Ovi Store. To moramo sicer najprej na napravo namestiti prek izpostavljene povezave na domačem zaslonu, na srečo je dostopna tudi pri nas. Podpira bogato zalogo programske opreme, kjer je precej programov brezplačnih. Žal so nekateri brezplačni programi "izboljšani" z nadvse nadležnim oglaševanjem, ki jih zna narediti skoraj neuporabne. Po drugi strani N8 ponuja brezplačne zemljevide in navigacijo Ovi Maps, ki so na napravo že naloženi in so zelo kakovostni, tudi za Slovenijo.

Ovi Store ponuja številne dodatne programe, izbira pa le ni tako bogata kot pri konkurenci (mimogrede, Angry Birds je na Androidih zastonj, na iPhonu pa po 0,79 EUR ...).

Naprava vsebuje zelo kakovostne zemljevide in navigacijo Ovi Maps.

Brez spletnega brskalnika v sodobnih pametnih telefonih ne gre. Nokia je med prvimi svoj brskalnik zasnovala na ogrodju WebKit, ki je danes del najsodobnejše programske opreme za mobilnike, vendar pa kljub vsemu še vedno ni na ravni konkurence. Še vedno najboljše deluje predvsem s posebnimi, mobilnikom prilagojenimi stranmi, pri standardnih pa ima včasih kar nekaj težav. Konkurenca nas je tu pač razvadila. N8 vsebuje tudi vsadek Flash Lite, ki podpira tudi spletni video (npr. YouTube). Večpredstavna podpora je sicer zelo zmogljiva, saj naprava podpira celo predvajanje videa v formatu mkv (Matroska), vendar spremljajoča programska oprema ni nič posebnega. Kakorkoli, večpredstavne zmogljivosti, skupaj z izhodom HDMI, napravo pozicionirajo v večpredstavni zabaviščni center, igranje npr. Need for Speed z napravo v roki in prikazom ter zvokom na velikem zaslonu televizorja je posebno doživetje.

Nokia N8 je s strojnega stališča vrhunski pametni telefon in večpredstavni predvajalnik, ki sicer nekoliko manjšo ločljivost zaslona krepko nadoknadi z izhodom HDMI. Po drugi strani sistemsko programje pušča mešane občutke. Medtem ko konkurenčne naprave prevzemajo tako razvijalce kot uporabnike, se zdi Symbian vse bolj osamljen, z napovedanim sistemom Meego pa ga na stranski tir očitno vse bolj rine tudi Nokia. Kakorkoli že, če vas naprava s svojimi zmogljivostmi, kot jih ima danes, prepriča, je gotovo prava odločitev, če pa računamo, da nam bo katero od pomanjkljivosti nadoknadila dodatna aplikacija ali pa preprosto nočemo zaostajati za znanci z iPhoni in Androidi, ki skoraj vsak dan najdejo kakšno razburljivo novo aplikacijo, pa je odločitev za N8 že bolj tvegana.

Nokia N8

Pametni telefon

Sistem: Symbian^3

Procesor: 680 MHz ARM11

Zaslon: 3,5-palčni AMOLED, 640 × 360 pik.

Zastopa: Teleray, www.teleray.si.

Cena: Predvidoma okoli 450 evrov

Za: Strojna oprema.

Proti: Pomanjkljivosti programja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji