Objavljeno: 26.9.2006 01:56 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor September 2006

Spletni zemljevid Slovenije

Kljub temu da je iz dneva v dan na voljo več priročnih brezplačnih spletnih storitev, smo ob njih marsikdaj nejevoljni, saj so rešitve v Sloveniji ali za Slovence pogosto v celoti ali vsaj delno neuporabne. Značilen primer so zemljevidi.

Na srečo se je našlo podjetje, ki je vrnilo udarec "imperijem" in izdelalo storitev, ki je uporabna v Sloveniji in neuporabna za preostali svet. Spletni Zemljevid Slovenije je zelo dobrodošla pridobitev iskalnika Najdi.si, ki bo nedvomno dobro sprejeta tudi med uporabniki.

Uporabniški vmesnik je popolna kopija Googlovega, a to nikakor ni slabo.

Tisti, ki je že kdaj uporabljal Google Maps, se bo na Zemljevidu počutil domače, saj je podobnost z Googlovim uporabniškim vmesnikom več kot očitna. Zaslon je predeljen na dvoje - levo so zbrane povezave do nekaterih krajev, ulic, hišnih številk ipd., desno pa je sam zemljevid.

V zgornjem levem kotu so gumbi za krmarjenje po zemljevidu in spreminjanje merila. Premikati se je sicer mogoče tudi z uporabo miške z metodo povleci-spusti, ne pa tudi spreminjati merila; to lahko v Google Maps postorimo z uporabo koleščka. Zemljevid lahko prikažemo tudi čez ves zaslon in ga natisnemo.

Zemljevid lahko prikažemo tudi čez ves zaslon.

Po zemljevidu lahko iščemo kraje, ulice, naslove ter nazive podjetij, šol in drugih organizacij. V prvi različici je pokritih 5895 krajev, 15.195 ulic, 501.378 naslovov in 173.479 podjetij. To pomeni, da najdemo skoraj vse stanovanjske objekte in večino podjetij. Kljub temu smo ugotovili, da je sedež našega podjetja (Mladina d.d.) zapisan napačno. Čeprav smo naslov spremenili 3. oktobra lani in čeprav je v www.ajpes.si, od koder "štirikrat na leto" najdi.si "pretoči" podatke o podjetjih, zapisan pravilno. No, gotovo gre le za enega izmed porodnih krčev, ki bodo hitro minili.

S posebnimi ikonami zemljevid prikazuje tudi 2330 interesnih točk, kot so pošte, parkirišča in bencinski servisi. Storitvi iskanja po zemljevidu, ki je trenutno v različici beta, manjka predvsem računanje razdalj in poti med kraji, a je ta možnost načrtovana za poznejše izdaje.

Zemljevid Slovenije (beta)

Kaj: Spletni zemljevid Slovenije.

Izdeluje: Najdi.si, www.najdi.si.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprosta raba, hitrost.

Proti: Manjka računanje razdalj in poti med kraji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji