Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2009

Spletni radio na telefonu

V storitvah priljubljenega spletišča ljubiteljev glasbe Last.fm lahko uživamo tudi s pametnih telefonov, ki uporabljajo programsko podlago Symbian S60 3. ali 5. izdaje.

Last.fm je od leta 2002, ko je začel s svojo spletno storitvijo, postal zelo priljubljeno pribežališče ljubiteljev glasbe. Uporabljalo naj bi ga več kot 21 milijonov aktivnih uporabnikov, in to iz več kot 200 držav. Da gre za uspešno storitev, priča tudi skoraj 300 milijonov dolarjev vreden nakup tega angleškega podjetja s strani CBS Interactive maja 2007.

Z Mobblerjem lahko uživamo v predvajanju iz zbirk Last.fm. Program nam vidno kaže, kako lahko s smernimi gumbi nadziramo predvajanje.

Last.fm ponuja inovativen internetni radio in na glasbi temelječe socialno omrežje, ki uporablja specifičen sistem priporočil, imenovan "audioscrobbler". Ta na podlagi priljubljenih izvajalcev, naših prijateljev v omrežju in že poslušanih skladb stalno posodablja naš glasbeni okus, na podlagi katerega nam lahko predlaga nove izvajalce in skladbe za poslušanje, če želimo kar v obliki nenehnega toka internetnega radia, nekatere skladbe pa so na voljo tudi za prosti prenos. Skladbe lahko poslušamo prek spletnega vmesnika, skozi katerega Last.fm ponuja kar bogat izbor brezplačne glasbe iz lastne zbirke, v katero so jo prispevali neposredno izvajalci in založbe (včasih gre sicer le za polminutne odlomke). Lahko pa svoj glasbeni okus gradimo tudi s pomočjo t. i. "scrobblinga". Za to potrebujemo bodisi poseben program za namizje, ki ga Last.fm ponuja na svojem spletišču, ali pa svojemu priljubljenemu predvajalniku (npr. WinAmp) dodamo vsadek. Naš predvajalnik bo za tem Last.fm sporočal, kaj trenutno poslušamo, in hkrati posodabljal naš glasbeni okus. Dodajmo še, da je storitev Last.fm popolnoma brezplačna, saj Last.fm živi od prodaje svojih storitev glasbenim založbam in izvajalcem. Ti lahko storitev uporabijo za učinkovito promocijo in spremljanje priljubljenosti. Naj ob tem še omenimo, da so ob nedavni aferi, povezani s predčasno pojavitvijo novega albuma skupine U2 v spletu, ki naj bi jo odgovorni raziskovali tudi z analizo uporabnikov Last.fm, iz tega znova kategorično zatrdili, da podatkov o posameznikih ne posredujejo nikomur, založbam so na voljo le podatki o skupni poslušanosti (več o tem: blog.last.fm/2009/02/23/techcrunch-are-full-of-shit).

Mobbler pozna celo izenačevalnik tonov.

Nekaj navdušencev nad Last.fm je na veselje uporabnikov pametnih telefonov predstavilo projekt s prosto izvirno kodo Mobbler (zloženka iz "mobile" in "scrobble"), ki ponuja dobrote storitev Last.fm tudi na telefonih z operacijskim sistemom Symbian. Natančneje povedano, uporabljajo ga lahko lastniki telefonov, ki imajo telefon s programsko podlago S60, in sicer 3. in 5. izdaje. Podroben seznam podprtih telefonov lahko najdemo na naslovu code.google.com/p/mobbler/wiki/Compatibility, kjer bomo našli večino sodobnih telefonov Nokie (npr. skoraj celotni seriji N in E, pa tudi novi 5800 XpressMusic) ter nekatere modele Samsung in LG. Velja pa poizkusiti, tudi če vašega telefona S60 na seznamu ni. Mobbler je na voljo kot samopodpisana datoteka .sisx, zato moramo pred namestitvijo omogočiti podporo takim datotekam. Običajno to postorimo v programčku "App Manager", kjer določimo opcijo "Software instalation" iz "Signed only" na "All". Po namestitvi moramo seveda določiti podatke našega računa Last.fm (če ga nimamo, ga brezplačno ustvarimo tu: last.fm/join).

Ko je Mobbler pognan, bo beležil (lokalne) skladbe, ki jih predvajamo z običajnim glasbenim predvajalnikom. S pomočjo nastavitve Options|Switch to offline mode se ne bo povezoval s podatkovnim omrežjem, torej nas ni treba skrbeti za morebitne stroške. V trenutku, ko imamo na voljo npr. brezplačno povezavo WiFi, lahko preklopimo v povezani način in Mobbler bo prenesel podatke o prej poslušanih skladbah na Last.fm. Ko smo povezani, seveda lahko uporabljamo tudi druge storitve Last.fm. Lahko predvajamo izbrane skladbe ali pa sprožimo predvajanje lastne "radijske postaje", oblikovane po priljubljenih izvajalcih.

Če smo v Mobblerju na zvezi, lahko drugi na spletišču Last.fm (ali skozi dodatek za poljubno spletno stran tudi kjerkoli drugje) v živo spremljajo, kaj poslušamo na mobilni napravi.

Ko želimo poslušati skladbe iz strežnikov Last.fm, bo Mobbler preveril, ali smo povezani, in nas pozval, da povezavo vzpostavimo, če nismo. Skladbe se po omrežju prenašajo v zapisu mp3, zato je za rabo najprimernejše omrežje WiFi, čeprav Mobbler deluje tudi pri kakršnikoli drugi podatkovni povezljivosti (3G ali EDGE). Moramo pa se zavedati, da nas lahko poslušanje prek mobilnih podatkovnih omrežij drago stane, če seveda nimamo naročniškega paketa, ki že vsebuje zadosti veliko (ali neomejeno) količino podatkovnih megabajtov.

Med predvajanjem nam Mobbler prikazuje naslovnico albuma, poleg pa je nakazan pomen kontrolnikov. Z gumbom "navzgor" lahko Last.fm sporočimo, da nam je predvajana skladba zelo všeč (love that track), gumb "navzdol" predvajano skladbo prepove in se na izbrani radijski postaji ne bo več predvajala. Z gumbom "desno" lahko takoj preskočimo na naslednjo skladbo na seznamu. Gumb "levo" bo v spletnem brskalniku odprl trgovino Amazon, v kateri lahko album, s katerega je predvajana skladba, kupimo. Z gumbom "potrdi" lahko predvajanje začasno zaustavimo. Delujejo tudi kontrolniki za nadziranje glasnosti, Mobbler pa podpira še tipki "*" za tišje in "#" za glasnejše predvajanje.

Mobbler se lahko poveže s spletno trgovino Amazon, kjer lahko priljubljene albume tudi kupimo.

Nastavitve programčka Mobbler

Mobbler zna sam v omrežju preveriti, ali je zanj na voljo morebitna posodobitev. Če seznama že predvajanih sklad nočemo prenesti na Last.fm prek podatkovne povezave, lahko vztrajamo v odklopljenem načinu, Mobbler pa bo dnevnik predvajanja zapisal v posebno datoteko (zapis Rockbox log, ki je tu: C:\Data\Mobbler\.scrobbler.log). To datoteko lahko potem na Last.fm prenesemo ročno. Če Mobbler zapustimo, se bo beleženje predvajanih skladb seveda končalo. No, če nam je storitev tako všeč, da bi si želeli, da Mobbler zabeleži prav vsako skladbo, ki jo predvajamo, si lahko omislimo neposreden zagon ob vklopu telefona. Sam Mobbler tega (še) ne podpira, a pri tem nam kljub vsemu lahko pomaga drug pripomoček, kot je, denimo, Powerboot (www.wireless-labs.com/powerboot/).

Mimogrede, Last.fm ni edini spletni radio, ki ima odjemalca tudi v mobilnem svetu. Omenimo vsaj še FlyCast (www.flycast.fm) za iPhone, Blackberry in Android ter Imeem (www.imeem.com) za Android.

Mobbler je izvrsten pripomoček za ljubitelje Last.fm, ki zelo dobro dela natančno to, čemur je namenjen. Povrhu je na voljo kot projekt z zelo liberalnim dovoljenjem GPL, tako da zna pritegniti tudi kakšnega nadobudnega programerja, ki lahko skozi kodo projekta izve marsikaj o razvoju za priljubljeno podlago pametnih telefonov Symbian S60. Na nas je edino, da poskrbimo za primerno rabo, da nas konec meseca ne bo presenetil astronomski račun zaradi neprevidnega poslušanja radijskih postaj Last.fm skozi podatkovno povezljivost, ki jo naši operaterji neredko še vedno prodajajo drago kot žafran.

Mobbler

Kaj: Odjemalec za Last.fm za mobilne naprave Symbian S60.

Splet: code.google.com/p/mobbler/

Cena: Brezplačno.

Za: Prosta izvirna koda, enostavno delovanje.

Proti: Račun na koncu meseca, če nimamo pavšalne naročnine za podatke ali dostopa WiFi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji